Túlavá v akci, Shalomek na palubě (a na zemi taky)

30.9.2008 8:00 Milan Vojtek

Túlavá v akci, Shalomek na palubě (a na zemi taky)

Léto 2008 bylo pro mě ve znamení toulek kolem kolejí. A chtěl bych část těchto toulek prezentovat formou několika reportáží. A zatímco v cyklu People 2008 jsem varoval příznivce fotek mašinek, ať seriál minou obloukem, teď říkám, pokud vás právě tyto fotky zajímají, račte vstoupit. Toulky nejsou chronologicky řazeny, teď se podíváme za legendárním motorovým vozem v čele měřícího vlaku.

V létě se uskutečnila jedna dlouho odkládaná věc. Ať už to byly pracovní důvody či technické překážky, společná mise Shalomka a Pio gangu se neustále odkládala. Ale když Pio avizoval pobyt na Slovensku v mé zájmové oblasti a navíc v době, který se kryl s mou dovolenou, to vše navíc v kombinaci s odhodláním strávit se mnou nějaký čas na témže místě, bylo rozhodnuto Mlynky 2008 budou v kombinaci výše uvedené sestavy. Tedy Pio, Doktorka, Víchrica aj s Uragánem a jako bonus moje maličkost. K některým zážitkům z dob koexistence této nezvyklé sestavy se ještě dostanu (taky budou muset projít Pio cenzurou), tak je zatím nechám stranou. Přejdu k okamžiku, kdy jsme zjistili, že plánované toulky měřícího vlaku povedou i po trati, která je právem řazena mezi nejkrásnější slovenské železnice.

 


Hnilec, ráno 13. srpna. dvě nezvyklé vozidla. "Němka" a Túlavá

Tento okamžik totiž postačil ke zrodu geniálního (nebo šíleného) plánu, zahrnout jízdu do programu naší dovolené. A zatímco Pio zvolil cestu cyklisticko-vlakovou, já se rozhodl kombinovat auto a vlak. A ne ledajaký, ale přímo Túlavú. Inu, když je příležitost…. A tak ráno v Hnilci čekám na její příjezd. Pravda, výpravčí je trochu nervózní v obavě, že se prodlouží pobyt vlaku, ale opak je pravdou a bez problémů vyrážíme na cestu. Za “kormidlem” sedí Miroslav Turan, jeden z těch, kdo s Túlavou, v podstatě i domovem téměř bezprizorním strojem, jezdí po Slovensku. Mimochodem, Majster je taky zábavný společník a také pilot říká, že se na jízdy s ním těší.


Přes DĽJ, Besnický tunel se dostáváme až na smyčku  

Mě nabízí milý bonus. Zastavení na zastávce Telgárt-penzion. Hm, jak stylové právě v mém případě, že ano? Rád přijímám, netuším, že tím trochu překazím Piovi jeho plán. Pio gang se totiž mezitím přesunul na stejné místo vlakem a čeká náš průjezd. Jenže místo toho se z tunelu vyhrnu já a protože jsem doma zapomněl pásek do kalhot, při urychleném přesunu na místo focení a současném srovnávání padajících kalhot, najednou nepadají jen kalhoty, ale i já. Samozřejmě za bujarého veselí svědků. A teď i vašeho. No, co už. 


Túlavá, video 23,6 mb, formát wmv
 © Ivan Wlachovský, 2008

Bez dalších problémů pak zvěčňuji motorák a naloďuji se na další díl cesty. V Červené Skale přeskakuji do motoráku zpět, a nestíhám přitom ani poděkovat šéfovi akce za možnost svezení (tak děkuji zpětně alespoň touto cestou). Přejíždím zpět do Hnilce kde přesedám do svého ropného přemisťovadla – a……             

.... vracím se zpět k Besnickému tunelu. Je totiž ten správný čas na Horehronec Cestou k prameni Hronu vidím, že se Pio gang usídlil na opačné straně ústí vrcholového tunelu. Obě dokumentační jednotky tak mají stejný cíl. Dokumentuji vlak s blonski tragédií místo vysněné originálně lakované lokomotivy a jedu za „gangem cyklistycznym“. Padla dohoda na oběd na několik kilometrů vzdáleném ranči Pod Pustým vrchom, kde chutně pojíme.         

Po přídělu proviantu větší část gangu pokračuje na bezmotorových vozidlech v dalším putování. Já sedám do auta a pádím za dalšími snímky, kam, to povím v dalších dílech. 


Viedo o všakovakých vláčikoch počas spoločného súžitia so Shalomkom. 54,3 MB, formát wmv
© Ivan Wlachovský, 2008

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy