Pilštikom z Pohádkového lesa do Tovačova

16.6.2009 8:00 Kamil Korecz

Pilštikom z Pohádkového lesa do Tovačova

Pozvánka uverejnená na stránkach vlaky.net ma donútila začať listovať v kalendári. Môj záujem však ochladol, keď som zistil, že na víkend 23.-24.5. s kamarátmi plánujeme akúsi železnično-spoznávaciu akciu na Hornej Nitre. Pár dní pred jej vypuknutím však plány stroskotali a tak som s potešením mohol na pozvánku združenia Kroměŕížskej dráhy na fotojazdu s Pilštikom do Pohádkového lesa a do Tovačova reagovať kladne. Tak sa poďte pozrieť, ako som túto akciu videl a prežil ja...

Možnosti spojenia z Martina alternatívne z Vrútok do Kroměřiže s časom príchodu pred plánovaným časom odjazdu druhého z troch párov mimoriadnych vlakov z Kroměříže do Zborovíc nie sú práve ideálne a tak ma veľmi potešilo, keď sa mi náhodou podarilo z Elis-u vytiahnuť spojenie cez Púchov, Vlársky průsmyk, Otrokovice a Hulín. Jednak som vlársku trať nemal precestovanú a potom pri súčasnej frekvencii spojov na tomto hraničnom priechode je problém tadeto nejakú cestu natrasovať. Neostalo mi teda len si zbaliť fotoprístroj, niečo pod zub, trochu nepostrádateľných tekutín a nastaviť si budík na 4:20.

Obiehanie súpravy, Vlársky Průsmyk, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Obiehanie súpravy, Vlársky Průsmyk, 23.5.2009 © Kamil Korecz

Cesta ubieha príjemne a rýchlo, rýchlik Turiec sa pozvoľna zapĺňa. V Teplej už čaká 810-tka a keďže pár minút meškáme, hneď po ukončení prestupu sa aj dáva do pohybu. Chvíľku čakania v Průsmyku vypĺňa obiehanie prívesného vozňa českou 842-jkou. Frekvencia asi 4-5 cestujúcich prestúpi a už si vychutnávam jazdu po tejto malebnej trati. Zaujímavým zážitkom je súčasný vjazd osobných vlakov z Průsmyku a z Luhačovíc do stanice Újezdec u Luhačovic. Ďalšia cesta je spestrená náhradnou dopravou v úseku Uherský Brod – Staré město u Uherského Hradiště kvôli oprave mostu cez rieku Moravu. V starom Meste sa stretávam s kamarátom a čoskoro už vystupujeme v Kroměříži, kde už panuje čulý ruch okolo mimoriadneho vlaku ale aj mimo neho.

Vlaky smer Trenčianska Teplá a Brno, Vlársky Průsmyk, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Vlaky smer Trenčianska Teplá a Brno, Vlársky Průsmyk, 23.5.2009 © Kamil Korecz

V čele vlaku spokojne vrní pilštik T 466.0007 (735.007-7) a za ním pekná súprava štyroch historických osobných vozňov. Usadáme a nechávame sa príjemnou krajinou odviezť až na konečnú, do Zborovíc. Na tejto staničke je jedna zvláštnosť či zaujímavosť, a síce že na priečelí staničnej budovy je pod súčasnou tabuľou s názvom rozoznateľný aj nápis „Sborowitz“ ešte z čias vojnovej Veľkonemeckej Ríše. Po obehnutí súpravy sa vlak vydáva za stáleho dohľadu objektívov kamier a fotoaparátov na spiatočnú cestu. My však vystupujeme v Zdounkách, odkiaľ premávajú historické autobusy na miesto konania Pohádkového lesa v obci Divoky. Za symbolické cestovné 5,-Kč sa vezieme nádherne obnoveným zájazdovým autobusom Škoda RTO a v cieli cesty obdivujeme ďalšie historicé exempláre: Škoda RO a Škoda-Karosa ŠD.

Obiehanie súpravy, Zborovice, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Obiehanie súpravy, Zborovice, 23.5.2009 © Kamil Korecz

Po chvíli sa však opäť RTO-čkom a opäť „za hubičku“ 5,-Kč vraciame nazad k železnici očakávať príchod tretieho mimoriadneho vlaku z Kroměŕíže. S cieľom nájsť fotopozadie vystihujúce ráz okolitej krajiny som zašiel kúsok za stanicu, do poľa. Keby som v tom poli zašiel ešte ďalej, mohol sa mi do záberu vojsť aj posledný vozeň vlaku celý... Čo už, hádam aj táto skúsenosť mi bude v budúcnosti pri fotografovaní nápomocná.

Mimoriadny vlak pripravený na spiatočnú cestu, Zborovice, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Mimoriadny vlak pripravený na spiatočnú cestu, Zborovice, 23.5.2009 © Kamil KoreczPosledný mimoriadny vlak do Zborovíc sa blíži, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Posledný mimoriadny vlak do Zborovíc sa blíži, 23.5.2009 © Kamil Korecz

V stanici Zdounky je na programe zaujímavá vec, a síce preteky detských cyklistov s lokomotívou. Detičky usilovne pedálujú, aby sa pokúsili na súbežnej ceste predbehnúť rozbiehajúci sa rušeň. Ja spolu so skupinkou fotografov neustále šibovanie pilštika využívam na fotenie, ktoré po presune za stanicu pokračuje aj s odchodom vlaku do Zborovíc. Prišiel som však neskoro a tak fotoflek nie je ideálny. O niečo lepšie je to pri návrate súpravy, ale to sa už ponáhľam do stanice nasadať na cestu do Kroměříže, Kojetína a Tovačova.

Autobus Škoda RTO na konečnej v Divokách, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Autobus Škoda RTO na konečnej v Divokách, 23.5.2009 © Kamil Korecz

Cesta do a najmä z Tovačova je druhou časťou dnešných železničných podujatí. Zatiaľ čo doobeda historický vlak slúžil najmä deťom a ich rodičom ako zaujímavý dopravný prostriedok do Pohádkového lesa, poobedie je určené najmä pre fandov naplno využívajúcich päticu fotozastávok v Tovačove a pri ceste späť do Kojetína. Pilštik hrdo žiari v čele súpravy a dáva všetkým poznať, s akou starostlivosťou je oň postarané.

Škoda 706 RO, Divoky, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Škoda 706 RO, Divoky, 23.5.2009 © Kamil Korecz

Všetko sa raz končí, tak sa skončila aj akcia na Kroměřížskych dráhach. Kamarát ma ešte prehováral na cestu domov okľukou cez Brno, Břeclav, Kúty, Jablonicu a Trnavu, Nuž, kto by po takejto perfektnej akcii patrične nabudený odolal? Do Vrútok teda prichádzam najposlednejším osobákom zo Žiliny, naštastie stíham aj najposlednejší spoj mestskej dopravy a tak plný zážitkov s pocitom príjemne stráveného dňa po polnoci znavený líham do postele, ktorú som toho dňa tak zavčasu opúšťal :).

Ďalší fotohalt, 23.5.2009 © Kamil Korecz
Ďalší fotohalt, 23.5.2009 © Kamil Korecz

Na obohatenie som na záver fotogalérie doplnil aj nejaké obrázky zo staničky Zborovice z mojej predošlej návštevy v decembri minulého roka.

Galéria

Súvisiace odkazy