Letné cesty letnými vlakmi popri Hrone a Hnilci

9.11.2022 8:00 Jaro Vybo

Letné cesty letnými vlakmi popri Hrone a Hnilci

Už niekoľko rokov som mal v pláne železničný výlet do oblasti rozvodia Hronu a Hnilca, kde ležia turisticky atraktívne ciele: Telgárt, Stratená, Dobšinská Ľadová Jaskyňa a vodná nádrž Palcmanská Maša (Dedinky). A roky mi môj plán kazil úplne zúfalý grafikon na tratiach číslo 172 a 173. Vždy ma fascinovala konečná vlakov idúcich od Brezna v Červenej skale, čiže poslednú stanicu pred atraktívnymi lokalitami juhu Slovenského Raja. Až tohto roku sa môj plán konečne podarilo naplniť aj vďaka ponuke sezónnych letných vlakov ZSSK jazdiacich na objednávku Ministerstva dopravy a samosprávnych krajov.

Časy rýchlika Horehronec veľmi vzdialene pripomína už iba torzo v podobe dvoch pároch bezmenných REXov premávajúcich medzi Banskou Bystricou a Margecanmi. V Banskej Bystrici tak o pol desiatej ráno nasadám do REXu 1781. Súprava je tvorená tromi rekonštruovanými vozňami Bdtmee, aké som dovtedy vídaval len na trati Trnava - Kúty. Vozne sú samozrejme morálne zastaralé, no keďže si pamätám aj ich koženkové časy pred rekonštrukciou, tak oceňujem ich pohodlné sedadlá, pomerne príjemný dizajn, či závesy a odpúšťam vysokopodlažnosť a chýbajúcu klimatizáciu.


Telgártsky viadukt © Jaro Vybo, 20.8.2022

Trať 172 je pomerne obľúbená a to nielen u vyslovene železničných nadšencov. Vedie krásnou prírodou Horehronia, popri trati v posledných rokoch vyrástli aj nové atrakcie, ako napríklad významné rozhľadne Polomské očko a Horné Lazy nad Breznom.  Medzi highlighty trate 173 patrí jednoznačne Telgártska slučka s dvoma súvisiacimi viaduktami - Telgártskym a Chmarošským. Práve z Chmarošského viaduktu sa v posledných rokoch celkom úspešne stal aj symbol regiónu a obľúbená turistická atrakcia. Vystupujem na malebnej zastávke v malebnej dedinke Stratená. O staničke a ľuďoch, ktorí ju dobrovoľne zveľaďujú priniesla minulý rok peknú reportáž RTVS. Ja v ďalších dňoch vyrážam spoznávať okolitú prírodu Slovenského Raja. Popri tom sa mi podarilo vidieť aj jazdu Horehronského expresu v podobe historického motoráku M 240.039, ktorý prefrčal cez Stratenú do Mlyniek. Výletné vlaky, ktorých súčasťou je aj Horehronský expres, už štvrtý rok organizuje Banskobystrický samosprávny kraj spolu s OZ VLAKY.NET. Milovníci technických pamiatok a priemyselnej histórie si tu môžu tiež prísť na svoje, keďže Stratená bola sídlom Coburgovských železiarní a ich architektúra je tu stále prítomná.


Zastávka Stratená, o ktorú sa starajú aj miestni obyvatelia - manželia Jánošíkoví © Jaro Vybo, 17.8.2022

Na spiatočnej ceste opäť volím jeden z letných vlakov, premávajúcich iba cez víkendy, a zveziem sa zo Stratenej iba dve zastávky do Telgártu. Presnejšie vystupujem na zastávke Telgárt penzión. V stanici Telgárt ležiacej dosť od obce už osobné vlaky nezastavujú. O 4 hodiny mi ide ďalší letný vlak do Zvolena a tento čas chcem v Telgárte, či skôr pri Telgárte využiť práve preskúmaním technických pamiatok trate 173.

Potešil ma pekne spracovaný informačný panel o Telgártskej slučke hneď pri zastávke. Zaujalo ma, že špirálový tunel Telgártskej slučky kedysi niesol meno politika a národovca Kornela Stodolu. Na historickej fotografii tunelového portálu dobre vidno aj nápis s jeho menom. V súčasnosti sa však toto meno nepoužíva a ani na tuneli nápis nie je. Odkedy? Prečo?


Tunel Kornela Stodolu bez pôvodného nápisu © Jaro Vybo, 20.8.2022

Pokračujem prechádzkou k Chmarošskému viaduktu. Ten je obľúbeným cieľom aj okoloidúcich motoristov na slovenskej Route 66, ktorí zastavujú na okraji hlavnej cesty. Turisti sa trúsia poľnou cestou cez lúku k viaduktu, pričom viacerí si nerobia ťažkú hlavu z tabuľky „Zákaz vstupu na viadukt“. Keď sa neskôr vraciam od prameňa Hrona pod sedlom Besník, tak z diaľky vidím priamo na viadukte viacero pohybujúcich sa postáv.


Korzujúci sa ľudia na Chmarošskom viadukte pri pohľade z „Route 66“ © Jaro Vybo, 20.8.2022

Železnicu v Telgárte pripomína ešte aj štýlová kaviareň v historickom drevenom vozni. Ocenil som rôzne železničné detaily ako terasu na plošinovom vozni, menu v podobe tabule s odchodmi vlakov, Chmarošský viadukt na tričkách obsluhy, fungujúcu modelovú železničku premávajúcu pod strechou vagóna kaviarne, či protiparkovacie zábrany z výmenových návestidiel.


Železničné artefakty v miestnej kaviarni v Telgárte © Jaro Vybo, 20.8.2022

Po tomto príjemnom železničnom zastavení v Telgárte nasadám do ďalšieho letného vlaku, ktorý ma prekvapivo dováža až do Zvolena, hoci tesne pred ním odchádza z Banskej Bystrice rýchlik do Bratislavy. Podľa ZSSK mali letné vlaky veľký úspech. Verím teda že ich premávka bude pokračovať aj v ďalších letných sezónach (podľa ZSSK áno) a snáď sa ešte rozšíri či zahustí, aby možnosť rôznych ciest v oblasti Horehronia a juhu Slovenského Raja bola ešte flexibilnejšia.

Súvisiace odkazy
Tlačová správa ZSSK: ZSSK a Ministerstvo dopravy SR podporia domáci turizmus a ekológiu mimoriadnymi letnými vlakmi
Tlačová správa ZSSK: Letné vlaky ZSSK prepravili rekordný počet pasažierov

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy