Listy končícího kalendáře

30.12.2008 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Listy končícího kalendáře

Poslední dny roku navozují nostalgickou atmosféru a vedou nás k bilancování toho, co jsme za uplynulých dvanáct měsíců dokázali nebo naopak nestihli vykonat. Ani já nejsem v tomto směru výjimkou, ale poprvé jsem se odhodlal své každoroční ohlédnutí prezentovat veřejně. Dal jsem mu formu dvanácti listů kalendáře, z nichž každý připomíná jeden den, v němž jsem se toulal s fotoaparátem kolem kolejí.

 

 


Když jsem si tento projektík vymyslel, pošetile jsem se domníval, že jeho realizace bude nad jiné snadná a časově nenáročná. Hrubě jsem se mýlil. V průběhu roku 2008 jsem toho na železnici prožil tolik, že vybrat konkrétní den a z něj pouhý jediný snímek mi zabralo víc času, než kdybych tvořil další díl seriálu o motorových vozech. Neměl jsem v úmyslu prezentovat zde snímky nejkrásnější, ale spíš charakteristické, navíc takové, které tu ještě k vidění nebyly. Dalším kritériem tvorby mého „kalendáře“ byla různorodost hnacích vozidel. 
 

ZOBRAZ!

A hned na prvním listu poslední proklamovanou zásadu do jisté míry poruším – tramvaj připomíná akci zorganizovanou Ostravakem, jejímž hlavním mottem byla exkurze do vozovny Dopravního podniku města Liberce. Na snímku ze dne 19.1.2008 výše zmíněný pachatel toho velice zajímavého setkání dokumentuje spodek historického vozu č. 117. Mnoho dalších snímků i železničních a modelářských najdete v reportáži z onoho dne.  
 
 
ZOBRAZ!
 
Regionova 814.043-6/914.043-5, zachycená dne 23.2.2008 v Postřelmově jako Os 13016 Zábřeh n.M. – Šumperk, připomíná další téměř hromadnou akci, už tradiční předjarní expedici několika (aspoň původem) moravských členů klubu VLAKY.NET, tentokrát do bludovského trojúhelníku. Jejím iniciátorem a vůdčím elementem byl jako obvykle kmotr, a také o ní jsme vás podrobně a obrázkově bohatě informovali
 
 
ZOBRAZ!
 
Tradicí se pomalu stává také mé velikonoční setkání s kmotrem, jehož náplní je dokumentace provozu na olomouckém hlavním nádraží a návštěva čile fungujícího depa místního i v opravnu vozidel proměněného depa přerovského. Bílá sobota tentokrát vyšla na 22. března a z onoho dne také pochází snímek krokodýla 851.035-6 odpočívajícího v motorové remíze olomouckého DKV. Kdo si chce připomenout reportáž, najde ji tady
 
 
ZOBRAZ!
 
Počet účastníků železničních výletů připomenutých na předchozích listech se postupně snižoval – až jsem na tomto čtvrtém zůstal. sám. Dne 5. dubna jsem se vydal do Trutnova, abych reportážně zachytil jednu výluku a k tomu třeba zase po čase nakoukl do tamní provozní jednotky DKV Česká Třebová. Odtud také pochází snímek ještě pořád novým lakem zářícího brejlovce 754.050-3.
 
 
ZOBRAZ!
 
V květnu přišla naopak na řadu akce opravdu masová – 4. narozeniny VLAKY.NET. A pro mne a mých několik přátel také navazující toulání kolem slovenských tratí, které vydalo na celý seriál reportáží. Vzhledem k pochopitelné inflaci snímků z narozeninového dne (který jím byl i pro mne osobně) jsem ale vybral den a snímek jiný, jednotky 425.965-1 jako Os 8115 Štrbské Pleso - Poprad-Tatry, pořízený ve výchozí stanici dne 5.5.2008.
 
 
ZOBRAZ!
 
Podstatnou část šestého měsíce jsem trávil v dalekých krajích, ale ještě i po návratu na rodný železniční svršek jsem stihl do posledních červnových dnů něco málo vlakofilního prožít, tentokrát víceméně soukromě. Třeba výlet do vršovického depa, který se udál 23. dne onoho měsíce, a z něhož vám nabízím snímek rychleného banánu 150.215-2 právě tam dorazivšího s jistým naším členem u řídicího pultu. Ani tato má mise vám nezůstala utajena.
 
 
ZOBRAZ!
 
Červenec pro mne nepředstavoval také zrovna okurkovou sezónu, a tak z těch několika mých důvěrnějších kontaktů se železnicí vybírám cestu do Polska přes Královec a obrázek, který se v reportáži o ní ocitl jen v titulku. Je na něm (díky stavu polské infrastruktury jen částečně) vidět polská regionální motorová jednotka SA134-005 jako Os 39402 Trutnov hl.n. - Jelenia Góra při zastávce ve stanici Lubawka. 
 
 
ZOBRAZ!
 
Abych v kalendáři nepominul lokomotivy vonící rozpáleným kovem a dýmem, nabízím vám pro další měsíc pohled na 423.0145 objíždějící v žst. Hradec Králové-Slezské předměstí soupravu zvláštního vlaku z hlavního nádraží a zpět. Děj se udál dne 30.srpna v rámci 6. ročníku „Nábřeží paromilů“, v zápětí na našich stránkách podrobně reportážně zpracovaného.
 
 
ZOBRAZ!
 
Měsíc devátý byl pro mne snad cestovatelsky nejnáročnější, akce veřejné i soukromé se vtíraly do mého života způsobem jeho poklid výrazně narušujícím. Že jsem vybral obrázek z té možná nejméně zajímavé, je způsobeno tím, že nechci ponechat stranou ani normálněrozchodné elektrické jednotky. Žabotlama 451.079-8/451.080-6 na něm odjíždí jako Os 2311 směr Praha Masarykovo n. z ústeckého hlavního nádraží, kde právě probíhala velká sláva.
 
 
ZOBRAZ!
 
Říjen přinesl počasí podzimně laděné – ale také poslední záchvěvy babího léta. Obého jsem si užil během jediné neděle, když jsem se v dvanáctý říjnový den vydal do Jihlavy, jednak zachytit v CZ LOKO dokončování mašinek zvaných Kolubara, jednak prohlédnout si nádraží a přijít zase po čase do styku s elektrickou trakcí charakterizovanou barvou červenou. A takovýto stroj zde nesmí také chybět - plecháč 242.234-3 čeká na svůj výkon v čele Os 14844 Jihlava - Havlíčkův Brod.
 
 
ZOBRAZ!
 
Abychom nezapomněli ani na traťové mechanismy, pro tento měsíc volím snímek pojízdného agregátu PA 300 č. 008 v areálu TSS Hradec Králové, který vznikl jako vedlejší produkt zkoumání železničního dění v rámci kmotrovy návštěvy v mém sídelním městě. Autorem reportáže, k němuž se vztahuje, nejsem tentokrát mimořádně já sám; hlavní díl práce na ní odvedl právě můj host z hanácké metropole.
 
 
ZOBRAZ!
 
Konec roku přináší jak ohlédnutí za vykonanou prací, tak také výhled do budoucna. Oba tyto aspekty se spojily 2. prosince v Praze, kde SŽDC udělala slavnostní tečku za budováním Nového spojení a České dráhy představily svou vizi korporátního nátěru svých hnacích vozidel. A tak se vhodným obrázkem pro poslední list tohoto fiktivního kalendáře stává právě degradovaný peršing 163.257-9 v nových barvách a v čele slavnostního vlaku odjíždějícího z Masarykova na hlavní pražské nádraží.
 
Titulní snímek: Jednotka V250 na malém okruhu VUZ Velim dne 27.8.2008 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy