K čemu je také dobré Pendolino

2.3.2009 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský a Radek Hořínek

K čemu je také dobré Pendolino

Vlajková loď Českých drah po počátečních problémech s uváděním do provozu, řádně rozmáznutých v médiích, čas od času poslouží jako reklamní nástroj. Především v dlouhodobém programu VIP Pendolino, v jehož rámci se jak propagují České dráhy se svým vlakem (nej)vyšší kvality, tak také zviditelňují známé osobnosti, často ze světa sportu. Tak se stalo i včera na olomouckém hlavním nádraží.

 
 
 
 
 
Když už jsme od Českých drah dostali pozvánku na autogramiádu tenistů Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka v čekárně ČD Lounge na hlavním nádraží hanácké metropole, která předcházela jejich odjezdu vlakem SC Pendolino na utkání Davis Cupu do Ostravy, a náš tamní aktivní dopisovatel kmotr se uvolil zajít na místo dění rodinnou vycházkou, rozhodli jsme se přinést vám o této akci drobnou fotoreportáž. A aby nebyla tak docela drobná, využijme této příležitosti také ke zmínce o podobných akcích Českých drah zvláště a jejich marketingových aktivitách obecně.
 
Plakát Českých drah - ZOBRAZ!
Plakát Českých drah coby příloha pozvánky na autogramiádu
 
Zmíněný program VIP Pendolino běží už nějakou dobu a jeho výsledky lze nalézt i na stránkách produktu SC Pendolino. Někdy funguje zřejmě na základě bartrového obchodu, jak nedávno označil podstatu obdobného vystoupení Lukáše Bauera v „dresu“ Českých drah v rámci lyžařského šampionátu Liberec 2009 drážní tiskový mluvčí Ondřej Kubala, jindy se tak děje v rámci sponzorských aktivit, které jsou v poslední době trnem v oku našim zákonodárcům, popuzují některé ekonomické odborníky a zneklidňují ministra dopravy. Marketing Českých drah se dokonce dostal do hledáčku orgánů policejních.
 
19.05.2007 - PJ Praha Vršovice: Pendolino 680.006 zajíždí na ONJ, reklama Tomáše Berdycha © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!
Pendolino 680.006 s reklamou Tomáše Berdycha dne 19.5.2007 v Praze-Vršovicích
 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
V této souvislosti nelze nevzpomenout ani nedávné přiznání nového ekonomického náměstka generálního ředitele našeho státního železničního dopravce Michala Nebeského, že spoje Super City Pendolino, které jako jediné provozují České dráhy na své podnikatelské riziko, jsou na trati mezi Prahou a Ostravou ztrátové. A řešení se hledá také (kromě jejich nasazení na dalších mezistátních spojích, zatímco na trase ostravské by jezdily klasické soupravy) v jejich využití právě mimo oblast vlastní dopravy cestujících. Citujme z interpretace jeho vyjádření pro ekonomický server E15:
 
07.04.2007 - Olomouc hl.n.: jednotka 680.007 jako SC 502 Ostrava hl.n. - Praha-Holešovice s reklamou skupiny Kryštof © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!
Skupinou Kryštof křtěná "Bondovka" dne 7.4.2007 jako SC 502 Ostrava hl.n. - Praha-Holešovice
 v Olomouci © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
České dráhy zvažují, že budou provozovat rychlovlaky pendolino prostřednictvím společnosti typu joint venture. ,,Uvažujeme o spojení s nějakou firmou, která by přicházela s komerčními nápady, jak existenci pendolin více finančně zhodnotit," sdělil ekonomický náměstek drah Michal Nebeský. Příkladem je zapůjčování vlaku filmovým štábům, třeba pro film Casino Royale s Jamesem Bondem. (...) ,,Investice do pendolina a jeho provoz byly předražené už od samého počátku, ale zatím to nikdo nechtěl přiznat," řekl Nebeský. Z tohoto důvodu by firma chtěla na trati Praha - Ostrava nasadit lehčí a provozně levnější rychlíky, které také zvládají rychlost 160 kilometrů za hodinu.
 
29.09.2007 - Břeclav: 680.003 coby SC 73 "J.G.Mendel" Praha-Holešovice - Wien Südbahnhof a Laci coby reklama na Vlaky.net © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!
Markerting žertovný: 680.003 coby SC 73 "J.G.Mendel" a Laci coby reklama na Vlaky.net 
v Břeclavi dne 29.9.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Zda se podaří jednotky (pseudo)řady 680 nasadit na mezinárodní trasy, pro které byly pořízeny, nebo jejich provoz ekonomicky vylepší jejich vystupování ve filmech či zapůjčování pro nějaké charterové jízdy, to nám ukáže budoucnost. Pozitivní na celé věci je hlavně to, že se na generálním ředitelství Českých drah objevil člověk, který nejen dokáže střízlivým zrakem pohlédnout na onu „elitní flotilu“ vozidel, ale také pojmenovat stav věcí pravým jménem a hledat řešení, jak z té šlamastiky ven.
 
13.10.2005 - Pardubice hl.n.: vůz 810.196-6 jako Os 25346/25347 z Týniště n.O. a jednotka 680.001 při testovací jízdě © PhDr. Zbyněk Zlinský - ZOBRAZ!
Bída a lesk Českých drah v Pardubicích při testech jednotky 680.001 dne 13.10.2005
 © PhDr. Zbyněk Zlinský  
 
Nicméně vraťme se k programu VIP Pendolino a jeho včerejší epizodě olomoucké. Ve světle výše uvedených skutečností by mohl někdo spekulovat, že ta akce byla svým způsobem vlastně pravým opakem toho, o co hodlá usilovat náměstek Nebeský. Že místo aby Českým drahám přinesla zisk, byla součástí jejich utrácení za sponzorování sportovního turnaje. Tedy pokud se pomine poněkud nejistý efekt záměru získat tak další spotřebitele produktu SC Pendolino či nalákat potenciální diváky daviscupového klání k cestě do Ostravy vlaky Českých drah. Takové cíle zřejmě sledovala také soutěž, kterou České dráhy v této souvislosti zorganizovaly
 
01.03.2009 - Olomouc hl.n.: pozvánka na utkání Davis Cupu do Ostravy na druhém nástupišti  © Radek Hořínek
Pozvánka na utkání Davis Cupu do Ostravy na druhém nástupišti olomouckého nádraží © Radek Hořínek
 
A jak to včera v olomoucké čekárně vyšší kategorie při autogramiádě a na nástupišti při odjezdu Pendolina do Ostravy vypadalo, to (a něco navíc) nám ukazují připojené obrázky z přístroje Radka Hořínka. On sám své zážitky popisuje takto:
 
Když se mne Zbyněk dotázal, zda bych neudělal pár fotek na autogramiádě českých tenistů, tak jsem neváhal. Vždyť tenisté pojedou Pidinem a tomu bude moct Radka zamávat. Jelikož jsem nechtěl dorazit na nádraží ve chvíli zahájení, odjel jsem z domu o něco dřív, než Veronika s Radkou. Na nádraží jsem si nafotil něco z normální provozu a chystal se přemístit před čekárnu ČD Lounge, kde se autogramiáda měla konat. Její začátek byl plánován na 10:45. Ten jsem ale prošvihnul, neboť všechno začalo o deset minut dřív. Naštěstí v pravý čas na pravém místě byla Veronika s Radkou.
 
01.03.2009 - Olomouc hl.n.: Radek Štěpánek krmí Radku tyčinkou © Radek Hořínek
Radek Štěpánek krmí Radku tyčinkou © Radek Hořínek
 
Po příchodu jsme měl pocit, že nešlo o autogramiádu tenistů, ale o show naší Radky, která všechny bavila. Ochotně s tenisty pózovala novinářům a nechala se krmit tyčinkami a koláčky, které ji podával Radek Štěpánek. Pozvolna a nesměle proudili lidé do prostor konání. Paní tisková mluvčí ČD a.s. pro Moravu a Slezsko chodila staničním vestibulem a směřovala odchycené jedince pro autogram. Bohužel tam chyběla větší propagace. Chvílemi byli v čekárně ČD Lounge jenom novináři a tenisté. Kdyby nádražní rozhlas hlásil, že se něco takového koná, byl by zájem možná o něco větší. Navíc spousta nesmělých zůstala stát přede dveřmi a dovnitř jít nechtěli.
 
01.03.2009 - Olomouc hl.n.: nesmělý vstup © Radek Hořínek
Slečna vstupuje s rozpaky © Radek Hořínek
 
Fotky s podpisy tenistů ale rychle zmizely. Vraťme se však zpět k tenistům samým – a naší Radce. Při pořizování společné fotky s Radkem Štěpánkem pobavila všechny. Můj jmenovec se od srdce zasmál, když mu Radka řekla, že je Radek a má velký zadek. Čas byl neúprosný. Něco málo po půl jedenácté se celá tenisová výprava s novináři přesunula na druhé nástupiště, kam po chvíli přijelo páté Pendolino, které pak posloužilo jako pozadí skupinové fotky. Poté už tenisté i s nehrajícím kapitánem nestoupili do vlaku a vydali se do Ostravy, kde se o prvním březnovém víkendu uskuteční zápas mezi ČR a Francií.
 
01.03.2009 - Olomouc hl.n.: Radek Štěpánek nastupuje do SC 503 © Radek Hořínek
Radek Štěpánek nastupuje do SC 503 směr Ostrava © Radek Hořínek
 
Pendolino tedy může být dobré k lecčemu, nejen ke svému prvotnímu účelu, tedy k rychlé a pohodlné přepravě osob na velké vzdálenosti, ale také k realizaci všelikých marketingových či podnikatelských, ne zcela dopravních záměrů. A jak vidno, bylo dobré i ke vzniku kmotrovy fotoreportáže. Slůvko pidino z úst pokračovatelky jeho rodu bylo totiž oním klíčem, který bezpečně odemkl brány domova a zavedl našeho přispěvatele s celým jeho rodinným ženstvem na nádraží, protože malá Radka tato vozidla prostě miluje. Jestlipak jí to vydrží? Co by ne, když už teď je v ČD Lounge a mezi pendolinovými VIPíky jako doma, čehož si povšimla i Mladá Fronta DNES a přinesla o tom obrazový doklad.
 
01.03.2009 - Olomouc hl.n.: Radka mává Pendolinu © Radek Hořínek
Radka Kmotrovna mává "pidinu" odjíždějícímu z Olomouce hl.n. jako SC 503 do Ostravy
 © Radek Hořínek
Prameny a odkazy:

Titulní ilustrační snímek: Jednotka 680.006 jako SC 501 "SC Pendolino" Praha Holešovice - Ostrava hl.n. odjíždí dne 8.4.2006 z Olomouce © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy