Narodeniny s vôňou nostalgie, nafty a vína

11.10.2011 8:00 Marián Šimo

Narodeniny s vôňou nostalgie, nafty a vína

Je sobota 24.9.2011 skoré ráno. Vonku práve nový deň strieda noc a to je pre nás znamenie, že je čas vstávať. Čaká na nás narodeninová oslava v nezvyčajnom prevedení. Nie moja ani nikoho z mojich najbližších, ale známeho z Rakúska, ktorému priatelia venovali originálny darček. Mimoriadny vlak po mimoriadnych tratiach.

 

 

 


Nastupujeme do auta a ešte kontrolujem veci, ktoré so sebou mám a či sme nejaké nezabudli doma. Depeše (českú a slovenskú), vysielačku, vesty, kľúče a všetko ostatné čo je potrebné, aby mal vlakový personál pri sebe a presúvame sa do Břeclavi, odkiaľ narodeninový darček vyštartuje.

 

návoz soupravy do Břeclavi © Shalomek

Zloženie vlaku je mimoriadne. Historický vozeň Aa Českých dráh v tmavozelenom nátere, reštauračný vozeň pre naplnenie hladných krkov a nakoniec “najbrtí” vozeň prvej triedy A 150. V čele vlaku sa hrdí jej veličenstvo Bardot I – T478.1001 v peknom červeno-bielom kabáte. Dnes sa zhruba po dvoch mesiacoch znova prevetrá na dennom svetle.

Babie leto je v plnom prúde a na oblohe nie je ani obláčik. O 8:30 sa břeclavskou stanicou ozýva dunenie a spoza súpravy čakajúcej na svoju prácu sa vynára narodeninový vlak a uvelebuje sa pri druhom nástupišti. Pragotron – respektíve jeho počítačom riadený moderný nástupca oznamuje cestujúcej verejnosti R11053 s cieľovou stanicou Brezová pod Bradlom a odchodom 9:15. Po nástupišti sa voľne rozliezli obláčiky pary, ktoré vychádzajú z parného kúrenia vozňov. T478.1001 má dosadený novučičký parný generátor a teraz bola tá vhodná chvíľa ukázať svetu ako sa to robilo v dobách minulých.

Cestujúci mimoriadneho vlaku prichádzajú EC vlakom Sobieski z Viedne, ktoré zastavuje tiež pri nástupišti 2. Medzi množstvom ľudí identifikujem Shalomka, ktorého som dopredu informoval o dnešnom dianí a dávam mu do rúk cestovný poriadok nášho vlaku. Bude nás neúnavne prenasledovať v popoludňajších hodinách, kedy sa mu podarí utrhnúť sa z pracovných povinností.

O 9:15 sa súprava vydáva na temer 320 km dlhú narodeninovú jazdu. Prvým bodom programu oslavy narodenín je návšteva prachom zapadnutej ospalej lokálky z Jablonice do Brezovej pod Bradlom. Po asi 10 minútovom pobyte v žst. Kúty a križovaní v žst. Šaštín – Stráže prichádzame o 10:19 do Jablonice, odkiaľ sa vydáme na lokálku. Pán dispečer nám dáva kľúče od trate a osadenstvo vlaku sa venuje foteniu a voľnej debate pri vlaku.

do Kútů © Shalomek

zastávka Kuklov © Shalomek

Jablonica © Krysolet

parta od Berty © Krysolet

Brezová pod Bradlom © mano 754

šotooběť si fotí své lovce © Krysolet

Do Brezovej pod Bradlom vlak získal číslo R 31425 ŽSR a pri ceste naspäť do Jablonice R 31426 ŽSR. Cez priecestia so štátnou cestou je vydaný rozkaz na opatrnú jazdu. Náš vlak prenasleduje niekoľko áut vrátane jedného pekného modrého Trabanta. V Hradišti pod Vrátnom fotografi dokonca postrážili priecestie, takže neprišlo k žiadnej kolíznej situácií kedy by vodič na ceste „prehliadol“ prichádzajúci vlak. V Brezovej pod Bradlom koľajisko malebnej staničky „na konci sveta“ vzorne pokosené, za čo musíme ŽSR pochváliť. Po potrebnom posune mašinky na opačný koniec vlaku prišlo na fotenie dvoch Brigitte Bardot. Jednej železnej a jednej žive. Obe však spoločne mali peknú červenú hviezdičku na prsiach :)

Návrat z Brezovej pod Bradlom sme si okorenili jednou krátkou fotozastávkou pri bývalej zastávke Brezová pod Bradlom zast. s výhľadom na Bradlo a novopostavenou solárnou elektrárňou.
V Jablonici sme sa napojili späť na „Hrbatú“ a pokračovali cez kopec až na zastávku Bíňovce, odkiaľ je pekný výhľad na Smolenický zámok. 20 minút plánovaných na fotozastávky v tomto úseku rozdeľujeme na Bíňovce a Klčovany.

berta a Smolenice © mano 754

Na tejto trati sme splnili naplánovaný program a tak sa náš vlak presunie po koridore na do Nového Mesta nad Váhom, presnejšie na čachtickú spojku. Neplánovanú fotozastávku máme v žst. Čachtice, pretože máme drobný náskok a čakáme na odhlášku za osobným vlakom 2742.

Čachtice © mano 754

Čachtice © Krysolet

Ďalším bodom programu bola snaha odfotiť si vlak spolu s majestátnym Čachtickým hradom, čo však na zastávke Višňové nie je jednoduchá záležitosť. V stiesnených podmienkach železničnej zastávky sme predsa len našli malú medzierku ako zvečniť mašinku a hrad. Po fotozastávke nasleduje križovanie s Os 3115 vo Vaďovciach a potom máme voľnú trať až do pohraničnej stanice Veľká nad Veličkou, kde sa budeme znovu križovať s vlakom Os 2765. Fotozastávku za tunelom na zastávke Vrbovce zastávka posúvame niekoľko metrov dopredu, pretože nie je v slnečnom násvite. Za oblúkom je to lepšie, ale aj tak je čelo mašinky tmavé.

vrcholový tunel nebyl ideál, ale za pokus to stálo. © Shalomek

o pár set metrů dál © mano 754

u vjezdu do stanice Vrbovce © Shalomek

úsek Vrbovce - Velká nad Veličkou a dva traktory. © Shalomek

Lipov © Shalomek 

Vo Veľkej nad Veličkou je prichystaná súprava 811 + 011 ZSSK, ktorá bude pokračovať späť na Slovensko ako Os 2765. Náš narodeninový rýchlik dávajú na koľaj bez nástupišťa, pretože od Veselí nad Moravou príde Regionova. Po jej príchode najskôr odchádza 811 a výhybkár prechádza na opačný koniec stanice prichystať vlakovú cestu pre náš rýchlik. Jedná sa o zdĺhavý proces a tak chytáme niekoľko minútové meškanie.

Oficiálny program akcie pokračuje návštevou vínnych pivníc v Petrove u Strážnice, preto náš vlak už nemá žiadne ďalšie zastávky. Stanicu Veselí nad Moravou prechádzame bez zastavenia a  náš vlak sa stáva hádam jediným vlakom osobnej dopravy, ktorý tu nezastavil za posledných 10 rokov.

Petrov © mano 754

Sudoměřice - hranice

O 15:57 zastavujeme v Petrove a vlak sa vyprázdňuje. Ostáva s nami asi 5 pasažierov, pretože program sa zďaleka nekončí. My pokračujeme do Sudoměříc nad Moravou a odtiaľ prebrúsime hrdzu na trati do Skalice na Slovensku, kde osobná doprava potichu skončila pred pár rokmi. No hrdza na koľaji dvojročná nebola, pretože predchádzajúci víkend sa bola do Skalice pozrieť Regionova zo Zlína. Hneď za stanicou Sudoměřice sa nachádza štátna hranica a my robíme krátke fotenie. V Skalici na Slovensku je aj tak plánované križovanie s poobedným osobákom z Kútov. Do Skalice prichádzame ešte pred osobákom a tak musíme čakať na jeho príchod. Po príchode a vystúpení cestujúcich máme voľnú cestu do Holíča nad Moravou, kde na nás opäť čaká jedna trať bez osobnej dopravy – Holíč – Hodonín. Po nutnom obehnutí súpravy nám návestidlo dovoľuje opustiť stanicu ako aj Slovensko.

 Kátov © Shalomek

Holíč - Hodonín © Shalomek

Z Hodonína pokračujeme do Rohatca, kde sa vraciame na lokálku do Sudoměříc. Tento úsek trate je v zlom stave. Koľaje sú na železných pražcoch a rada 751 tu nemá prechodnosť. Dostali sme výnimku a obmedzenú rýchlosť na 30 km/h. Po návrate do Sudoměříc križujeme s Os 14102. Po jeho odchode ideme do stanice Strážnice, kde počkáme do 18:55. V Petrove sa vínna cesta končí o 19:00 a náš vlak pristáva opäť na zastávke, aby sme nabrali oslávencov a šťastne ich dopravili do Břeclavi, odkiaľ narodeninový špeciál ráno vyrazil.

Sudoměřice - výklopník © Shalomek

Oslávenec a jeho hostia spokojný a plný zážitkov, ktoré zažili tento nevšedný deň za s nami lúčia a odchádzajú do domovov. Mimoriadny vlak, vlakový personál a nádherné trate našej domoviny v nich zanechali dojem a ich príslub opakovania podobných jázd je pre nás ďalšou výzvou do budúcna.

Chcem sa poďakovať v mene organizátorov všetkým zainteresovaným osobám u ČD, ŽSR, SŽDC a MDC za ich profesionálny prístup a umožnenie návštevy jej veličenstva Berty prvej na tratiach, ktoré brázdila v dobe jej pravidelného zasahovania do dopravného života. Taktiež sa mi patrí poďakovať spoločnosti WGS CZ za perfektný servis v reštauračnom voze.

Finále akce, už jako souprava je berta nachystaná k odjezdu do Brna. © Shalomek 

Akci tady popsal koko. Já za sebe chci poslat ještě díky posádce stroje za skvělou kulisu, kterou mi při průjezdu kolem mých pozic opakovaně nachystali a za celkový skvělý zážitek. Zde patří samozřejmě dík i pořadatelům akce a na dálku gratulace jubilantovi. (pozn. Shalomek)

Súvisiace trate