Výlet za železnicami 5 - Katka a mašinky okolo nej

24.6.2009 8:00 Lacino.h

Výlet za železnicami 5 - Katka a mašinky okolo nej

Posledný aprílový víkend sa v košickom depe uskutočnil už IX. ročník nádhernej akcie s názvom Prebúdzanie Katky. Jej stredobodom je úzkorozchodný parný rušeň radu U36.003 s poetickým názvom Katka. Tohtoročné podujatie bolo spojené s oslavou 125. výročia vyrobenia tohto rušňa.





Kto je Katka ?

     Parný rušeň U 36.003 z roku 1884 vyrobili v Erfurte. Po vyrobení jazdil na úzkorozchodnej trati Gelnica - Smolnícka Huta až do roku 1938. Od roku 1950 slúžil na trati Hronská Breznica - Banská Štiavnica a v roku 1950 sa vrátil na svoju pôvodnú gelnickú trať. V roku 1965 ho zrušili. V roku 1974  bol vystavený v Rušňovom depe v Spišskej Novej Vsi na podstavci. V roku 1990 bol presunutý do  železničných opravovní a strojární v Českých Veleniciach. Po rekonštrukcii sa v plnej kráse predstavil 7. mája 1991 na trati – Detskej železnice v Čermeli.

     Katka v súčasnosti jazdí na Detskej železnici v Čermeli, ktorá dosahuje dĺžku 4,2 km  a bola vybudovaná v rokoch 1955 až 1956 ako Pionierska železnica. V tom období všetku činnosť na tejto trati zabezpečovali deti – pionieri.
 
     Tohto stretnutia sa zúčastňujem už viac rokov a stretnutie s Katkou som si nechcel nechať ujsť ani tento rok. Preto som v sobotu ráno nasadol do R 441 Excelsior a cestoval som do metropole východného Slovenska - Košíc. Hneď po príchode sme nabrali smer rušňové depo.

Manželka ostala pri točni sledovať rušňoparádu a ja som sa vybral do útrob depa odhaľovať jeho taje.  Okrem množstva rušňov som pri hale vozňového depa objavil hotový poklad – vozne Detskej železnice. Po veľkom požiari, ktorý spôsobili vandali boli z Čermeľa presunuté sem a na svoju trať sa vracajú len na sezónu a len tie, ktoré sú tam potrebné.

Po rušňoparáde sme sa vybrali do centra Košíc. Už veľa rokov navštevujeme toto podujatie, ale už dávno sme sa nedostali do mesta. Po príchode na námestie sme ostali veľmi milo prekvapený ako sa za posledné roky zmenilo. So svojou dominantou, Alžbetinim dómom, patrí medzi to najkrajšie námestie čo som navštívil.

Po prechádzke po meste sme sa presunuli späť na železničnú stanicu. Tu sme sledovali odchod parného vlaku do Prešova. Nádherne naleštený Papagáj 477.013 odviezol návštevníkov a po nočnom odpočinku ho čakala cesta späť.

Po odchode parného vlaku sme sa ešte presunuli na výstavu modulových koľajísk. Koľajisko bolo obrovské a jazdiace modely sledovali rozžiarené oči detí. Dá sa toto niečím zaplatiť?

Po nočnom odpočinku ma opäť čakala cesta do Košíc. Ihneď po príchode do Košíc som sa vybral ku vchodovému návestidlu, kde som očakával príchod parných vlakov z Prešova a Margecian pri ich súbežnej jazde.

Po ich príchode nasledoval zrýchlený presun na opačný koniec stanice – do rušňového depa, kde som zastihol príchod Papagája 477.013. Program v depe bol aj v nedeľu bohatý a po rušňoparáde som sa opäť vybral do útrob depa uloviť nejaké obrázky.

Celý čas ako som sa túlal po depe Katka neúnavne vozila deti a ich rodičov. Na tvárach detí bola vidieť spokojnosť a radosť z jazdy. Poďakujme sa všetkým, ktorí sa o Katku starajú a poprajme jej k jej 125.výročiu ešte veľa najazdených kilometrov a veľa šťastných detí ktoré odvezie.

Galéria

Súvisiace odkazy