Jarmilka a její sestry z Viamontu

10.11.2009 8:00 Tomáš Polívka a Richard Jakl

Jarmilka a její sestry z Viamontu

Dne 17. července 2009 v 18 hodin stanice Sokolov přivítala vzácnou návštěvu v podobě nového stroje pro úpravu štěrkového lože společnosti Viamont DSP a. s., a to podbíječku UNIMAT 09-16/4S, familiérně pojmenovanou Jarmilka. Žst. Sokolov prochází finální úpravou revitalizace a proto návštěva různých pracovních strojů a mechanismů je zde různorodá. Tímto vám některé představím.

 

 

 

Dne 17. července 2009 v 18. hodin stanice Sokolov přivítala vzácnou návštěvu v podobě nového stroje pro úpravu štěrkového lože společnosti Viamont DSP a. s. a to podbíječku UNIMAT 09-16/4S, familiérně pojmenovanou Jarmilka. ŽST Sokolov prochází finální úpravou revitalizace a proto návštěva různých pracovních strojů a mechanismů je zde různorodá. Tímto vám některé představím.

UNIMAT 09-16/4S Jarmilka

Již zmíněný stroj jako jediný v České republice byl pořízen za částku cca 139 miliónů Kč v dubnu 2009 a je ve stavu zkušebního provozu po dobu jednoho roku, jak mě informoval obsluhující personál tohoto stroje. Po úspěšném absolvování předepsaných zkoušek, jí bude vydán certifikát a přidělen průkaz způsobilosti od Drážního úřady České republiky. Byl vyroben rakouskou firmou Plasser & Theurer v Grazu a sídlí ve stanici Chabařovice. Kombinovaná jednotka váží 133,4 tun, délka přes nárazníky je 34,74 metrů, maximální rychlost v nepracovním stavu je 100 km/h.

UNIMAT 09-16 v žst. Sokolov dne 17.7.2009 © Tomáš Polívka

Hlavní část představuje rámová konstrukce jež je usazena na podvozcích s čelní kabinou a střed vyplňuje samostatně popojíždějící pracovní mechanismus s podbíjejícím strojem a kabinou obsluhy. Dále je nedílnou součástí přivěšen agregátový vůz také s čelní kabinou na jednom konci. Jednotka je vybavena nejmodernějším mikroprocesorovým řízením a pracovní proces může být řízen jedním pracovníkem obsluhy. Při pracovním výkonu popojíždí rámová část po dojezdu zeleného pracovního stroje. Tudíž se celý stroj pohybuje nadvakrát. Obsluhující personál má k dispozici obytný vůz, jež byl rekonstruován firmou Ateco a.s. Praha v Bubnech, jež se zabývá i opravou salónních a společenských vozů a dalších rekonstrukcí.

SSP 2005 SW Raumschiff

Dalším návštěvníkem Sokolova byl stroj pro úpravu štěrkového lože s přezdívkou Raumschiff (v překladu kosmická loď), obdoba známého PUŠLa, jen v „trošku“ větším vydání. Stroj vážící 41 tun a s maximální rychlostí v nepracovním stavu a délkou 16,8 metru je dislokovaný v Bohosudově. Obsluha tohoto stroje má k dispozici obytný vůz 40 54 99-29 297-8 rekonstruovaný ze známého rybáka.

SPP 2009 SW v žst. Sokolov dne 16.7.2009 © Tomáš Polívka

DGS 90 N Grizzlyk

Stroj s přezdívkou, již netřeba překládat, je 50 tun těžký, 14 metrů dlouhý a v nepracovním stavu může jet 100 km/h a používá se k udusání štěrkového lože. K tomu slouží kulaté patice v pracovním mechanismu. Taktéž tento stroj má pro posádku obytný vůz, skromnějších rozměrů, než ostatní v podobě rekonstrukce známého přípojného vozu Baafx, resp. Btax. a sídlí jako Jarmilka v Chabařovicích.

DGS 90 N vSokolově dne 20.7.2009 © Tomáš Polívka

ASP 400.1Z.15

Tento stroj v podobě známé automatické strojní podbíječky je též výrobkem firmy Plasser & Theurer a je deponován v Bílině. Pomocí pracovních kladiv, zhutňují štěrkové lože. V této přehlídce je nejstarším strojem.

ASP 400 v Sokolově dne 20.7.2009 © Tomáš Polívka

MV 97.004

Společnost Viamont DSP a.s. se zabývá též instalací trakčního vedení, k němuž používá tuto soupravu stávající s hnacího agregátového vozu s kabinou obsluhy, montážní plošinou a polopantografem pro kontrolu trakčního vedení. Dále je plošinový vůz na materiál řady Smmps, týž vůz s vysokozdvižnou plošinou pro montáž ve výškách, dva dílenské vozy s montážní plošinou řady Uk známé z dřívějších elektroúseků, jež byl součástí pantografu. Jako poslední je plošinový vůz řady Smmps uzpůsobený pro přepravu svitků trolejového drátu a též s montážní plošinou. Souprava je deponovaná v Bohosudově.

MV 97.004 v žst. Sokolov dne 31.7.2009 © Tomáš Polívka

PKP Tatra

Posledním strojem není ani tak kolejové vozidlo, jakož silniční. Samozřejmě s úpravou pojedu na kolejích. Jedná se známou soupravu pro pokládku kolejových polí, používaný při rekonstrukcí tratí již v minulosti.

PKPTatra v žst. Sokolov dne 15.4.2009 © Tomáš Polívka

Prameny a odkazy:
  1. Viamont DSP, a.s.
  2. Traťové stroje

Titulní snímek:UNIMAT 09-16 Jarmilka a její sestry v Sokolově dne 17.7.2009 © Tomáš Polívka

Galéria

Súvisiace odkazy