Ako sme cestovali s „lidlenkami“

10.7.2011 8:00 Jozef Drlička

Ako sme cestovali s „lidlenkami“

Ako iní, aj ja som využil ponuky ZSSK spoločne s reťazcom Lidl a zakúpil som si tzv. Lidlenky na cestu po Slovensku. Z množstva nápadov pre cesty vlakom padlo definitívne rozhodnutie na navštívenie našich veľhôr Vysoké Tatry, nakoľko som predpokladal, že vlaky v tento deň budú asi dosť vyťažené.

 

 

 


A mal som aj pravdu, už po príchode na začiatočnú stanicu v Piešťanoch čakajúcich na príchod rýchliku R 601 Ružín zo smeru Bratislava s odchodom z PN v čase o 06.55 h. tam čakalo na vlak celkom dosť veľké množstvo cestujúcich. Vlak dorazil presne bez meškania ťahaný lokomotívou 363 133, ale už v Piešťanoch bol celkom problém sa do tohto vlaku vôbec dostať, stálo sa všade, kde to išlo.

Pribúdajúcimi stanicami sa to ešte zhoršovalo. Od Trenčína som začal premýšlať, čo ďalej, pretože už sa stálo aj vo vyhradenom kupé /WC/. No rozhodol som sa, že vystúpime už v Žiline, avšak, ešte tesne pred príchodom do Žiliny, bolo vlakovým personálom oznámené, že budú na koniec súpravy pripojené ešte dva vozne. V Žiline som aj tak s rodinou vystúpil, že pôjdeme na iný vlak a možno vyberieme aj inú lokalitu, ale po pripojení dvoch vozňov, ktoré neboli úplne obsadené, sme sa rozhodli, že budeme pokračovať ďalej.

Tu si v pohode rodina mohla sadnúť do kupé a ja som sa konečne dostal k foťáku a mohol sa venovať tomu, čo ma baví a to železnici okolo mňa, ďalšou výhodou bol vozeň typu „B“, na ktorom som si mohol otvoriť okno.

Cesta zo Žiliny do Popradu ubiehala teda tak, ako by som si to predstavoval, po celú dobu svojej prepravy. V Poprade bol čas na pár ďalších snímkov a v čase o 11.29 h. sme pokračovali ďalej na Štrbské pleso na električke, kam sme prišli v čase okolo 12.45 h.

Tu sme sa posilnili, trochu poprechádzali a rozhodli sme sa ísť ozubnicovou železnicou do Štrby, odkiaľ sme chceli ísť na skorší rýchlik domov.

Na zubačku sme nastúpili v čase o 14.02 h. a presunuli sme sa do Štrby. Po prehliadnutí tabule s odchodmi vlakov smerom na Bratislavu som sa rozhodol, že sa vrátime do Popradu, v tom čase v stanici už stál rýchlik, do ktorého sme naskočili a vrátili sa do Popradu. Tu sme mali asi hodinku čas do príchodu rýchliku a mohol som uloviť zopár delfínov na osobnej doprave a IC s reklamnou gorilou „Thales“.

V čase o 15.29 h. prišiel do stanice R 610 Aupark znovu s nasadenou 363 133 na čele. Tu sme už nasadli do nového typu vagóna BDshmee, kde sme zase museli zotrvať a prežiť cestu v chodbičke. Jediný problém, ktorý som ja v tom videl, že som nemohol fotiť cez okno, proste nie je to ono, ale aj napriek tomu ešte vznikli nejaké snímky na spiatočnej ceste.

Vlak dorazil do Piešťan z 30 minútovým meškaním, za čo sa železnice ospravedlnili. Až na ubolené nohy od státia, sme boli radi, že máme tento výlet za sebou. A za seba si myslím, že železnice trošku podcenili túto akciu, a všetko si odnášali cestujúci a ľudia okolo železnice za pochodu, niektorí s úsmevom na tvári.

Titulná snímka: Cestovné lístky s razítkami R 601 a R 610 © Jozef Drlička

Ďakujeme autorovi príspevku a v zmysle našej výzvy odmeňujeme autora pozornosťou s logom VLAKY.NET :-)

Galéria

Súvisiace odkazy