Pod Pálavou nejezdily jen historické mašinky

20.5.2011 8:00 Radek Hořínek

Pod Pálavou nejezdily jen historické mašinky

Shalomek pěkně popsal ono dění při focení 475.101 a T 478.1001. Dokonce rádoby prásknul, že jsme se kromě nostalgie věnovali také provozu normálnímu kolem jeho sídelního města. Byla by škoda těch několik fotografií nechat odpočívat na pevném disku počítače. Tak jsem se rozhodl je naservírovat a přidat k tomu svůj pohled na onen den a vše, co mu předcházelo.

 

 

 

Páteční odpoledne prosluněné jsem s Radkou byl venku. Na sídlišti se konaly Poselské slavnosti, tak jsme se tam pohybovali. Nejprve hlavně kolem autobusu ŠL 11 (viz obrázek níže) a posléze koukajíce na pohádku o Pračlovíčkovi. Doma jsem nechal druhý mobil, tak jsem ani netušil, že mne naháněl Shalomek. Zjistil jsem to z interní pošty i s návrhem programu na onu první májovou sobotu. První odpověď zamítavou jsem přes ní poslal, abych nakonec poslal SMS s trochu jiným textem, neboť mne Veronika přesvědčovala, abych jel, že hlídání Radky domluví. Vzala do rukou můj mobil a vytočila Milana. Potom to šlo hodně rychle. Žel bagety už nebyly v obchodě, tak se alespoň dostaly do názvu dílka o nostalgii.

V sobotu ráno se mi z pelechu nechtělo. Nějak se mi nedařilo usnout, tak jsem měl za sebou cca čtyři a půl hodiny spánku. Vinu na tom neslo MS v hokeji. Nakonec jsem vyrazil na bus, který mne posunul na hlavní nádraží v Olomouci. Koupě jízdenky byla rychlá a nástupiště, odkud měl můj R 802 vyrazit směr Břeclav, plné lidí. Naštěstí jsem místečko měl v humanizovaném voze AB, kde voda netekla a mísa na WC se podivně kývala. O to příjemnější jsem měl společnost v kupé. Pět dívčin a já, akorát holky oproti mně vypadaly víc unavené. Díky lokomotivě řady 363 a spoustě kolařů jsme do Břeclavi dorazili s malým zpožděním. Už při průjezdu jsem si všimnul oktávky Shalomka. Tak jsem vystoupil a srazil jsem se fanoušky hokeje, kteří se vraceli z Bratislavy. Některé jsem znal, neboť chodí, jako já, fandit olomouckým hokejistům, tak jsme se pozdravili. Vylezl jsem z nádraží, nasedl do auta a mohlo se vyrazit. Z té naháněcí mise vznikly nějaké fotky provozu normálního.

Ale zbytek se konal po obědě, kdy mne kamarád zavezl na nadjezd do Staré Břeclavi a mohlo se fotit něco novodobého. Už napsal, že se mi plnilo přání. Za laminátku řady 240 korporátním nátěru ČDC jsem byl rád. Dokonce jsem zjistil, že ji mám focenou v Olomouci, když tu byla na výměně rychloměru. Lokomotivu řady 380 mám focenou na trati, ale ne pod střídavinou, tak jsem jí za vděk vzal. K tomu taurus a plecháče. Všechno, co patří na koleje kolem Břeclavi a co já nemám v Olomouci, jedině, když taková 242 je v dílnách v Přerově nebo v lakovně v Olomouci. Jenom žádný fén. Tak se musím spokojit s tím, co jsem v dubnu nafotil v Brně a hlavně s Hugem v Olomouci. Pro poslední fotky jsme se vydali na koridor, tak mezi Ladnou a Břeclaví proti slunci eso a u Zaječí opět taurus.

Bohužel díky nehodě v Podivíne nedošlo na kostickou váhu a Huga na Avale.I tak jsem se byl spokojen s pořízenými snímky a na rozlučku vyfotil 380.012 na R 815 při příjezdu od Brna, sedl do něj a začaly se dít věci. Nejprve přímo ve stanici Břeclav do rozjíždějícího vlaku začala naskakovat ženská a vrcholem bylo 15 minutové stání v Otrokovicích, kdy se u vlaku objevila policie státní i městská a nějaká bezpečnostní služba, aby byl někdo vyveden z vlaku, neboť došlo k napadaní vlakového doprovodu. Oněch 15 minut jsme si dovezli až do Olomouce. Velký dík má Shalomek, že mne vytáhl a povozil po místech zajímavých a ještě větší patří Veronice, která mne svým způsobem vyhnala na jih.

Titulní snímek: 380.014 na IC 571 „Zdeněk Fibich“ u Staré Břeclavi © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy