Zmrtvýchvstání koszalińské úzkorozchodky

22.12.2009 8:00 Mgr. Jan Guzik

Zmrtvýchvstání koszalińské úzkorozchodky

V Polsku se toho letos na úzkých kolejích mnoho nedělo, žádné akce pro jejich přátele se nekonaly. Proto jsem se zájmem četl informaci o plánované zvláštní jízdě u příležitosti 111. výročí koszalińské úzkorozchodky. Bohužel nikdo z krakowských vlakofilů tam nejel, zato se měla účastnit jedna skupina přátel z Warszawy a mezi nimi i Włodek Kaźmierczak, s nímž jsem už mnohokrát putoval po úzkorozchodkách, i na Slovensku a v Čechách.

 

 


Protože Koszalińska Kolej Wąskotorowa byla státními drahami uzavřena dne 1.10.2001 a před tím jsem neměl příležitost ji navštívit, rozhodl jsem se akce zúčastnit. Cesta ubíhala klidně, do místa přestupu v žst. Stargard Szczeciński jsem dorazil dobře vyspaný v lehátkovém voze. Půlhodinu do dalšího vlaku, který mne zavezl do Koszalinu, jsem využil k vyfotografování pomníkové parní lokomotivy Pt47-14. Po příjezdu na místo jsem telefonicky lokalizoval varšavskou skupinu a společně jsme se vydali na stanici a do depa koszalińské úzkorozchodky. Tady je ovšem třeba odbočit a zmínit se o její historii, která začala ještě za pruských časů a rozvíjela se v Německu.

Dnešní západní území Polska jako součást Německa v letech 1919 - 1937; zdroj: cs.wikipedia.org - ZOBRAZ!

Tehdy se objevila potřeba vybudovat v koszalińské oblasti místní dráhu. Do té doby využívané nezpevněné cesty způsobovaly čím dál větší dopravní problémy a vážně ztěžovaly fungování četných cihelen, lihovarů, zemědělských hospodářství i dalších malých a středních podniků. Dráha mohla naopak zajistit volný dovoz materiálů, potřebných k výrobě, i vývoz produktů, a také sloužit k osobní dopravě, což dávalo šance na oživení hospodářství regionu. Rozhodnutí o stavbě koszalińské úzkorozchodky padlo roku 1897, avšak koncese a stavební povolení bylo vydáno až 24.5.1898. Trať měla původně rozchod 750 mm, což bylo pro Západní Pomořansko netypické (u většiny tamních úzkorozchodek to bylo 1000 mm).

Kolejnice z roku 1914 na točně depa Koszalin © Jan Guzik

Dne 24.5.1898 byla založena Spółka Akcyjna Kolei Wąskotorowej Koszalin-Nacław, jejímiž vlastníky byli koszalińský okres, mnichovská lokomotivka Krauss-Maffei a drobní akcionáři. Továrna Krauss-Maffei poskytla materiál pro stavbu trati (pražce, koleje atd.) a později také trakční park (parní lokomotivy). 1.11. téhož roku byla zprovozněna trať Koszalin – Manowo - Nacław (32 km) a od dráhy Sławieńska Kolej Powiatowa pronajat úsek Nacław - Jacinki (7 km). Dobré přepravní výsledky vedly posléze společnost k výstavbě kolejové sítě. 1.11.1905 byl otevřen úsek Manowo – Świelino - Bobolice (34 km) a o den později Świelin - Białogard (32 km). Když do společnosti vstoupily také okresy Białogard a Bobolice, bylo rozhdnuto změnit její název na Spółka Akcyjna Zjednoczonych Kolei Wąskotorowych Powiatów Koszalin, Bobolice i Białogard. 16.9.1909 byl předán nove vybudovaný úsek Białogard - Rarwino (20 km).

Datum postavení severní haly depa Koszalin © Jan Guzik

Roku 1932 byl v důsledku správní reformy Německa zrušen okres Bobolice a železnice změnila svůj název na Koszalińsko-Białogardzka Kolej Wąskotorowa, Spółka Akcyjna. O dva roky později, vzhledem k tomu, že sławieńská dráha přebudovala trať Sławno – Jacinki - Polanów Pom. (43 km) ze 750 mm na 1435 mm, byl od ní pronajat úsek Jacinki - Polanów Pom. - Żydowo (15 km) a na trase Jacinki - Polanów Pom. byla zřízena tříkolejná splítka. V letech 1940 až 1945 byly tratě společnosti, nazývané tehdy Köslin-Belgarder Bahnen, začleněny do Pommerschen Landesbahnen (Pomořanské zemské dráhy) se sídlem ve Štětíně. Jejich ředitelství řídilo provoz na 1 644 km tratí různých rozchodů.

Jízdní řád pomořanských úzkorozchodek z roku 1944; zdroj: www.pkjs.de - ZOBRAZ CELÝ!

Rok 1945 se stal pro koszalińskou úzkorozchodku posledním – postupující Rudá armáda demontovala koleje a vozový park odvezla do SSSR. 1.5.1945 všechny železniční tratě převzaly Polskie Koleje Państwowe. O rok později, patrně pod tlakem armády, která plánovala výstavbu letiště o obce Zegrze Pomorskie, padlo rozhodnutí o obnovení koszalińské úzkorozchodky. Trať měla zprvu vozit materiál na stavbu letiště a pak palivo letecké i k vytápění budov. První vlak na trasu Koszalin – Świelino - Bobolice (46 km) vyjel dne 1.7.1948. Po obnově kolejí do obce Kurozwęcz zde byla zahájena výstavba velkého nádraží (třetího největšího na trati) a odbočky na letiště v délce 5 km.

Změna hranic Polska v roce 1945; zdroj: cs.wikipedia.org - ZOBRAZ!

K obsluze lokálky byli delegováni strojvedoucí z poznańské úzkorozchodky. Výstavba od roku 1945 neexistujícího úseku Rarwino - Lepino (6 km) omožňovala cestovat úzkorozchodnými vlaky z Koszalinu do Kołobrzegu, Stargardu Szczecińského a také k Zalewu Szczecińskému. Předpokladem k tomu však bylo přerozchodování kolejí ze 750 na 1000 mm, tedy na rozchod, který měly ostatní západopomořanské úzkorozchodky..Po jejich spojení dne 1.5.1949 byly zřízeny Pomorskie Koleje Dojazdowe (PKD) se správami v Gryficích a Stargardu Szczecińském. Roku 1951 PKD zprovoznily trať Świelino - Białogard (32km) a v roce 1952 Białogard – Rarwino – Lepino - Sławoborze (30km). Jedinou neobnovenou tratí zůstal 42 km dlouhý úsek Manowo - Polanów Pom. - Żydowo.

Mapa koszalińských úzkorozchodek z r. 1984; zdroj: www.waskotorowka.koszalin.pl - ZOBRAZ CELOU!

Největší přepravy na koszalińské úzkorozchodce, dosahující 500 000 osob a 200 000 tun zboží, byly zaznamenány v 50. letech. V dalším období jejich objem znatelně klesal. Nejnižší přepravní výkony byly zaznamenány v letech devadesátých. Tehdy započal proces postupného útlumu osobní dopravy na jednotlivých úsecích. Roku 1984 byla uzavřena trať Świelino - Bobolice (16 km). V roce 1991 byla po vykolejení nákladního vlaku v důsledku špatného stavu železničního svršku zastavena nákladní doprava na trati Białogard – Sławoborze.

Jízdní řád trati 379 z let 1985/1986; zdroj: www.koleje.wask.pl - ZOBRAZ CELÝ!

O rok později postihlo zastavení osobní dopravy v úseku Białogard - Sławoborze (30 km) a byla zrušena výtopna Białogard. V roce 2001 byla trať Koszalin - Świelino (30 km) zkrácena o 10 km a do koncové stanice Rosnowo vlaky jezdily jen o prázdninách. Dne 17.9.2001 jel poslední vlak na letiště Zegrze Pomorskie a 22.9.bylo ukončeno spojení v úseku Świelino – Koszalin. Po čtyřech letech, dne 7.11.2005 bylo u Oblastní soudu Koszalin zaregistrováno Towarzystwo Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki, jehož cílem je znovuzprovoznění trati.

Informašní tabule v depu Koszalin © Jan Guzik

Ale vraťme se z historie do současnosti a k naší akci. Vzdor časné hodině se v depu začali scházet členové Towarzystwa Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki. Začaly přípravy vozidel a byla i možnost remízu si prohlédnout. Místní kolegové ochotně vyprávěli o doposud vykonaných pracech a o svých plánech do budoucnosti. Program jubilejní akce nabízel, po posunu v kolejišti depa, projížďku motorovým vozem MBxd2-307 na trase Koszalin – Bonin – Manowo – Las Manowski, tedy na celém opět zprovozněném třináctikilometrovém úseku.

MBxd2-303 ve stanici Bonin © Jan Guzik

Když jsme vyfotografovali posun v depu, usadili jsme se v jediném fungujícím hnacím vozidle koszalińské úzkorozchodky a vyrazili jsme do stanice Koszalin Wąskotorowy, kde se odehrálo další fotografování, také s účastí vlaků normálněrozchodných. poté jsme vyrazili na trať. S několika fotozastávkami jsme pomalu dojeli do Bonina, kde se účastníci akce hromadně vydali do blízkého obchodu, aby doplnili zásoby. Po nezbytném fotografování jsme pokračovali dál do Manowa a poté na konec průjezdného úseku v manowském lese.

Konec sjízdné tratě v manowském lese © Jan Guzik

Po změně směru jízdy jsme přijeli k manowskému kostelu, kde se u krásného rybníka uskutečnilo další fotografování. Následující další zastávku naplánovali pořadatelé na stanici Manow, kde bylo uchystáno ohniště k opékání klobás, jež se protáhlo až do soumraku.Na zpáteční cestě do Koszalinu se podařilo pořídit ještě několik nočních snímků. Po krátkém rozloučení v remíze jsme se pak rozjeli do svých domovů.

Noční snímek na památku © Jan Guzik

Organizátorům patří poděkování za přípravu povedené akce. Popravdě řečeno, na počátku byly problémy s adekvátní organizací fotozastávek, ale hostitelé byly přístupni radám zkušenějších přátel železnice a pak už to fungovalo dobře. Členové Towarzystwa Miłośników Koszalińskiej Wąskotorówki si ovšem zaslouží také uznání za dosavadní pracovní úsilí, které vložili do obnovy tratě, i za jejich plány na její další pokračování. To do budoucna skýtá naději dalších podobných jízd na čím dál delších trasách.

Jižní hala depa Koszalin © Jan Guzik

Prameny a odkazy:
  1. Koszalińska Kolej Wąskotorowa
  2. Koszalińska Kolej Dojazdowa
  3. Koleje wąskotorowe na Pomorzu Zachodnim – Wikipedia, wolna encyklopedia
  4. Historia kolei wąskotorowych na Pomorzu Zachodnim
  5. Pommersche Landesbahnen – Wikipedia
  6. Köslin-Belgarder Bahnen – Wikipedia

Titulní snímek: Fotozastávka u manowského kostela © Jan Guzik

(Přeložil a mapkami, ilustračními obrázky a odkazy doplnil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria