Advent v Žitavě

10.12.2009 8:00 Václav Vyskočil

Advent v Žitavě

Každý rok v čase adventu je v naší rodině zvykem jet navštívit nějaké město v okolí České republiky. A podívat se jaká je zde vánoční výzdoba, a též navštívit adventní trhy. Letos v polovičce listopadu, jsem se dozvěděl že na sobotu 5. prosince, se chystají oslavy 150 let tratě Liberec - Žitava a s nimi spojené jízdy parních vlaků na této trati. Od této chvíle bylo rozhodnuto že na letošní návštěvu pojedeme do saské Žitavy.

 

 


Po prozkoumání jízdního řádu jsme zjistili, že máme sice brzké, ale dobré spojení do tohoto městečka, kousek od hranic.V sobotu 5, prosince nás budí budík jž před čtvrtou hodinou raní, abychom ve 4“50 nastoupili v Hronově do vlaku směr Starkoč, a po přestupech ve Starkoči a Jaroměři vystupujeme před osmou hodinou v Liberci. Při příjezdu do Liberce vidíme v depu na ÚTD dýmající lokomotivu 310.0134. V Liberci již stojí na třetím nástupiště přistaveny dvě jednotky řady 612 DB, které nás dopravily s Liberce do Žitavy.

612.501 jako Sp 17240 před odjezdem z LIberce © Václav Vyskočil

V Liberci dokumentujeme pražskou zamračenou 751.004, která sem dovezla nehodový vlak na vyproštění motorového vozun 843.008, který předchozího večera vypadl při posunu na výhybce a sledujeme posun Jaroměřské 423.0145. Náš vlak je již po chvíli plně obsazen a před odjezdem je obsazen do posledního místečka a mnoho lidí dokonce stojí, část lidí vystupuje v Žitavě, ale většina osazenstva vlaku pokračuje dále do Drážďan. Nás se podařilo obsadit místa ihned za strojvedoucím, a proto je nám dopřáno sledovat rychle ubíhající cestu. V Žitavě dokumentujeme náš vlak, na který byla přidána ještě jedna jednotka řady 612. Poté se vydáváme na obhlídku nádraží.

Sttavědlo v Zittau © Václav Vyskočil

Potom vyrážíme směrem na Hrádek najít si nějaké to místečko na vyfocení parního vlaku v čele s lokomotivou 423.0145. Nakonec se rozhodujeme pro zhlaví stanice Žitava, kde se kříží normálněrozchodná trať směr Hrádek a úzká trať směr Bertsdorf. Před průjezdem parního vlaku nám před objektivem projíždí ještě motorový vůz VT 41. Po příjezdu parního vlaku do Žitavy se přesouváme do stanice kde dokumentujeme objíždění parního vlaku, příjezd Desira a poté odjezd úzkorizchodné motorové lokomotivy V199.003 do Bertsdorfu.

199.013 opouští Zittau © Václav Vyskočil

Po odjezdu těchto vlaků jsme šli konečně navštívit svátečně vyzdobené centrum města. Z nádraží to není daleko a nedá se zabloudit. Na náměstí se občerstvujeme ve stylovém vánočním stánku klobásou a svařeným vínem. Po prohlídce centra města se rozhodujeme pro přesun k monumentálnímu mostu přes hraniční řeku Nisu, abychom zde zdokumentovali další obrat lokomotivy 423.0145 do Žitavy. Při cestě k mostu jsme trochu zakufrovali, sice jsme k mostu dorazili na poslední chvíli, ale vše se nakonec podařilo vyfotit. Ihned po odjezdu parního vlaku směr Hrádek se přesouváme k úzkým kolejím.

99.787 projíždí pod viaduktem © Václav Vyskočil

Tam fotíme lokomotivu 99.787 při průjezdu pod kamenným viaduktem a poté při dopolední cestě zpět do Žitavských hor na zastávce Zittau Hp. Nakonec se ještě čeká přesun na nádraží. Jelikož máme ještě nějaký ten čas, rozhodujeme se ještě pro jednu cestu přes centrum města. Při cestě domů ještě registrujeme parní lokomotivy 423.0145 a 310.0134 v Chrastavě. Myslím, že i přes nepřízeň počasí se nám výlet podařil a všichni jsme byli spokojeni.

Adventní náměstí Zittau s radnicí © Václav Vyskočil

Odkazy:
  1. Die Zittauer Schmalspurbahnen
  2. Zittauer Schmalspurbahn
  3. Žitava - Wikipedie, otevřená encyklopedie

Titulní snímek: 423.0145 se vrací z Zittau do Čech © Václav Vyskočil

Galéria

Súvisiace odkazy