People 2009 – view from Poland

7.4.2010 8:00 Mgr. Jan Guzik

People 2009 – view from Poland

Nedávno uplynul další rok mého putování po železničních tratích, což skýtá příležitost k malé rekapitulaci. Tentokrát jsem, po příkladu mistra v tomto odvětví Shalomka, zvolil formu fotografické bilance minulého roku zasvěcené lidem, s nimiž jsem měřil Polsko i sousední země při hledání železničních zajímavostí, či těm, které jsem potkal na trase našich cest.

 

 

 

Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení mám sice v přípravě tohoto článku velké zpoždění, ale také, coby učedník v daném oboru, musím přece vystoupit až po jeho mistru Shalomkovi. :-)

"Shalomek" - mistr oboru peoplesáckého © Jan Guzik

V roce 2009 se k naší „základní” dvoučlenné delegaci (já a Rysiek) připojila naše personalistka Jola. Ta už nějakou dobu vždy po mých návratech z železničních výletů přicházela do mé kanceláře a poslouchala moje „cestovní zprávy”, až nakonec projevila chuť jezdit s námi. Zalíbilo se jí to až do té míry, že nakonec oznámila záměr pořídit si fotoaparát, aby mohla dokumentovat své zážitky.

Rysiek a Jola kontrolují obrázky © Jan Guzik

Když bylo cílem naší výpravy Slovensko, začal se k naší skupince připojovat kolega z Warszawy Włodek, s nímž jsme v žertu sváděli odvěké krakowsko-warszawské boje. Skutečně jsem toho člověka obdivoval, když půl noci jel vlakem z Warszawy do Krakowa a druhou její půli strávil v autě směřujícím k našim jižním sousedům.

Włodek Kazimierczak si zkouší TRAXX © Jan Guzik

Zábavné překvapení mi uchystal ředitel našeho podniku, Když jsem ho žádal o dovolenou před cestou do rumunského Vişeu de Sus, jen zavrčel: „To se vám tam chce?”, ale po shlédnutí snímků z Mocanity se zamyslel a za měsíc mne poprosil, abychom ho tam s kamarádem vzali sebou.

Bez vody není života. V Commandau - bez piva © Jan Guzik

Samozřejmě není možné zdokumentovat všechny lidi, které jsem potkal, ale také diky nim se mé železniční výlety staly, vedle role zdroje samotných fandovských dojmů, také příležitostí k setkání s jinými příznivci železnice a také k mnohdy do noci trvajícím debatám s přáteli. Co přinese rok 2010? Až jej prožijeme, uvidíme...

Titulní snímek: Usměvaví přátelé z KHT Zvolen © Jan Guzik

(Přeložil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy