Svetové vysokorýchlostné stretnutie v Pekingu z prvej ruky

13.12.2010 8:00 Ing. František Smatana

Svetové vysokorýchlostné stretnutie v Pekingu z prvej ruky

Špeciálny reportér slovensko-českého internetového magazínu o železnici a dráhovej doprave VLAKY.NET vám prináša aktuálne informácie zo svetového železničného kongresu a železničnej výstavy, ktoré pred niekoľkými dňami skončili v hlavnom meste Čínskej ľudovej republiky.

Táto veta nie je pravdivá na 100%, ale nejako ten príspevok začať musí a trochu bulvárnej nadsázky snáď zvýši čítanosť :-). Druhá jej polovica ale pravdivá je. Ja som sa na výstavu dostal v utorok 7.12. a v stredu 8.12., a tu sú moje postrehy.  

 

Výstava samotná má názov Modern Railways, teda „moderné železnice“. Tento rok sa konala v Pekingu od pondelku 6.12. do štvrtku 9.12. Pre vašu informáciu jedná sa o 9. ročník ; minulý ročník bol v Šanghaji, a vôbec prvá sa konala v roku 1992. Súčasne s ňou je UIC organizovaný aj 7. svetový kongres venovaný VRT (7. -9.12.). Kongresu by sa malo zúčastniť viac ako 1500 účastníkov.

Presné miesto konania bolo China National Convention Centre, postavený v centrálnom olympijskom areáli, so susedmi China National Stadium, po našom Shui Li Fang (čítaj šuej li fang = vtáčie hniezdo) a China National Aquatic Centre alebo Niao Chao (njao čao = vodná kocka), aby som spomenul aspon tie dve najznámejšie stavby.

Zameranie výstavy ako aj konferencie bolo jasné – vysokorýchlostné trate. Všetko bolo zacielené týmto smerom; informácie v stánkoch, vystavené exponáty, témy konferencie,... Vystavovatelia sa zišli z celého sveta. V čase kedy toto píšem, nemám k dispozícii oficiálne čísla, tak sa pozrime na tie z minulého roku. Takže minulý rok sa výstavy zúčastnilo 194 firiem celkom zo 16 štátov, z toho 106 čínskych (vrátane tých z Hongkongu, Macaa a Tchaj-wanu). Samozrejme tu boli (aj tento rok) všetky svetové VRT « mocnosti » (Japonsko, Francúzsko, Nemecko) a aj ich nasledovníci (Španielsko, Kórea, Taliansko či USA).

Tento rok teda oficiálne počty a percentá nie sú k dispozícii, ale zástupcovia krajín i hlavných firiem sú prítomní : všetky japonské železnice, francúzske SNCF, veľkú expozíciu má Španielsko (dnes som v správach videl rozhovor s ich ministrom dopravy) aj Kórea, a tiež napr. Thermit, Vossloh, Plasser&Theurer, či čínska CNTT ako partner BWG, aby som napísal aspoň tie svetoznáme firmy. A na záver štatistík ešte počet návštevníkov z minulého roku: 18628. Predpokladám, že tento rok tieto čísla nebudú nižšie.

VRT skrátka JE dôležitý biznis, a všetky zúčastnené štáty či firmy z tohto faktu ťažia. Bohužiaľ, nás sa to netýka a podľa vývoja sa ani nebude. A to nemyslím na skutočnosť, že nemáme ani jednu VRT trať. Veď do tejto sféry patrí tisíc drobnosti, ktoré rôzne firmy aj na tejto výstave prezentovali; od softvéru pre kontrolu polohy trate, cez drobnú mechanizáciu či výrobu rôznych komponentov, až po spoluprácu s univerzitami.

V prvý deň som bol väčšinou pripútaný k stánku našej firmy, a na ostatné expozície som mal len minimum času. Pošťastilo sa mi ale dostať sa aspoň na pár prednášok konferencie. Stihol som 4 prednášky v sekcii ‘Track Maintenance’ (údržba tratí). Dve boli venované brúseniu koľajníc (firma Vossloh a zástupca z USA), tretia skúsenostiam z bezstykovej koľaje (Čína) a posledná nutnosti udržiavania geometrie klasickej štrkovej trate (Plasser & Theurer). Druhý deň som mal na prehliadku expozícií viac času.

A poďme rovno k tomu, čo ma zaujalo:

a) pôsobivá prezentácia VRT v Číne

Na veľkej ploche pripravili domáci informácie o všetkých VRT tratiach postavených, stavaných i plánovaných. A musím uznanlivo pokývať hlavou, že celá veľká plocha tomuto venovaná pôsobila veľmi dobre. Schémy tratí, ich základný popis, modely všetkých vlakových VRT súprav, najväčších železničných staníc - napr. Peking Juh (Beijing South) ci Kanton Juh (Guangzhou South))a dôležitých mostov - napr. cez rieku Jang (YangTze, Jang-c’) pri meste Nanking (NanJing), fotky a informačné tabule, atď. Pri väčšine exponátov stáli mladé sprievodkyne, ktoré vám danú časť popísali.

b) otázka originálnosti čínskych VRT

Táto otázka (prekvapujúco) zaznela aj v oficiálnej čínskej televízii, keď informovali o prebiehajúcej výstave. Neviem, či pôvodne otázka bola položená na konferencii, alebo len Číňania verejne reagovali na kuloárne reči.

c) politická korektnosť

Hneď v prvý deň pri oficiálnom otvorení dokvitol akýsi zamestnanec z MoR (ministerstvo železníc) a pozorne si prezrel mapu Číny, ktorú mala naša firma v centre stánku. A zistil podstatné chyby: inou farbou vyznačené (a teda do Číny nepatriace) niektoré územia (najmä tie politicky citlivé). Výsledok bol jasný – ihneď sme prelepili časť Číny (preto na fotke tá výraznejšia farba). A šéfovia sa predpokladám modlia, aby sa nejaký iniciatívny blbec v tom nešpáral ďalej a firma ‘náhodou’ nemala v budúcnosti problémy. Aj takúto stránku má „biznis“ v Ríši stredu.

Inak taká istá mapa je aj v propagačných materiáloch firmy. Tie sa zatiaľ rozdávajú návštevníkom až keď prejdú ‘redakčnou’ úpravou – naše dievčatá zlepujú dokopy tie dve strany, kde je tá istá mapa bez úprav, a mohla by teda narušiť kľudný spánok miestnych ‘národovcov’. Vyhlasujem súťaž: Kto prvý nájde 4 rozdiely v mapách a napíše ich do diskusie dostane odo mňa jednoduchú papierovú skladačku súpravy CRH3.

d) brúsenie koľajníc pri jazde veľkou rýchlosťou

Pre človeka z praxe je dobré, keď sa dozvie aj novinky. Takou pre mňa bola informácia, že na preventívnu údržbu VRT tratí, teda presnejšie koľajníc, v Nemecku sa používa jemné brúsenie (do 0,1mm) hlavy koľajnice pri rýchlosti brúsiacej súpravy až do 50km/h. Túto informáciu som si vypočul na vyššie spomínanej konferencii od zástupcu firmy Vossloh (čo ma tiež dosť prekvapilo). Mám aj 2 knihy so všetkými príspevkami prednesenými na konferencii, ale tie budem študovať postupne.

e) súprava CRH380A

Nemôžem ju nespomenúť ani keby som chcel. Pred halou stála jej časť v životnej veľkosti. Inak načasovanie všade prezentovaného rýchlostného rekordu touto súpravou tesne pred výstavu (3.12.) a jej ukážka na výstave je tiež pekný marketingový ťah. Bohužiaľ, keď som sa ja k nej dostal, bola zavretá, takže fotky máte len z exteriéru. Pokiaľ by mal niekto záujem o stručný katalóg od jej výrobcu (CSR Qingdao Sifang Co., Ltd.), môže sa mi ozvať.

Pred záverom ešte ospravedlnenie sa za množstvo rozdielnych výrazov použitých pri čínskych menách. Sú tam mená používané pri oficiálnom prepise do angličtiny, (ne- alebo viac-menej-) oficiálnom prepise do slovenčiny, a môj prepis čínskej výslovnosti. Slovenčine zdar, a spisovnej zvlášť!

A na záver jedna perlička: na budúci rok sa Čína chystá pokonať svetový rýchlostný vlakový rekord (574.8 km/h), ako sa píše v novinách China Daily 8.12. Tak sa máme na čo tešiť.

Odkazy:

  1. UIC HIGHSPEED 2010 - stránka 7. kongresu VRT
  2. Modern Railways 2010 - stránka výstavy
  3. Rychlost a elegance na kolejích. V Číně předvádějí rychlé vlaky
  4. Čína – velmoc rychlovlaků i okopírovaných technologií

Titulný obrázok: Súprava CRH380A na infopanelu © F. Smatana

Exkluzívne pre VLAKY.NET zaznamenal a napísal

Galéria

Súvisiace odkazy