Výlet pod vrcholky Bílých Karpat, alebo ako sme Rosničku naháňali

24.3.2009 12:00 Bc. Martin Horňák a Michal Melicher

Výlet pod vrcholky Bílých Karpat, alebo ako sme Rosničku naháňali

7. marca 2009 sa uskutočnila u našich západných susedov akcia pod hore uvedeným názvom, doplnený o popis obsahu našej reportáže. Ako bolo nedávno v reportáži venovanej práve tomuto stroju napísané, rušňu 464.202 končí v júli kotlová skúška. A tak príležitostí vidieť Rosničku (ako sa jej prezýva podľa zeleného náteru) pod tlakom v tomto roku už veľa nebude.

 

 

 

Podľa publikácie Nostalgie 2009 to už bude oficiálne len jedna akcia s názvom Rychlík na slavné brněnské noční ohňostoje 5. júla tohto roku. A to bol pre mňa s Mikom jeden z dôvodov prečo sa vydať v sobotu za hranice. Tím ďalším bola aj spomienka na jej minulorčné účinkovanie pri oslavách výročia 80.rokov trate Veselí nad Moravou – Myjava.

ZOBRAZ!
464.202 na konci mimoriadneho vlaku pri oslavách na Myjave, 21.10.2007, © Bc. Michal Horňák 

Nemohli sme si nechať ujsť príležitosť odfotiť Rosničku ešte v prevádzkyschopnom stave, navyše na tak krásnej trati v Bielych Karpatoch. Ja (Matias) som si nič netušiac spokojne užíval víkend v Žiline, keď mi dorazil od Mika „V-rozkaz“ v podobe SMS, ohľadom mojej účasti na tejto akcii. Ani som sa nenazdal a po ceste nočným R614 Zemplín a krátkym spánkom na Starej Turej som už sedel v Mikovom gumokolese. Onedlho sme sa ocitli na opačnej strane Bielych Karpát ako sme zvyknutí a mohli sme sa vydať priamo do Uherského Brodu. Tu nás už čakala oddychujúca 464.202, spolu s veľkou kulisou obdivovateľov.

ZOBRAZ!
464.202 vykúva z davu v žst. Uherský Brod, 7.3.2009, © Bc. Martin Horňák

Znervózňoval nás fakt, že oblaky nad našimi hlavami zo seba občas spustili niekoľko kvapiek dažďa, no to nás však neodradilo, pretože predpoveď počasia bola celkom priaznivá. Keďže podľa GVD mal vlak za pár minút odísť, rozhodli sme sa pre presun na vhodný fotoflek, a i preto, že sme cestu do Bylnice detailne nepoznali, iba podľa mapy. Miko musel pre nedostatok času oželieť návštevu podnikovej predajne Pivovaru Janáček a tak sme vyrazili smer Bylince. Prvú zastávku sme si urobili v obci Šumice, kde sa nám za zastávkou padlo do oka pekné esíčko s priecestím, a ako to na podobných akciách býva, neboli sme tam sami. Prichádzajúci vlak bolo počuť už z ďaleka, ako i rozbeh zo zastávky, sprevádzaný nádherným dymovým efektom, ako sa na parný rušeň patrí. Napokon zamračené počasie padlo vhod, pretože vďaka nízkemu tlaku vzduchu Rosnička pekne dymila.

ZOBRAZ!
Rosnička na priecestí v obci Šumice, 7.3.2009, © Bc. Martin Horňák

A tak keď sa Rosnička vynorila na začiatku oblúkov začali cvakať závierky fotoaparátov a spustili sa kamery, a 464.202ka prešla s hukotom a syčaním zástupom fotografov. Aby to nebolo všetko, Bardotka 749 121 radená ako vložené HDV v zadnej časti vlaku dotvárala zvukovú kulisu svojim motorom. Po prejazde vlaku sme naskočili do auta, no odchod z miesta fotenia nebol taký jednoduchý, pretože áut na ceste bolo veľa, teda aj fotografov, ktorí prišli na akciu. A tak sme v rámci bezpečnej a kľudnej jazdy spravili ďalšie fotografie až na vchode do stanice Bojkovice.

Ďalšou našou zastávkou bolo priecestie v obci Pitín, kde trať stúpa a veľkým oblúkom obchádza obec. Tu už si miestny obyvatelia i fotografi vychutnávali vlak ťahaný Rosničkou v plnom výkone, tlačený ešte Bardotkou, ako kedysi za ČSD, v časoch prechodu z parnej na motorovú trakciu, kedy sa na vlaky nasadzovali i parné i dieselové rušne zároveň.

Pri ďalšom presune sme zistili, že nemá zmysel sa zastavovať neustále pri trati, pretože konvoj automobilov prenasledujúci vlak zastavoval podľa potreby skoro na každom vhodnom mieste na fotenie, a tak často vznikali na ceste priam kritické okamihy. Často boli tieto spôsobené iba bezohľadnosťou „vodičov“ – fotografov, ktorí odstavovali autá priamo na ceste a nie na krajnici, poniektorí sa neunúvali ani zapnúť výstražné znamenie smerových svetiel, či dokonca rozsvietiť obrysové svetlá na automobiloch a bezohľadne zastavovali aj na kritických miestach frekventovanej cesty. A tak sme vhodné miesto pre ďalšie fotenie zvolili až v úseku Hoštetín – Slavičín, kde sa nám vlak skryl do bielej pary Rosničky.

ZOBRAZ! 
Vlak zahalený do oblakov pary, 7.3.2009, © Bc. Martin Horňák

Po pohľade do mapy sme takticky zvolili odľahlejšie priecestie v obci Popov, kde sa nám naskytol priam vynikajúci výhľad na dlhý úsek trate, a tak sme mohli vyhotoviť veľa fotiek. Z Popova sme sa presunuli už priamo do Bylnice, konečnej stanice vlaku. Tu sa smädná a hladná Rosnička nazbrojila, a po otočení na točni, a nevyhnutnom posune so súpravou vlaku, sa vydala na spiatočnú cestu.

ZOBRAZ! 
464.202 po odstúpení z vlaku, Bylnice, 7.3.2009, © Bc. Martin Horňák

A tak sme i my vyrazili, samozrejme ešte skôr ako vlak, a tak sme si znova v Popove na priecestí hodnú chvíľku počkali, tento čas sme aspoň využili na menšie občerstvenie. Naše ďalšie zastávky sme vyberali podľa počtu fotografov na mieste, aby sme mali ľahší odchod z miesta a aby sa nám neopakovali zábery. A tak sme Rosničku s vlakom cvakli na odchode zo stanice Slavičín. Počas čakania v Pitíne sa už aj poriadne rozpršalo, a tak som pohotovostne musel skryť fotoaparát pod šiltovku, ale ako vidno na fotkách vôbec to neuškodilo, pretože šilt akurát zakryl môj objektív a vetracia dierka na šiltovke bola skvelo natočená tak, aby som cez ňu mohol pozerať. Na našom poslednom fotofleku v Nezdeniciach už Miko radšej vytiahol z auta dáždnik, ani tak nie kvôli nám ako kvôli fotoaparátom. Po prejazde vlaku sme však už skončili s fotením, pretože nám už bolo treba ísť domov, a dážď neustával.

Záverom by som chcel vysloviť želanie, ku ktorému sa prikloní veľa ľudí, aby sa u našich susedov našli finančné prostriedky na opravu tohto krásneho rušňa, aby sme o rok mohli znova vyraziť na ďalšie fotenie Rosničky na tejto krásnej trati, a samozrejme s krajším počasím. A znova si musím položiť otázku, akú akciu Miko nachystá nabudúce...

Odkazy:
  1. Železničné múzeum Stará Turá
  2. SLOVAK TRAINZ CREATORS
  3. Maťo Horňák

Titulná snímka: 464.202 na priecestí v Nezdeniciach © Bc. Martin Horňák

Galéria

Súvisiace odkazy