Od Rheinu po Rhône v krajine helvetského kríža

27.6.2009 8:00 Ivan Schuller

Od Rheinu po Rhône v krajine helvetského kríža

Štátik v Európe ktorý odvodňujú a zároveň v ňom aj vyvierajú dve rieky podobného názvu a to rieka Rhein a rieka Rhône, netreba zvlášť predstavovať, je to Švajčiarsko. Rieka Rhein vyviera na juhovýchode Švajčiarska v Adula Alpen v Rheinwalde. Jeho druhý prítok vyviera pod sedlom Oberalppass. Je dlhý 1320 km a ústi do Severného mora.

Rieka Rhôna vyviera na juhovýchode kantónu Wallis v Bernských Alpách pod sedlom Furkapass. Ústi deltou do Stredozemného mora vo Francúzsku a je dlhá 812 km. Naše putovanie sa začína nenenápadne na východe Bodansee na nemeckom polostrove v mestečku Lindau.

 24.05. nedeľa:  Stretávame sa v Petržalke na stanici o 19.30 hod. a nastupujeme do vlaku REX  7636 s odchodom o 19.40 hod. Naša zostava sme dvaja, Ivan a Ľubomír. Prestupujeme v stanici Bruck a. d. Leitha na EN 466 Wiener Walzer z Budapešti do Zürichu. My však cestujeme iba do stanice Wien Westbahnhof, odkiaľ pokračujeme nočným EN 246 Landesausstellung Mahlzeit 2009 do Bregenzu. Vlak je dosť plný, dúfame, že sa to v Linzi vyprázdni, no na nešťastie sa nám do kupé vrebrila tučná černoška, nepríjemná na vzhľad, celú cestu kašlajúca a nakoniec vystupuje až jednu zastávku pred Bregenzom v Dornbirne. 

25.05. pondelok: Do Bregenzu prichádzame po strastiplnej noci trochu skrčení a dolámaní, ale plní optimizmu 07.54 hod. načas. Prestupujeme do vlaku REX 5558 s odchodom o 08.16 hod. do nemeckého mestečka Lindau. Do Lindau prichádzame o 08.28 hod. Je to malá šturcová stanica, ale vlaky odtiaľto vychádzajú do Nemecka, Švajčiarska a Rakúska. Je to staré historické mestečko, hneď pred stanicou sa nachádza prístav. Tu máme čas asi hodinu, tak sa usadíme na slnečnej promenáde v prístave. Dnešný deň strávime prevažne na vode, budeme sa plaviť po jednom z najväčších alpských jazier-Bodensee / Bodánskom jazere / . Práve týmto jazerom preteká spomínaná rieka Rhein / Rýn/ , ktorá ho opúšťa za Konstanzom. Loď spoločnosti BSB sa volá Austria. Odchádzame načas o 09.40 hod. na plavbu dlhú necelé štyri hodiny. Z lode je krásny výhľad do Švajčiarska a na predhorie švajčiarskych Álp.

Loď sa plaví popri nemeckom pobreží Bodensee, zastavujeme v prístavoch Wasserburg, Nonnenhorn, Kressbronn, Langenargen, Friedrichshafen, Immenstaad, Hagnau, Meersburg a prestupný prístav je Konstanz s príchodom o 13.25 hod. Po krátkej prehliadke mesta pokračujeme ďalej v plavbe po rieke Rhein / Rýn /  linkou č. 518 až do Schaffhausenu. To sa už plavíme celý čas po švajčiarskom území. Z veľkého jazera  je stále menšie a menšie, až nakoniec je z toho rieka, ktorá má stále silnejší prúd vody. Tu je ešte voda stále číra a čistá, tmavozelenej farby. Po brehoch rieky sa všade kúpu ľudia, je dnes horúci deň. Zastavujeme v malých aj väčších mestečkách, najznámejšie sú Reichenau, Steckborn, Stein am Rhein a Diessenhofen. O 17.45 hod. priplávame do prístavu v Schaffhausene.  Cez mestečko prechádzame pešo na stanicu SBB, odkiaľ odchádzame vlakom IR 2589 do Zürichu s odchodom o 19.09 hod. Po chvíľke jazdy za Neuhausenom  vidieť krásnu scenériu, vodopády na rieke Rýn / Rheinfall /. Do Zürichu HB prichádzame o 19.48 hod. Prestupujeme na vlak IR 1789, ktorým cestujeme do stanice Landquart. Tu prestupujeme na svetoznámu Rhätische bahn, nastupujeme na vlak R 1077 do staničky Saas s odchodom z Landquartu o 21.47 hod. Pre informáciu, vo Švajčiarsku sú kategórie vlakov: CIS-Cisalpino, TGV, ICE-InterCityExpress, EC-EuroCity, EN-EuroNight, CNL-City Night Line, IC-InterCity, ICN-InterCity-Neigezug, IR-InterRegio, RE-RegioExpress, R-Regio, S-S-Bahn, SN-S-Bahn Nachtlinie. Do dedinky Saas prichádzame o 22.16 hod. kde sa ubytujeme v horskom hoteli Saassenník.
  

26.05. utorok: Konečne sme sa poriadne vyspali, tak vyrážame na výlet. Z malej horskej staničky Saas odchádzame vlakom R 1016 do Landquartu, pri nástupe však Ľubo stráca sandálu pripevnenú o batoh a zisťujeme to až, keď sa vlak pohol. Po dlhšom rozhodovaní vystupujeme v staničke Schiers a vraciame sa späť. No keď je smola, tak riadna, nastúpili sme do vlaku RE 1021, ktorý v Saas nestojí. Vystupujeme až v Klostersi, kde opäť prestupujeme na cestu späť, tento krát na vlak RE 1224, ktorý stojí v Saas, ale iba na znamenie. Všetky vlaky v Saas stoja iba na znamenie. Už z diaľky z okna vidíme sandálu na peróniku, tak je to vyhraté. Vlakom pokraču-jeme až do Landquartu. Tu prestupujeme na IC 570 z Churu do Baselu z odchodom o 10.19 hod. a ideme
do Zürichu HB. Opäť prestup na IR 2271 Zürich-Locarno, z ktorého vystupujeme v stanici Arth- Goldau. Batohy si ukladáme do skrinky a cieľ je zubačka na Rigi- Kulm. Na preukaz FIP dostávame 50% zľavu a kupujeme spiatočné lístky za 31 CHF. Nastupujeme na zubačku spoj č. 147 s odchodom o 13.10 hod. Cesta na vrchol trvá 37 minút a v staničke Rigi Staffel sa stretávame s traťou z Vitznau s ktorou ideme súbežne až do cieľa- Rigi- Kulm.

Vrcholová stanička je kúsok nižšie pod vrcholom Rigi- Kulm vysokým 1798 m.n.morom. Špička vrchu je zahalená v hmle, škoda prichádzame o krásne výhľady. Po krátkej prehliadke vrcholovej staničky sa rozhodneme  do staničky Rigi- First ísť pešo, aby sme vyšli z hmly. Zo začiatku sa nám to aj podarilo, no tesne pred prvou staničkou Rigi- Staffel, ktorá je pod vrcholovou staničkou sa počasie začína meniť. Dúfame, že zídeme aspoň do nej. No po-časie naberá na obrátkach a behom piatich minút nastáva hotové peklo. Silný vietor s hmlou a do toho sa pridáva aj búrka s ľadovcom. Nám sa podarilo našťastie dobehnúť do staničky v poslednej chvíli. Zrazu nastala tma, vypadla aj elektrika a pôsobilo to tam ako v horore. Naša zubačka spoj č. 158 sa zrazu vynorila z tohto hrozného počasia a my nastupujeme a vraciame sa späť do stanice Arth- Goldau. Tu prestupujeme na IR 2182 Locarno- Basel, ktorým odchádzame o 16.13 hod. do stanice Luzern. V Luzerne máme typický švajčiarsky prestupový čas do 15 minút a ideme na vlak spoločnosti zb / Zentrlalbahn /  IR 2232 s odchodom o 16.55 hod. do stanice Oberried am Brienzersee. Táto trať je úzkorozchodná a niektoré úseky medzi stanicami Giswil až Meiringen sú ozubnicové.
Meiringen je úvraťová stanica a tu prestupujeme na R 7476 s odchodom o 18.44 hod. do spomínanej stanice Oberried am Brienzersee. Tu, ako po iné roky si varíme večeru / Trenč. párok s fazuľou / a iné dobroty od Hamé. Po večeri sa presúvame jednu zastávku vlakom IR 2243 do staničky Ebligen, je to vlastne iba zastávka na znamenie. Tu sa ubytovávame v horskom hoteli Ebligensenník, celú noc je silný dážď, senník má dobrú strechu a je tu aj dosť sena, tak je to v poriadku.

27.05. streda: Ráno sa prebúdzame, celú noc bol prudký lejak, všetko je vonku  mokré,  ale už neprší. Dnes máme namierené do juhozápadnej časti Bernských Álp k ľadovcu Les Diablerets.

Spoločnosť Zentralbahn nás dovezie vlakom IR 2206 z Ebligenu do stanice Interlaken Ost. Päť minút na prestup do vlaku ICE 276 Interlaken Ost- Berlin s od chodom o 08.01 hod. a ideme do stanice Spiez. Škoda, že názvy vlakov sa tu už pomaly vytrácajú.
Ideme len chvíľku- 21 min. a prestupujeme na vlak IC 810 Romanshorn- Brig. Za stanicou Frutigen vlak vlezie do Lötschberg-Basiského tunela dlhého 34,5 km a prichádzame tak o najkrajší úsek trate BLS cez Kandersteg, no cesta je kratšia o 30 minút, ako po starej trati. Vystupujeme v stanici Visp a prestupujeme na vlak IR 1714 Brig- Genéve- Aéroport. Tu sa stretávame so železnicou MGB / Matterhorn-Gotthard-Bahn /, bývalé spoločnosti BVZ a FO. Odchádzame o 09.07. hod. a po jednej hodine cesty vystupujeme v stanici Aigle. Prestupujeme na úzkorozchodnú trať spoločnosti TPC, ktorá spravuje tri trate: AOMC / Aigle-Champéry /, ASD / Aigle- Les Diablerets / a AL  / Aigle- Leysin /. Táto spoločnosť vlastní ešte železnicu BVO / Bex- Villars-sur-Ollon /, ktorá sa v Aigle nestretá.  Nastupujeme na vlak 434 a ideme do cieľovej stanice Les Diablerets. Spočiatku ide trať cez mestečko, potom prechádzame cez vinohrady okolo známeho hradu chateau d´ Aigle a začneme stúpať do hôr. Trať ide vysoko nad úzkou dolinou a postupne sa dostávame do klasickej alpskej prírody s lúkami. Stanička Le Sépey je úvraťová a pokračujeme ďalej až do Les Diablerets v nadmorskej výške 1151m.n.m.

 Je to konečná malá stanička, ďalej už len pešo, alebo autobusom do sedla Col du Pillon. Volíme druhú možnosť a autobus odchádza o 12.10. hod. O 20 min. sme v sedle Col du Pillon 1546m.n.m. Autobus pokračuje ďalej do mestečka Gstaad. Kolegovi Ľubovi prichádza nevoľno, hore pokračujem sám.  Visutá kabínová lanovka premáva každých 20 minút, v medzistanici  Cabane vždy  o 10 minút neskôr kvôli  prestupu. Kupujem si spiatočný lístok za 58 CHF a vyrážam do oblakov. Kabína je obrovská a zmestí sa tam okolo 100 ľudí s únosnosťou do 12000 kg. Cestou hore ideme so sprievodcom až štyria, naspäť pôjdem sám. Prestupujem v stanici Cabane v nadmorskej výške 2525 m.n.m. Počasie sa snami stále hrá, občas jasno, potom mraky a to stále dookola. Druhý úsek lanovky má menšie prevýšenie, no má už vysokohorský ráz a horná stanica Scex Rouge je 2970 m.n.morom. Je tu všetko, čo má byť v takomto stredisku, nie ako v Tatrách, kde okrem vysokých cien nie je skoro nič! Hneď vedľa kabínovej lanovky sú horské boby / alpine coaster / paráda, len mi skoro ruky zamrzli, hore bolo O° C a 30 cm nového snehu. Sedačka Belvédere vás zvezie ku náhornej plošine odkiaľ snow bus vás po nej povozí. Tu sa môžete povoziť so psími záprahmi, alebo si zalyžovať aj v lete. Odvážlivci si môžu vyskúšať paraglide, ja teda nie. Samozrejmosťou je dobrá reštaurácia s výhľadmi na Alpy.

 Po hodinovom pobyte sa vraciam naspäť do tepla k zeleným lúkam. Autobusom ideme do Les Diablerets a potom vláčikom do Aigle. Kupujem dobrú čerešňovicu, ktorá postavila aj Ľuba zase na nohy. Cesta je tá istá ako sem, R 459 do Aigle, potom IR 1735 do Vispu, ďalej IC 839 do Spiezu, prestup na RE 3130 a z Interlakenu do Ebligenu R 7479, kde nás už čakal náš senník.

 28.05. štvrtok: Dnes je už lepšie počasie, odchádzame k jazeru Lac Léman / Ženevské jazero / . Týmto jazerom preteká rieka Rhône. Odchádzame IR 2208 do Interlakenu Ost s odchodom o 06.31. hod. Prestupujeme do IC 956 Interlaken- Basel s odchodom o 07.01. hod. do stanice Spiez. Dnes pokračujeme spoločnosťou BLS do stanice Zweisimmen vlakom RE 3111 s odchodom o 07.40. hod. V Zweisimmen prestupujeme na úzky rozchod spoločnosti MOB, kde nás už čaká RE 2111 Goldenpass Panoramic odchod o 08.26. hod. Prekrásnou časťou Švajčiarska ideme až do cieľovej stanice Montreux pri Lac Lémane / Ženevské j./, na tejto trati prebiehajú výluky, vplyv na grafikon to nemá. Do Montreux prichádzame o 10.13. hod. Zubačka na Rochers-de Naye č. 3361 odchádza o 10.46. hod. Po stanicu Caux je využívaná čiastočne ako mestská doprava, mesto Montreux je postavené na strmom kopci. Ďalej už pokračujú len turisti, po necelej hodine jazdy a prekrásnych výhľadoch na jazero a okolité Alpy sme prekonali prevýšenie 1665 m. Vrchol je vo výške 2042 m.n.morom /ako Ďumbier na Slovensku/ /  Kocháme sa pohľadmi na Lac Léman / Žen. j. / , Waliské a Bernské Alpy a Chablais.

 Po hodinke prehliadky odchádzame zubačkou 3366 do Montreux. Tu prestupujeme na IR 1422 do stanice Lausanne s odchodomo 13.54. hod. O 21 minút sme v Lausanne, batohy si dávame do úschovnej skrinky a vyrážame do prístavu Ouchy.Zo stanice do prístavu sa dá ísť aj tzv. metrom. My ideme pešo, je to asi dvadsať minút kludnou chôdzou. Loď Spoločnosti CGN linka č. 715 odchádza o 15.30. hod. Po 35 minútach plavby vystupujeme vo Francúzsku v kúpeľnom mestečku Evian. Máme čas dve hodiny, tak sa vyberáme na prechádzku po meste. Tu je aj prameň svetoznámej minerálky Evian, chuťovo nijako výraznej. Je tu pekná promenáda popri jazere, kde premáva aj vláčik akúsok od prístavu je veľké kasíno. Odchádzame o 18.00. hod. loďou č. 718 naspäť do švajčiarskeho Lausanne.Nastupujeme do IC 741 Genéve-Aéroport- St. Gallen odchod 19.20. hod. a cestujeme do Bernu.  Po hodine sme v Berne a máme čas okolo 40 minút, túlame sa po stanici a okolí. O 21.07. hod. odchádzame vlakom ICE 279 Berlin- Interlaken Ost do cieľovej stanice. Náš deň ukončujeme vlakom R 7493 s odchodom o 22.02. hod. do našej zastávky Ebligen, kde máme svoj senník.

 29.05. piatok: Dnes ideme domov, opúšťame náš obľúbený senník, ktorý nám poslúžil na tri noci. Vyrážame, ako včera IR 2208 do Interlakenu Ost, prestup na IC 956, ktorým cestujeme do Thunu. Tu máme čas na prestup tri minúty na IC 815 z Brigu do Romanshornu, tieto vlaky idú zo Spiezu do Bernu za sebou v trojminútovom intervale. O 08.58. hod. prichádzame do stanice Zürich HB, kde prestupujeme na vlak EC 163 Transalpin z Baselu do stanice Wien Westbahnhof. Máme ešte necelú hodinu čas, tak si prezeráme stanicu a jej podzemné pasáže a podchody s množstvom obchodov, reštaurácií, butikov a iných zariadení. Do súpravy nastupujeme do druhého vozňa za rušňom, vlak má štrnásť vozňov a z Buchsu do Innsbrucku nás ťahajú dva Taurusy. Na rakúskom území sa nám prestáva dariť, pred Innsbruckom je výluka, kde chytáme meškanie okolo 20 minút, z Innsbrucku je to už 30min. No  a na peážnej trati cez Nemecko máme v Salzburgu už 40 minút. Túto sekeru už vezieme až do Wien Westbahnhof.  Tu na nás čaká zmeškaný východzí vlak D 347 Dacia Wien West- Bucuresti  Nord prav. odchod 18.50. hod. Odchádzame zmeškaní 25 minút a prestupujeme v Brucku a.d. Leitha  na vlak REX  7631  a o 21.03. hod. sme doma v Petržalke. S výletom sme boli spokojní, podarilo sa nám vidieť skoro všetko, čo sme si naplánovali, zapíjame to pivom a ideme domov za rodinami.      

Galéria

Súvisiace odkazy