2011 - Svět 1435 milimetrů - události

28.1.2012 16:00 Milan Vojtek

2011 - Svět 1435 milimetrů - události

I když už asi permanentně válčím s časem, na začátku roku se snažím utrhnout abych nějakým způsobem zdokumentoval fotokořisti z roku předchoozího. Ani tentokrát tomu nebude jinak a v tomto příspěvku nabídnu ohlédnutí za některými událostmi, jak se mi podařilo je zachytit.

 

 

 


Ve své podstatě je to první z již tradičního volného cyklu ohlédnutí, v němž sice zmíním třeba i věci, kterým jsem se již nějakým způsobem věnoval, ale dostanu se i k okamžikům ne jejichž zpracování a vywebení v shonu jiných povinností tak nějak nezbyl čas. Tak doufám, že pasáže rekapitulační nebudou příliš ohrané a ty dosud nepublikované záběry a události zase nebudou příliš zastaralé či nudné.

První ohlédnutí patří k datu 19. února 2011. Parta příznivců železnice vyrazila na cesty s motorovým vozem M 286.1032. Na trase měli trať Moravské Budějovice - Jemnice a Hrušovany nad Jevišovkou - Hevlín. Protože jsem měl na den jiné úkoly, se svolením pořadatele jsem se vypravil jen na krátkou fotovýpravu na Hevlínku. Jednak abych akci zdokumentoval pro zaměstnavatele, jednak abych měl k dispozici nějaké fotky, použitelné pro případné reportáže k trati. 

 Patnáctého března jsem čekal kousek od rakouské hranice na cestu lokomotivy 380.004. Měla namířeno do Rakouska na testování. Nikdo, tím méně já, v tom okamžiku netušil, že se z testovacího stroje záhy stane rukojmí ve sporu mezi výrobcem a společností Bombardier. Ale k tomu se ještě dostanu.

 27. března jsem vyrazil na focení do Lednice. Není divu, zrovna začínala sezóna a na cestě byl první vlak do Lednice. Stačil jsem jej vyfotit na nadjezdu ve Staré Břeclavi a přejet do lokality Rytopeky u Nového dvora, když zazvonil telefon. Prý z Kútů vyrazil 757.001 na testování v Cerhenicích. Tak jsem oželel focení M 262.018 a vyrazil. Pochyboval jsem, že konvoj ještě stihnu na cestě a tak jsem zakotvil u mostu přes Dyji. Výsledkem bylo setkání konvoje s protijedoucím EC.  

 Jen o dva dny později, 29. března vypuklo velké šílenství na téma Hugo na cestách. V rámci měřících jízd se právě hugofén 350.004 představil na traťích, kde tato řada buď přestala jezdit, nebo dokonce ani pravidelně nikdy nejezdila. A protože fénovací stroj vyrazil na  cestu bez jinak obvyklé centimetrové vrstvy špíny, není divu, že budil dvojnásobnou pozornost. Já jsem z plánovaných cest zdokumentoval toulku po trati 330 Břeclav - Přerov. V obou případech mi k tomu stačilo vyjet do Hrušek.  

Malý výlet na Vláru měl 3 dubna na svědomí LukasH. Důvodem byla avizovaná cesta 754.012, pro tuto příležitost alespoň v části cesty označené na čele původním značením. I když původní vize zněla jen letmo cvaknout elegantní stroj, nakonec jsme se na Vláře trochu zdrželi. No, trochu víc zdrželi. To je přesnější. 

 O další výjezd se mi postaralo avízo na zkušební jízdy jednotky 671. To stojí za zaznamenání, řekl jsem si a vyjel. Na snímku jedna ze zkušebních cest po trati 330, konkrétně je zvěčněná 11. května mezi Hodonínem a Rohatcem.

 

 Hokejový šampionát v Bratislavě dal vzniknout tomuto snímku. O pouhé dva dny později po focení jednotky 671 jsem vyrazil zdokumentovat posílený vlak na šampionát. Třináctivozová souprava mi dala připomenount na někdejší šestnáctivozové vlaky, zejména sezónní spoje z tehdejší NDR. Iluzi vzpomínek kazila lokomotiva 242 na konci soupravy. Tím na dnešní poměry maxivlakem totiž bylo klasické EC, které za svými osmmi vozy mělo ještě pět vozů s lokomotivou pro české diváky šampionátu. Přídavek EC se v Bratislavě oddělil a rázem z něj byl zvláštní vlak pro návrat ze zápasu.

7. června se z Rakouska vracela z testování lokomotiva 380. Ne, nebyl to zajatec 380.004, ale stroj 006, který se v rámci zkoušek mimo jiné proháněl po Semmeringu. Škoda, vyfotit si tam český stíhací stroj,  by bylo velmi lákavé.    

Jen o den později mě pracovní povinnosti zavály mimo Břeclav. Najednou jsem viděl, něco známé a přitom neobvyklé. Strojně jedoucí fénovací vozidlo se na trati 250 hned tak nevidí a tak fotku zařazuji, i když ji mezi ideální snímky neřadím.    

 To v případě zařazení nově vyvedeného reklamního stroje v barvách společnosti Kapsch jsem informaci zaregistroval a vyrazil na něj cíleně. Taky jsme tu měli na toto téma reportáž. Jako tečku k ní připomenu ohlas společnosti Kapsch, že by fotky za úhradu ráda využila na propagaci. Neměl jsem námitek a vyzval je na předložení nabídky, že se dohodneme. A čekám dodnes. Asi mysleli, že jako prosperující firma dostanou fotky gratis.

 

 Poslední zastavení patří návratu vězně 380.004 stalo se tak v noci 10. listopadu. Na návrat jsem čekal celý den, termín se několikrát posouval, až to nakonec bylo v noci. Na snímku je studená 380.004 jednak v peronech za vlakovou lokomotivou nákladního vlaku, pak v noční mlze na břeclavském přednádraží.