Pálavský okruh aneb čtyři lokomotivy v Lednici

28.6.2009 8:00 Milan Vojtek, Jakub Gregor

Pálavský okruh aneb čtyři lokomotivy v Lednici

Tradiční akcí je na jihu Moravy Pálavský okruh (Brno – Hrušovany nad Jevišovkou – Mikulov – Lednice – Mikulov – Břeclav – Brno), ve kterém hraje hlavní roli parní lokomotiva šlechtična s domovem v Brně. Ta letošní jízda byla oproti minulosti jiná. Nejen proto, že tentokrát celá souprava zajížděla až do Lednice, ale i proto, že se na třech kolejích nádraží (tedy i na manipulační koleji) předvedly hned čtyři lokomotivy.

  

 

Letošní Pálavský okruh byl v časovém střetu s oslavou 5. narozenin našeho webu. Proto jsem ani nepočítal, že bych se akce mohl účastnit. Byl jsem natěšený na setkání na Čiernom Balogu a i když jsem avizoval občasnou dezerci k normálnímu rozchodu, těšil jsem se hlavně na setkání s dobrou partou. No, osud tomu chtěl nakonec jinak. Ale když už mi nepřál slávu klubovou, tak jsem se utrhl alespoň na tuto jízdu.

Vše začalo necelých čtyřiadvacet hodin, kdy jsem k velkému překvapení zjistil, že namísto naprogramovaného volna na mě vychází služba. Následovaly smutné telefonáty odříct veškerý plánovaný program, čímž jsem znemožnil účast i Zbyňkovi. Na druhé straně, řekl jsem, že když už musím dělat, budu se pracovně věnovat i parnímu vlaku. A tak jsem skloubil úkoly alespoň tak, abych zvládl objezd z Brna a několik snímků na trase. Jel jsem k nádraží u Miroslava s ideou záběru páry a mechanických návěstidel na vjezdu od Hrušovan nad Jevišovkou. A potěšilo mě pole s kvetoucí řepkou pod tratí, ale vzápětí následovalo zklamání. Trať byla zarostlá a fotka by byla k ničemu. Alternativa – snímek s mechanickou předzvěstí, jsem vzdal ze stejných důvodů. Zarostlé okolí trati. A tak přišla na řadu třetí možnost – focení pod vrtulemi elektráren u Břežan.

Jak už jsem v úvodu zmínil, byla letošní akce jiná. Opět byla souprava sestavena ze dvou částí – zelených Rybáků + vozu na kola a červených “dlouhých balmů”. Jenže tentokrát nezůstala červená část v Mikulově, ale pokračovala spárou do Bořího Lesa. Tam předtím strojně dorazila prototypová berta T 478.1001 a s její pomocí se – po rozdělení na dvě části – dostal do Lednice celý vlak. V Lednici se tak objevily přes den tři vlaky a čtyři hnací vozidla. Hurvínek a M 262.018 zvláštního vlaku a dva prototypy, parní šlechtična a berta. A protože se nakonec našla i chvíle na výpravu – a v průběhu dne spojená i na pokec s kolegou Leošem Tomančákem, vzniklo i několik snímků z postupného odjezdů vlaků z Lednice, pořízená – jako již tradičně, v kilometru 6,3.

Snad uvítáte nahlédnutí na opožděnou reportáž z akce, na které se opět spolupodílel i Kubíček. A když už jsem se rozepsal, v závěru je ještě zdokumentovaná jízda šlechtičny do Lednice ještě následující den. Jelo se z Brna do Lednice a zpět pro soukromé rádio. A protože břeclavské depo nám spadlo pod Cargo, bylo by hodně složité a i finančně náročné odjet otočit šlechtičnu na točnu do depa, takže se vracela do Brna uhlím napřed – což je zdokumentováno mimo jiné i v pověstném km 6,3.

Odjezd z peronů brněnského nádraží

A snímek o pár stovek metrů dál. © Jakub Gregor

Pod břežanskými větrníky - aneb náhradní řešení pro fotoflek

Průjezd Jevišovkou

Odjezd z Novosedel

Cestou ze Sedlece do Valtic © Jakub Gregor

Z Valtic do Bořího Lesa 

Prototypová berta a poštorenský kostel, aneb odjezd z Bořího Lesa do Lednice

A tamtéž i šlechtična

Motorová vozba míří do Lednice - cca km 5,7 před Novým dvorem

Tradiční fotomísto - km 6,3 u Nového dvora

Kubíček fotil o 300 metrů dál. © Jakub Gregor

A ještě berta s polovinou vlaku do Břeclavi...

... kde se spojil a pod dráty uháněl do Brna

O den později, opět v km 6,3 šlechtična, tentokrát uhlím napřed....

... a znovu pod dráty na výjezdu z Břeclavi.

Neoznačené foto Shalomek.

A nahlédněte i na video od Kubíčka.

Súvisiace odkazy