MÁRIA a EVA v Humennom

26.11.2011 8:00 Ing. Igor Molnár

MÁRIA a EVA v Humennom

Pred niekoľkými dňami sme vás informovali o skúšobných jazdách novej motorovej jednotky na tratiach východného Slovenska. Po necelom mesiaci si to MÁRIA, tentoraz i s Evou zamierila opäť do Humenného. Krátka správa na stránke Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) informovala, že dňa 25. novembra 2011 bude Slávnostná prezentácia dieselových motorových jednotiek „MÁRIA“ - „EVA“.






Včera ráno teda okrem pozvaných hostí do Humenného cestovalo i niekoľko železničných fanúšikov. V snahe zachytiť slávnostné požehnanie oboch motorových jednotiek, neváhali čakať v mrazivom počasí niekoľko desiatok minút.


Po 10.00 hod. si za účasti ministra dopravy a ostatných pozvaných hostí vypočuli príhovory a boli svedkami slávnostného požehnania novej jednotky Jozefom kardinálom Tomkom. Po ňom nasledovalo tradičné strihanie pásky.


Po nich nastúpili do naštartovanej MÁRIE /861 001/ na prezentačnú jazdu do Sniny a späť. Jej mladšia sestra Eva ostala nehybne stáť v stanici.


MÁRIA na svojej ceste do žst. Snina niekoľko minút postála i na zastávke SNINA – mesto.  Tu si ju prezrela i školopovinná mládež. (Dúfam, že ju čoskoro neupraví na svoj obraz).


Po príchode do stanice v Snine cestujúci nevystúpili. Po nevyhnutných úkonoch sme boli vypravení naspäť do Humenného. Prišli sme včas, podľa cestovného poriadku platného pre túto prezentačnú jazdu. Tu sa naše cesty rozdelili.


Na záver si dovolím niekoľko postrehov z doterajších stretnutí s týmto novým vozidlom.
Keď sme  pred časom naháňali MÁRIU počas jej skúšobných jázd, zdalo sa mi, že je pomerne hlučná. Ostal som príjemne prekvapený prijateľnou hladinou hluku v jej interiéri. Pre vyššie postavy je tu jedno upozornenie. Dávajte si pozor na hlavu. V prechodových častiach motorovej jednotky je strop o niečo nižšie :-). Subjektívne aj s mojim spolucestujúcim súdime, že je to po dlhých rokoch krok vpred. Čo na to povie bežná cestujúca verejnosť, na to si budeme musieť ešte niekoľko dní počkať.

Odkazy:

  1. Dieselmotorová jednotka série 861
  2. 861 predstavená: takto vyzerá nová jednotka z Vrútok
  3. Slávnostná prezentácia dieselových motorových jednotiek „MÁRIA“ - „EVA“

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy