Pendolinem poprvé a naposledy. Zatím...

25.3.2011 8:00 Radek Hořínek

Pendolinem poprvé a naposledy. Zatím...

České dráhy nedokáží naplnit Pendolino do Bratislavy, proto nedávno zavedly místenky za nulový tarif. Když začala první jednotka řady 680 vozit cestující, tak byla natřískaná, ani lidé zdaleka neváhali cestovat do Prahy, aby se mohli povozit italským zázrakem. Tehdy si dokonce nepovinné místenky kupovali, aby nemuseli stát. Ono přece jenom pidino není pro stojící cestující ideální.

 

 


Psal se rok 2005 a autorka oné výše uvedené žvatlavé zkráceniny nebyla ještě na světě, když nám Pendolino začalo jezdit ve zkušebním provozu s cestujícími. Jednotka číslo 003 najížděla mezi stanicemi Praha Masarykovo nádraží a Děčín hlavní nádraží svou tehdejší denní porci kilometrů na páru rychlíků 772/777. A já tehdy u toho chtěl být. Tak nějak jsem tušil, že podobnou příležitost už nebudu mít a napříště se omezím na obdivování toho „italského zázraku“ spíš jen zvenčí, než bych si užíval jeho interiéru.


Vlak to moc nepřipomíná (682.004-7 na SC 10017 dne 27.6.2009) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Onoho dvacátého májového odpoledne jsem s Veronikou vyrazil Košičanem do Prahy, kde jsme měli domluvený nocleh a nachystané místenky na sobotní výlet do Děčína. Večer po příjezdu do hlavního města se nesl v duchu pokojné debaty s příbuznými Veroniky a ladění sobotního ranního odjezdu na Masarykovo nádraží. Prosadil jsem dřívější odjezd s krátkým zastavením na nádraží hlavním a nelitoval jsem toho, jak je vidno v galerii.


429.996 neboli 354.7152 postává na pražském hlavním nádraží © Radek Hořínek

Pak následoval pěší přechod na Masaryčku a mohlo se vyrazit. V 10:26 v sobotu 21.5.2005 se jednotka číslo tři coby R 772 dala do pohybu a my pomaloučku opouštěli Prahu. Nejprve podél Vltavy a poté podél Labe jsme směřovali v slušně nacpaném vlaku do cílové stanice ve městě Děčín. Cesta ubíhala v pohodě a v jejím průběhu se z vlakového rozhlasu ozvalo, že jedeme rychlostí 160 km/h. Po přijetí do stanice Děčín hl.n. nás čekalo další překvapení.


475.179 se na hlavním nádraží děčínském nefláká © Radek Hořínek

Stanicí popojížděla Líza 475.179. Kdo by odolal fotce černé historie a moderního zázraku. Veronika rozhodně ne a spokojeně využívala čas mezi příjezdem a odjezdem našeho vlaku. Já se věnoval kromě Lízy provozu normálnímu a prohlídce zmodernizované stanice. Necelé dvě hodiny jsme pobyli ve městě, kam jsem se vrátil po 18 letech. Ve 13:57 se rychlík číslo 777 vydal zpět ku Praze.


„Co že je hezčí mašina?“ © Veronika Kluková

V Praze na Masarykově nádraží jsem vylezl z vlaku celý rozlámaný. Pozvolna jsme se vydali k metru na hlavní nádraží a když jsme tam došli, projelo Pendolino směrem na ONJ. My jsme sedli na krtka a vydali do místa našeho dočasného působiště, které jsme následujícího dne dopoledne opustili a vyrazili zpět k domovu, do metropole Hané, nesoucí jméno Olomouc. Plni vzpomínek nejen na pokrokové cestování.


Veronika a šlapací drezina - pomalá, ale blbovzdorná (ta drezína) © Sylva Slezáková

Od té doby jsme ani jeden z nás Pendolinem nejeli. Nějak nás to neláká. Snad ale jednou s dcerou Radkou si výlet jejím pidinem třeba do Prahy uděláme.

Titulní snímek: Veronika 001 a Pendolino 003 v Děčíně © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy