Nehoda na čínskej VRT

20.8.2011 8:00 Ing. František Smatana

Nehoda na čínskej VRT

Dnes začnem známym „pánboh s nami, a zlé preč“. A pokračovať budem krátkou úvahou o poslednej nehode VRT v Číne. Pôvodne som si povedal, že o nehode nenapíšem ani pol slova. Ako ale išiel čas, trochu som „zmäkol“. Tých slov o nehode tu pár je, ale hlavnou myšlienkou je niečo iné, ako vlastná nehoda.

 

 

 


Vášne už opadli a nové poznatky o nehode pribudli. Aj keď teda o tých „poznatkoch“ bude mať zrejme každý svoju mienku. Ale tak to už býva. A čím viac tajností, či náznakov utajovania, existuje, tým sú špekulácie rozsiahlejšie.

Najprv k nehode:

Stalo sa to vo východočínskej provincii ZheJiang (dždžian). Dna 23.7.2011 vlak číslo D3115, jazdiaci z HangZhou (hangdžou) do FuZhou (fudžou) neočakávene zastavil blízko mesta ShuangYu (šuanju). D3115 tvorilo 16 vozňov (teda podla mňa 2 spojené súpravy) CRH1B so zhruba 1000 pasažiermi. Pôvodne oficiálne zdroje tvrdili, že po zásahu bleskom.

Konšpirácia č. 1: sa tie blesky (príčiny) akosi v Ázii rozmohli; najprv severokórejské futbalistky, a teraz čínsky rýchlovlak. Ten dokonca 2x po sebe.

Pár minút nato do neho zozadu narazil následný vlak číslo D301, jazdiaci z Pekingu do FuZhou (fudžou). D301 tvorilo 16 vozňov (teda zase asi 2 súpravy) CRH2E a na palube mal okolo 550 cestujúcich. Výsledok nárazu bolo vykoľajenie 6 vagónov, z ktorých 4 spadli z viaduktu (to boli prvé 4 z D301). 2 z nich boli rozlomené a 1 zostal kolmo o viadukt opretý. K dnešnému dňu (11.8.) 40 ľudí zomrelo a 191 je zranených.

Trať:

Oficiálne údaje o trati sa mi zohnať nepodarilo. Naisto to nie je trať najnovšia (myslím bezštrková). Z obrázku je vidieť, že je to klasická trať, s podvalmi a štrkovým lôžkom. Z iných zdrojov mám len údaj, že jej časť medzi mestami NingBo a WenZhou (uendžou) (kde sa stala nehoda) bola otvorená dňa 28.9.2009. Trať je určená pre zmiešanú prepravu a max rýchlosť 250km/h.

Poznámka na záver: pred odoslaním článku som sa konečne dostal k železničným mapám. A ich porovnaním mi vychádza, že je to novopostavená trať. Ale zase na podrobnej mape z atlasu (viď obr) už nejaká železničná trať je zakreslená; takže kto vie, možno to bude len rekonštruovaná.

Príčiny nehody:

Prvá oficiálna informácia bola, že 1. vlak po zásahu bleskom zastavil a 2. doň narazil. Neuvedenie problémov so signalizáciou (čo napadne každého len trochu poučeného človeka) a omielanie zásahu bleskom, bolo do očí bijúce.

Po pár dňoch došlo aj na signalizáciu. Už sa spomínalo zastavenie vlaku a signalizácia. Medzitým Číňania vírili prach na internetových diskuziách, a oficiálne noviny (China Daily) a televízia (CCTV news, ktorá vysiela po anglicky) kritizovali systém VRT dňom i nocou. Napríklad sa obyvateľom nepáčilo, ako naložili úrady so spadnutými vagónmi: nechali ich rozbiť bagrami 2. deň po havárii. Hlas ľudu vravel, že tým chcú zakryť chyby.

Dňa 29.7. priletela ďalšia neoficiálna správa – že teda signalizácia nefungovala (vypadla po údere blesku), a ‘niekto” rozhodol, že premávka bude pokračovať pomocou ústneho riadenia vlakvedúcich (niekoho na podobnej pozícii). A nehoda je výsledok neinformovania.

Konšpirácia č. 2: ano, toto by bolo pekné vysvetlenie. Čínske vlaky, trate, signalizácia sú v poriadku, ale “niekto” spravil chybu. A systém sa môže ďalej ponúkať na predaj do zahraničia… A toho niekoho potrestáme. Problém vyriešený.

Posledné oficiálne vyjadrenie je, že príčinou je zlý návrh signalizácie v tomto úseku. Tak by som rád vedel, ako je možné, že na tom úseku obnovili premávku; to sa ale v správe nepíše.

Konšpirácia č. 3: to je vlastne kontra-konšpirácia, lebo popiera konšpiráciu č.2 ;-)

Poznámka na záver: Do dnešného dňa (11.8.) nie je oficiálne vyšetrovanie ukončené. To sa očakáva niekedy v polovici septembra.

Čínsky štýl:

Prakticky ihneď po nehode bolo oznámené, že premávka bude obnovená už v nedeľu o 18:00, teda za menej ako 24h. A ako je tiež typické pre Čínu, trať bola sprejazdnená v pondelok ráno… To dieťa, čo našli, takisto prežilo záchranné prace len náhodou (ako píšu oficiálne zdroje). Nejakým strojom totiž preskenovali vagón s výsledkom, že tam nie je nikto živý (bol to jeden z 2 vykoľajených na konci D3115). Ale akýsi policajti sa predsa len rozhodli ten vagón pozrieť osobne. A našli to dievčatko. Následne vagón išiel na demoláciu…

O tunajšom rozhodovaní tiež pekne píše komentátor, keď spomína príhodu z minulého roku. Ministerstvo povolalo nemeckých strojvedúcich, aby sa zaškolili pre ich vlaky. Nemci prišli a povedali, že potrebujú 3 mesiace. Ministerstvo im dalo 10 dní. Tak buď použili aj nám známu metódu “jednotného, družného usilia”, alebo “stachanovskú”.Prvé tresty padli hneď v nedeľu, kedy boli vyhodení 3 funkcionári v provincii. Ako sa to bežne robí, aby sa ukázala “akčnosť a rozhodnosť”. A hlavne upokojili masy.

Kompenzácie sú v Číne po nehodách bežné. Vypláca ich štát napríklad po takýchto nehodách. A aj na základe tohto prípadu usudzujem, že je to ako s väčšinou tunajších pravidiel: ich výklad je veeeeľmi široký (povedzme to takto). Chaina Daily napísali (26.5.), že podľa akéhosi predpisu môžu dostať pozostalí po usmrtených max 172 000 rmb (cca 18 500 euro). O pár dní neskôr tu už bola správa, že im bolo ponúknutá suma okolo 500 000 (cca 53.800euro) (ktorú niektoré rodiny prijali), aby sa aj táto následne zmenila na (dnes platných) 916 000 rmb (cca 98 500 euro). Keď už má byť človek usmrtený pri nehode, malo by to byť pri nejakej takejto, celoštátnej, dôležitej. Bude to za niečo stáť… Kedysi kdesi som počul výraz “držhubné”; to by sedelo.

Čínske myslenie nie je jednoduché pochopiť. A to nám, odchovancom reálneho socializmu, je mnoho veci zrozumiteľnejších, ako ľuďom zo západu. Tí starší si ešte pamätajú heslo ‘dobehnúť a predbehnúť’. Tu sa to nehovorí priamo, ale súdruhovia sa heslom riadia. A to nielen pri výstavbe VRT tratí.

VRT:

VRT nemá v posledných týždňoch najlepšiu pozíciu medzi čínskym pospolitým ľudom. Priebežne sa kritizuje nehospodárne nakladanie s peniazmi. Ohromné čiastky sú oficiálne dokladované ako zle použité a neoficiálne každý Číňan tuší, lepšie povedané predpokladá, že ďalšie padnú na úplatky. Tresty pre vysokopostavených úradníkov Ministerstva železníc sú len onou povestnou špičkou ľadovca.

A po prvotnom nadšení z niečoho nového (raz darmo, aj u nás sa hovorí, že každý zázrak trvá 3 dni) prišli dni všedné so svojimi problémami. Politicky tlačené urýchlene otvorenie novej trate Peking – Šanghaj prinieslo (zrejme) svoje nechcené ovocie v problémoch. A keďže sa stali krátko po sebe, ľudia začali nadávať. A letecké spoločnosti zdvihli ceny leteniek potom, ako ich po otvorení VRT prudko znížili.

Pridajte si k tomu kritiku vysokých cien lístkov na VRT. Toto je však ťažko súdiť, pretože pri tých ohromných rozdieloch v Číne sa jednoducho nedá vyhovieť každému. A tiež VRT je niečo extra, za čo si človek musí priplatiť. V niektorých provinciách miestne úrady znížili počet “obyčajných” vlakových spojov hneď po otvorení VRT. A keď si už ľudia nemôžu vybrať lacnejší spoj, hoci aj pomalší, tak spokojní nebudú.

Problém je príliš rýchla inovácia železníc. Sovietski súdruhovia nás kedysi učili, že u nich preskočili jedno spoločenské zriadenie; ale ani tam to nefungovalo. Na železnici (ako všade) to bude podobné. Len pre dokreslenie situácie, v tých dňoch sa stala tiež nehoda autobusu, pri ktorej zhorelo 41 ľudí. Ale toto upadlo do zabudnutia a všetci sa venujú len nehode VRT.

A ešte jedna informácia k VRT: v China Daily uverejnili (2.8.) štatistiku z trate Peking – Šanghaj. Je to výsledok, ktorý isto ovplyvnili technické problémy hneď po otvorení trate. Podľa ministerstva si v mesiaci júl (od 1. do 31.) zakúpilo lístok 5 miliónov a 260 tisíc ľudí, alebo po prepočte zhruba 170,000 denne. V priemere bolo na trati 179 súprav každý deň (oboch typov, 200 aj 300 km/h). Výsledok dobrý? Či zlý? Neviem.

Ale vidím, že blúznivci snívajúci o podobnej trati na Slovensku, sa snáď po uvedomení si uvedených čísel možno aspoň na chvíľku zamyslia. Inak najlepší údaj ministerskej štatistiky je ten, že obsadenosť vlakov bola 107%. Súdruhovia sa asi “rozšoupli” a plány sa plnia po starom. Ale dosť bolo srandy, samozrejme, že je to ináč, len to dokumentuje argumentáciu “na čínsky spôsob”. Iné noviny (Oriental Morning Post, 1.8.) obsadenosť odhadujú na 70%. Tak či tak si myslím, že Čína je stvorená na prevádzku VRT; pre rozsiahle priestory a hustotu obyvateľov v mestách primerane od seba vzdialených.

Poznámka na záver: včera zasadala “strana a vláda”. A výsledok je zníženie rýchlosti na všetkých VRT; trate projektované na 350 pôjdu 300, 250 na 200 a 200 na 160. Plus sa majú skontrolovať VRT ako postavené, tak i rozostavané…

Zaujímavosti:

Neviem ako doma, ale v Číne sú veľmi rozšírené mikroblogy, kde ľudia píšu krátke oznamy, správy a informácie. A tieto o nehode sa na web dostali prakticky ihneď (ako píše China Daily 25.7.). O 20:47, teda pár minút po nehode, prvú správu, že jeden vlak do niečoho narazil a prosí o pomoc, napísala jedna cestujúca z vlaku.

Mnoho Číňanov sa tiež rozhodlo pomáhať. Či už priamo na mieste vyprosťovať cestujúcich, alebo darovaním krvi v miestnych nemocniciach, alebo aj finančne. V novinách tiež upozorňovali, že nie každá pomoc môže dopadnuť dobre, a niektoré zákroky by mali robiť len školení odborníci. A zaujala ma aj správa, že jeden z bohatších domorodcov po nájdení toho dievčatka zavesil na web počítadlo s oznamom, že za každý klik mu pošle 1 yuan. Za krátko sa vraj “naklikalo” cez 900.000 a chlapík peniaze už aj poslal rodine. To sú zase skutočnosti, ktoré je treba vysoko oceniť.

Tento článok je taký zhluk poznámok, ale snáď sa to bude daťčítať a aj porozumieť. Nechcel som nim nikoho ohovárať, rozdúchavať protičínske nálady či šíriť konšpirácie. Keď už sa niečo stane, ľudia by mali poznať detaily a poučiť sa z chýb. Každá krajina má svoje problémy a svoje postupy ako ich riešiť. A keď sa sebakriticky pozrieme na Slovensko, nevidím nič, čo by nás nad Číňanov automaticky povyšovalo. Ešte aj tú maličkú výhodičku demokratického zriadenia úspešne presierame deň za dňom…

Zdroje a odkazy:

  1. V Číne sa vykoľajil rýchlovlak, vozne spadli z mosta
  2. Chinadaily European - hľadaj hsr train crash
  3. Správy CCTV
  4. Rail News International

Titulná snímka: Zrazené súpravy; zdroj: www.news.cn

Galéria

Súvisiace odkazy