Nová železničná stanica ShenZhen North

27.7.2010 8:00 Ing. František Smatana

Nová železničná stanica ShenZhen North

Pamätníci si pamätajú (a nepamätníci nie) na môj šok z cesty rýchlovlakom, ktorý mi spôsobila staničná budova v GuangZhou South (Kanton Juh, preklad pre združenie priateľov a sympatizantov Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra a podobné indivíduá).

A náhodou som pri odchode zo súčasného projektu dostal „darček” v podobe krátkej návštevy staveniska stanice na konci tejto našej trate, ShenZhen North (Šenzen Sever; tu sa môžem aj rozkrájať, Šenzen sme ešte neposlovenčili, a túto výtku adresujem vyššieuvedeným spolkom a jednotlivcom).

 

Takže na stavbe sme pobudli len krátko. Ako hovorili už starí Slováci (v dobe spolupráce so starými Talianmi): Veni, vidi, vici. Len namiesto ‘vici’ bol obed; v Číne po čínsky. Čínski kolegovia nám stručne stanicu predstavili, ukázali jej model (perfektne spracovaný, dokonca pohyblivý!), previedli cez budúce nástupištia na vyššie poschodie (2. nadzemné, kde budú čakárne, predajne lístkov a pod.) a ochotne zodpovedali naše otázky. Čo aj stačilo. Tieto stavby sú síce krajšie ako koľaje, ale nie také zaujímavé. Lebo pravého železničiara dokáže potešiť iba a len pár koľajníc stretávajúcich sa až hen, tam kdesi v diaľi na obzore.

Stavba je to, ako v Číne býva zvykom, viac ako obrovská. Šírka vlastnej haly 300m, dĺžka 189m a vo vnútri 4 podlažia. Tak sa dostaneme k výške nad okolitým terénom na hodnotu cca 40m. Ako obyčajne nechýbalo porovnanie so stavbami pre pekingskú olympiádu – na jej stavbu použili vraj o 20,000 ton ocele viac ako na Vtáčie hniezdo (ako som vygooglil to malo 42,000t). Nepýtajte sa ma, či je to pravda, ja tieto info nekontrolujem. A naviac mi tento údaj nič moc nehovorí. Ale zato 20 staničných koľají malo inú výpovednú hodnotu. A pre doplnenie stanica bude spojená s neďalekým depom, ktoré má tiež ‘čínske’ rozmery.

Celá staničná budova je komplexný dopravný uzol. Križujú a stratávajú sa v ňom vysokorýchlostná železnica, normálna železnica, zastávky tu budú mať 3 linky metra, ako aj autobusy, a popod celý komplex bude viesť diaľnica. 2 linky metra vedú nad zemou a sú, podľa mňa, veľmi zaujímavo zaústené do staničnej budovy. 3. linka je pod zemou, spolu so železničnou traťou (smer východ-západ). Diaľnica bude viesť v smere sever-juh a je, ako som spomínal, zapustená pod úroveň terénu. 

Medzi rečou sme sa dozvedeli aj termín otvorenia – stranícke a vládne orgány ho stanovili na 28.12.2010. A vraj to musí byť iné otvorenie ako v GuangZhou, kde sprístupnili len 2 koľaje. Tu to má byť hotové všetko na 100%. Nuž, uvidíme…

Ďakujem za záujem a trpezlivosť, a teším sa na diskusiu.

Poznámka editora:
Aj keď má autor pravdu, keď tvrdí, že Šenzen sme ešte neposlovenčili, jestvuje napríklad český prepis názvu tohto mesta - Šen-čen. Ale to zistenie je iba jeden z informačných prínosov tejto zaujímavej internetovej stránky, do ktorej si dovoľujem obrátiť vašu pozornosť.
 
(-zz-)

Titulná snímka: Model stanice, pohľad východný © F.Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy