Šotodvojka tentokrát na Westbahnu (za Railjetem a dalšími krámy)

7.2.2012 8:00 Milan Vojtek

Šotodvojka tentokrát na Westbahnu (za Railjetem a dalšími krámy)

Není žádným tajemstvím, že již nějaký čas funguje šototuristický tandem Shalomek a LukasH. Máme to spolu tak nějak rozdělené, že většinou iniciátorem výletů do zóny eura rakouského bývá LukasH, mise tuzemské občas diktuji já. Toto pravidlo není striktní, rozhodující je ale, že dvojka tlustý a plešatý, je schopná něco vykoumat a uskutečnit.

 Když jsme si na své konto připsali na počátku minulého roku nějaké toulky za rakouskou nostalgií, bylo to pro majitele modrého pryskyřičníku stále málo. Stále častěji začal mluvit o výpravě za normálním provozem. A tak se mu pomalu začínalo dařit mě lámat. Až nakonec od Semmeringu Lukáš uspěl natolik, že jsem kývl i na návštěvu Westbahnu. Uskutečnila se 12. listopadu 

Jedním z důvodu byly i spoje, vedené Railjety. Pravda, Lukáš lákal i na mnohé další špeky... hojný počet soukromníků a dalších, ale pro mě tedy byl Railjet největším lákadlem. Sice jsem již soupravu v archivu měl, ve spojení s českofotbalovým taurusem, ale slušný záběr z normálního provozu chyběl.

Tak jsem nekladl příliš velký odpor. I když tedy nakonec se bojová výprava uskutečnila v době no... řekněme pozdního podzimu. Jak se ukázalo, Právě tato skutečnost měla na program výpravy nezanedbatelný vliv.

Mám rád tyto výpravy s Lukášem, ve Vídni se vyzná lépe, než já a tak zatímco on točí tím kolečkem nad pedály, já se můžu kochat pohledem do okolí. No, nebo taky tlemit na cestu, protože jsem holt taky řidičsky deformovaný.

Cílem byl Westbahn v oblasti mezi Purkersdorfem a Boheimkirchen, kde trať na chvíli nabízí iluzi horské dráhy a vzápětí se zase rozvíjí do volné krajiny. Lukáš věděl kam jet, tak jsme jen vybírali, kde zakotvíme. Pravda je, že teplá rána už byla dávno historií a mráz teda nebyl extra lákadlem k focení, Nicméně, když už jsme teda vyjeli ...

... tak jsme si vybírali místa na focení. Záhy jsem se dočkal i prvního Railjetu. Respektive double Railjetu, protože jezdily dvě spojené soupravy, vzhledem ke směru slunečního svitu jako na potvoru řazené v méně vhodné variantě postavení lokomotivy.

No, co si budeme vykládat, Railjetů jsem byl za dvě hodiny přesycený, že jsem každý další spoj už komentoval slovy... zase Railjet. To vše k Lukášovu pobavení. Pravda, občas mě utišil, to když místo obligátní sedmivozové soupravy ohlásil bílý ICE. A i když jsem konzervativní a říkám, že poctivý vlak má na každém konci dva nárazníky a šroubovku, v tomto případě jsem mlčel. Také proto, že těch soukromníků teda zrovna moc nejelo.

 

Súvisiace odkazy