2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (odklony)

27.3.2010 8:00 Milan Vojtek

2009 – Provoz ve světě 1435 milimetrů – (odklony)

Svět 1435 milimetrů na monitoru? Jejda, to už je zase sobota? A další kus Shalomkoviny? No jo, už je to tak. Tak tedy co to bude dnes? No, už je to tak, že i v tomto díle se budeme toulat v Břeclavi a blízkém moravském i slovenském okolí, abychom se podívali po odklonech, které má na svědomí stavba tzv. Vídeňáku.

Jak už jsem se několikrát v retrospektivách z minulého roku otřel, byl rok 2009 rokem dalšího stavbařského počínání na břeclavském nádraží. Rekonstrukce vídeňáku si kromě zrušení vlaků a napěťových výluk vyžádala také odklony, zejména pak v době navážení mostní konstrukce pro odjezdové koleje z Břeclavi směr Vídeň a Bratislava.

Odklony byly tentokrát oproti minulosti, kdy v úseku Kúty - Holíč - Hodonín byla v hlavní roli řada 210, tentokrát  jiné. Po generální opravě mostu v úseku Hodonín - Holíč pominul důvod zákazu jízdy lokomotiv řady 350 a tak žehličky mohly odpočívat. Technologie byla jednoduchá. Vlaky směr Praha - Bratislava po zastavení v Břeclavi dostaly na konec novou lokomotivu, která je odtáhla do Hodonína. Vlaková se tak na dvacet kilometrů stala postrkem. V hodoníně lokomotiva z konce vlaku odstoupila a vlak pokračoval v jízdě do Kútů a Bratislavy. v naprosto stejném postavení, v jakém přuijel do Břeclavi od Brna. 

Podobná situace byla u vlaků ve směru Bratislava - Praha. V Kútech vlaky nevyjely směrem k Lanžhotu, ale odbočily na Holíč a až do Hodonína je vezla řádně vlaková lokomotiva. V Hodoníně nastoupila na konec vlaku jiná lokomotiva, aby jej odtáhla bez přehazování sestavy vlaku do Břeclavi. Tam náhradní stroj odstoupil a hle, vllakoová mašina byla opět otočená na žádoucí straně vllaku pro pokračování cesty do Prahy. Předmětné dění komunentují následující snímky.  

 Avala v Břeclavi. Nejprve na konci vlak připojený vlakový stroj pro úsek Břeclav - Hodonín,  na dalším snímku vlakový, pro úsek do Hodonína v závěsu řazený stroj 350.

 

 Holíč, Vlak EC 170 s lokomotivou 350.006 projíždí do dříve fénům zapovězeného úseku Holíč - Hodonín.

Kouzlo neplánovaného. Zásluhou zppoždění, v tomto případě niukoliv jen v souvislosti se stavbou v Břeclavi, se na sousedních kolejích břeclavského nádraží setkaly mimořádně dvě soupravy vlaku Jadran 

 Kousek od vjezdového návěstidla Břeclavi projíží po odklonové trase do Hodonína spoj EC 273. Píše se 5. srpen minulého roku

Dalším z odklonových vlaků, ke kterým jsem vyjel, byl EC 170, zachycený ve stejný den po výjezdu z Holíče 

 No a další snímek je vyhlášený spoj Jadran, na který jsem si 5. srpna počíhal pod komíny hodonínské elektrárny

Súvisiace odkazy