Zimní výprava do Frýdlantu

6.1.2011 8:00 Mixmouses

Zimní výprava do Frýdlantu

Za zrodem další "šotoakce" stála docela obyčejná náhoda. Brouzdal jsem si v odkazech na našem webu a zvědavost mě přiměla kliknout na spolek FOD. V novinkách zde stálo, že přivezli odkudsi z Rakous tříosé nízkostěnné vozy. Toto jest v našich zeměpisných šířkách rarita, takže o letošním mezisvátkovém výletu bylo rozhodnuto. Termín jsme po dohodě s Jirkou Kořínkem z FOD domluvili na 28.12.2010.

 

 


Již tehdy jsem tušil, že díky volbě "pojedeme s ČD" nebude nouze o zajímavé zážitky, což se beze zbytku vyplnilo. Proto jsem se také rozhodl rozdělit své povídání na dvě části, první díl je o cestě "tam a zpět", druhý bude věnován přímo Frýdlantským okresním dráhám jakožto spolku, usilujícímu o obnovu zrušené úzkorozchodné dráhy Frýdlant - Heřmanice. Start našeho výletu se tentokráte odehrál v poměrně časných hodinách, abychom měli ve Frýdlantu alespoň trochu času, nasedli jsme do Sp 1861 již ve 4.53 ráno.

Tedy kolegové Jirka a Kouzelník, moje maličkost nastupovala o stanici dále. V příjemně vytopené hydře "Petrušce" jsme byli prozatím sami, což nám ani trošku nevadilo. Cesta do Staré Paky (naší první přestupní stanice) uběhla rychle, a dokonce ani šotostroj v tuto ranní dobu nezahálel. Pár zajímavostí bylo v Chlumci nad Cidlinou, kde jsme čekali na zpožděný vlak od Hradce Králové. Ve Staré Pace jsme měli malou chviličku na přestup do R 920 z Pardubic do Liberce, i přesto se mi podařilo ulovit najbrtí šukafon a našeho hydrýska.

V tomto rychlíku už začaly první "zážitky". Bylo zde neskutečné horko, takže jsme každou zastávku museli větrat. Důvod se mi podařilo zachytit při vystupování v Liberci. Myslím, že tímto směrem se úspory (byť v celkovém kontextu nákladů zanedbatelné) asi ubírat nebudou. Liberec nás uvítal pěknou sibérií, takže snímků nebylo až tolik. Zajímavý byl příjezd našeho dalšího vlaku Os 6308, dvojšukafon s outěžkem před sebou hrnul tolik sněhu, až jsme začali mít obavu, zda-li dojede na své místo na druhé koleji.

Spolu s další hromadou cestujících jsme se cpali dovnitř ve snaze ulovit místo a trochu se zahřát, leč tentokráte nám toho posledního nebylo přáno. Krom jedněch byly všechny průchozí dveře mezi oddíly a i vozy přivázané různými částmi oděvů k sedačkám s cedulkami "dveře nepoužitelné". Vypadalo to na hromadnou sebevraždu všech zámků, jelikož západky byly zaskočené uvnitř dveří.

Cesta zpět se jevila na neočekávané ještě slibnější, jelikož náš zpáteční vlak do Liberce ve stanovené době odjezdu teprve projel "nahoru" do Černous. Od paní v pokladně jsme se dozvěděli, že polední vlak z Liberce měl mezi Mníškem a Libercem nehodu, takže se příjezd vlaku Os 6307 poněkud protáhl. S "radostí" jsme zjistili, že opět sedíme ve stejné soupravě, jako při cestě sem. Navíc si na nás tahle žlutozelená kráska 814.212 přichystala další zábavu, krom klasického skřípání podvozků v obloucích se přidaly prapodivné pazvuky z převodovky, takže jsme se začali obávat o to, zda-li dojedeme alespoň do Mníšku, kde na nás čekala NAD.
 
 
Ta byla dnešní třešničkou na dortu od ČD, dle mých nejchmurnějších tušení tu stála stará karosa s mnoha tělesnými otvory. Jakž takž jsme se do ní naskládali a další překvapení na sebe nenechala dlouho čekat. Že tohle přemisťovadlo cestujících netopí nás už ani nepřekvapilo, zato že je vybaveno sprchou nečekal nikdo z nás. V každé zatáčce tekla voda z větračky tu za krk pánovi na pravé straně, tu paní do tašky na straně opačné, při rozjezdu mně na boty, neb jsem stál v chodbičce…
 
 
Vzhledem ke zpoždění, zaviněnému řidičem náklaďáku na přejezdu a následnou vlastivědnou projížďkou po části Liberce jsme nedoufali, že stihneme náš R 993 do Staré Paky. Jaké bylo naše překvapení, když jsme tento uviděli napsaný na pragotronu s pětiminutovým zpožděním. Doběhli jsme jej na poslední chvíli, za což tímto ČD děkujeme, jelikož čekat dvě hodiny na jiný spoj se nám opravdu nechtělo.
 
 
Tímto také naše anabáze končí, další cesta již proběhla bez problémů, mimo drobných zpoždění, zaviněných problémy s přívaly sněhu na kolejích. Jak se říká - konec dobrý, všechno dobré, a navíc máme zase další nezapomenutelné zážitky.
 
Titulní snímek: Technologie ve staré frýdlantské nádražní vodárně © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy