Ako sme brigádovali na Nitrianskej poľnej železnici

16.8.2010 8:00 Miroslav Sekela

Ako sme brigádovali na Nitrianskej poľnej železnici

V sobotu 7. augusta 2010 sa uskutočnila na Nitrianskej poľnej železnici ( NPŽ ) prvá brigáda. Naším cieľom bolo pomôcť v prípravách pred jej najväčšou tohtoročnou akciou –výstavou Agrokomplex 2010 a pripraviť ju na dôstojnú oslavu jej 25 – ho výročia.

 

 

 


Keď som pred 3 mesiacmi vracal z riaditeľstva Slovenského poľnohospodárskeho múzea (pod ktoré NPŽ spadá ) a prechádzal som cez priecestie trate, mimovoľne mi padol zrak na žliabky zanesené hlinou a vyblednuté výstražné čiary. Pomyslel som si, že žliabky by bolo treba vyčistiť a čiary premaľovať. Napadlo ma, čo tak urobiť to formou brigády ?  Po pár sedeniach pri zlatistom moku s Marekom Sabom a Marekom Grófom sme celý plán brigády dali na papier a predložili riaditeľovi Slovenského poľnohospodárskeho múzea ( SPM ). Pripravili sme viacero alternatív a pracovných činností, v závislosti od počtu brigádnikov. Po niekoľkých korekciách padol definitívny súhlas a stanovil sa „Deň D“ – sobota 7.8.2010.

Keď som sa v „Deň D“ vybral ráno na stanicu, aby som vyzdvihol niekoľko vlakyneťákov, pohľad na oblohu ma utvrdil, že drina v horúčave nám rozhodne nehrozí. Na stanici som sa zvítal s piatimi vlakyneťákmi a pešo sme sa presunuli na miesto zrazu, pred vchod do areálu Agrokomplexu, kde som s napätím čakal, koľko brigádnikov sa objaví. Brigádnici prichádzali postupne, nakoniec sa na vrátnici zapísalo 22 ľudí.

Na vrátnici nás privítal prednosta NPŽ Wáclav Gidaszewsky so svojím nerozlučným megafónom. Nastúpili sme do pristavenej vlečky pre VIP hostí a traktor nás odviezol do areálu SPM, ku stanici Skanzen. Tu nás už čakal riaditeľ SPM. Po jeho privítaní a udelení organizačných pokynov, sme sa prezliekli do pracovného odevu a rozdelili sa na niekoľko skupiniek. Jednotlivé skupiny brigádnikov sa venovali dokončovacím prácam okolo vybetónovaného chodníka ku detskému vláčiku, úprave kopca pri detskom vláčiku, úprave a oprave zvršku trate v stanici Brána, pri novovybudovanom opornom múriku pri trati a na ďalších úsekoch medzi stanicami Brána a Skanzen. Samozrejme došlo aj ku čisteniu koľajových žliabkov na priecestiach.

Po výbornom guľáši, ktorý sa podával na obed a krátkom oddychu sme sa pustili do premaľovávania výstražných čiar na jednotlivých priecestiach a v staniciach. Našu snahu nám ale prekazil hustý dážď. Žiaľ, po jeho skončení nevyšlo slnko, aby vysušilo mokré cesty a my aby sme mohli ďalej pokračovať v začatej práci.

Vyhodnotenie brigády tak nastalo o cca 2 hodiny skôr, ako sme plánovali. Wáclav Gidaszewsky nás poinformoval o histórii NPŽ a riaditeľ SPM sa všetkým zúčastneným poďakoval za odvedenú prácu a každému brigádnikovi odovzdal voľnú vstupenku na jazdy NPŽ počas tohtoročného Agrokomplexu. Prezreli sme si ešte výstavu Na prvej koľaji pozor a potom nás už čakala naštartovaná Gebuska, ktorá nás so súpravou vyhliadkových vozňov previezla po okruhu NPŽ. Po absolvovaní vyhliadkovej jazdy sme sa pustili do opekania špekáčok. Počas dňa nás navštívili aj štáby miestnych televízií, ktoré o brigáde natočili reportáže.

Ešte raz by som sa chcel všetkým zúčastneným brigádnikom z celého srdca poďakovať za ich účasť na brigáde, za odvedenú prácu a vašu pomoc NPŽ. Poďakovanie patrí aj zamestnancom SPM, ktorí s nami sobotu trávili. Všetci ste nám pomohli postaviť pevné základy do budúcoročných brigád.


Všetkých Vás zároveň pozývam na jazdy Nitrianskej poľnej železnice v dňoch 19. – 22.8.2010, počas výstavy Agrokomplex. Jazdiť sa bude každý deň od 8:00 do 16:00 hod. V prevádzke budú dve súpravy vyhliadkových vozňov a zakúrené budú tri parné lokomotívy.
Príďte sa nadýchať tej výnimočnej atmosféry, ktorá na NPŽ panuje.  Všetci ste srdečne vítaní !
Pri príležitosti 25 – ho výročia NPŽ bol vydaný aj lepenkový cestovný lístok, ktorý bude slúžiť ako vstupenka na jazdu vlakom NPŽ.

Autorom všetkých fotografií je Mário Katrinec.

Súvisiace odkazy :
Televízna reportáž TV Nitrička
Televízna reportáž TV Central
História NPŽ

Galéria