2011 - Svět 1435 milimetrů - nostalgie

25.2.2012 16:00 Milan Vojtek

2011 - Svět 1435 milimetrů - nostalgie

Napasovat na sebe nostalgické akce různé kvality a úrovně, pracovní povinnosti a spustu dalších a jiných úkolů bývá někdy velký problém. Proto není divu, že byly akce, u nichž jsem neúčasti litoval, byly akce, jichž jsem se předem zřekl, a byly i takoové, které jsem stačil objet. Posledně jmenovaná část je předmětem následujícího reportíku.

Kouřící parní lokomotiva. Magnet, kterému se jen stěží dá odolat. Týká se to starých i mladých, a čím méně je akcí – protože ubývá parních strojů i peněz na pořádání akcí, tím větším svátkem jízdy jsou. Samozřejmě tak nemají nouzi o obdivovatele všeho věku a protože pokud je to možné, ocitají se ve stanicích v obklíčení davu…
Znáte to … jedna fotka Lojzíčka pro babičku, Élišky pro dědečka, mobilem či mýdlovou krabičkou….  Na nějaké aranže stroje pak není šance…. Ale ono to pro ty děcka obvykle jede…  Takže…. Na focení – vzhůru na trať.
Takto nějak jsem se vyhecoval v roce 2011 několikrát. I když občas to bylo v kolizi s pracovními povinnostmi a tak zůstalo jen u plánů, takže, pojďme nahlédnout na něco málo z loňských úlovků. Asi bych měl upřesnit, z domácích (tedy českých a slovenských), protože Rakousko bude samostatně.  

Tak tedy postupně. Poprvé jsem si 7. května srovnal do hledáčku parní vozbu v podání šlechtičny 475.101 na tradiční akci Pálavský okruh. Snímky pochází z návratu z Lednice do Břeclavi a druhý záběr pak od vjezdového návěstidla Zaječí. 

 Oslavy na trati Hodonín – Holíč byly na programu 28. května. Vyšlo vše, pára, Uhranka 331.037, na požárním vlaku pomeranč, jediné, co nevyšlo, bylo počasí.

 

 Oslavy ve Vrútkách jsou tradiční akcí na Slovensku. Soustředění parních i modernějších lokomotiv, včetně českých hostů, je důvodem, že se tam „slézají jak vosy na bonbon“ šotouši zdaleka. Akci připomenu snímkem prievidzské krasavice 464.001 pod Strečnem a 475.196 na odjezdu ze stanice Kremnické Bane.

 8. června se do Lednice mimo pořadí vydala 475.101. Vlak pro postižené měl jet do Kroměříže, hromada vozů, vysypaných na „přeudržované“ trati zajistila  změnu plánů a tak jsem mohl fotit znovu na oblíbené lokálce.

 11. června se pro změnu kouřilo nad Brnem. Prostor dostal skaličák 433.001 číhal jsem na něj u Obřanského mostu a také o kus dál za tunelem.

 Velkolepé tažení modrého mercedesu na rendez, s parní posilou zeleného antona vedlo 24. června v moravské části cesty po Vláře. Nezadrátovaná dvoukolejka, občas ještě s mechanickými návěstidly, co víc si přát? No, s kmotrem bychom si přáli snad jen trochu lepší počasí, a suché, vzpomínka na mokré oblečení u vjezdu do Nemotic zůstala…. Vybraný snímek pochází z odjezdu z Kyjova.

 Rendez. Slovo, které znamená mejdan lokomotiv, kvanta národa, a setkání s kamarády. Fotit uvnitř je otázkou vytrvalosti a náhody. Přesto tam jezdím rád, kvůli atmosféře, přátelům, náladě. A fotky? Přeci jen se dá něco ulovit. Jubilující stoletý hrboun 310.23, premiérově dýmající mazutka 555.3008, i osvědčené stroje 464.001 a 477.013. Pár snímků připomíná 25. červen v Bratislavě.

 Trať z Okříšek do Jihlavy, tedy její část a následně úsek ze Znojma do Retzu, byla 20. srpna místem jízdy vlaku, který oslavil výročí 140 let na trati. Projel se skaličák 433.001, který operativně nahradil českotřebovskou 310.922. Ta vykolejila při cestě na jinou akci.

 Předposlední akcí této části je jízda kremáku 534.0432 z Olomouce do Strážnice. Stíhali jsme jej s kmotrem…. Snímky z 11. září vznikly na vjezdu do Uherského Hradiště a z jízdy kolem Kunovic.

 111001. Takové číslo mám před snímky ze soukromé  jízdy šlechtičny 475.101 do lednice. První dvě číslice znamenají rok, další měsíc a poslední den. Tedy ve službách energetické firmy se jelo na výlet do lednice 1. října 2011. Fotil jsem Tradičně na vjezdu do Břeclavi, poblíž zastávky Charvátská Nová Ves a dva záběry uhlím napřed vznikly mezi Podivínem a zastávkou Rakvice.