Necestujte, keď hlásia kalamitu

24.1.2012 16:00 Marek Guspan

Necestujte, keď hlásia kalamitu

Je 5.1.2012 a ja vyrážam na moju prvú tohtoročnú cestu vlakom na východ, doviesť domov prázdninujúce potomstvo. Predpoveď počasia straší snežením na celom území Slovenska, okrem jeho južnej časti, kde má pršať.

 

 

 

 

Z Galanty v pohode stíham R603 o pol deviatej v Trnave. Dážď sa predvádza prvýkrát v Trenčíne. No už v Púchove je sneh a aj z oblohy sa padá ďalší. V „Mordore“ (rozumej Žilina) ale už zase prší. No vo Vrútkach a v Kraľovanoch je už opäť 10cm snehu a husto sneží. Ružomberok a L.Mikuláš opäť bez snehu. O Štrbe snáď písať nemusím. Je to na kopci. No v Poprade, Spišskej Novej Vsi a Margecanoch po snehu ani pamiatky, snehové vločky len sem-tam poletujú vo vzduchu.

Po vyzdvihnutí drobného domáceho tvorstva (v skratke DDT – toto pomenovanie vymyslel jeden môj dobrý známy, ktorý má k deťom veľmi „vrúcny“ vzťah) v počte 2 kusy a príručných tašiek v počte 4 kusy, nasadám o pol štvrtej na R810. V Mníšku nad Hnilcom ešte za svetla registrujem slabý snehový poprašok. Potom sa stmieva a tak pribúdajúci sneh za oknami viac tušíme ako vidíme. Na tejto strane Tatier je počasie úplne iné ako zo severnej strany. Staničky zasypané snehom, ktorý navyše stále pribúda.... Cez kopec prejdeme v pohode. Prvý zádrheľ nastáva v Brezne. Stojíme a sprievodca nám poctivo oznamuje, že pred nami sú popadané stromy. Po pol hodine sa ale hýbeme vpred. Slimačím tempom sa plazíme až do Podbrezovej (pravidelný odchod 18.15). Zatiaľ máme +30. A tu nastáva zlatý klinec programu! Opäť stojíme. Opäť sprievodca a informácia o popadaných stromoch. Pýtam sa na náhradnú autobusovú dopravu, ale vraj aj cesta je zarúbaná (neprejazdná). Sledujem situáciu na internete. Ex531 Hron stojí v Dubovej. Asi o ôsmej prídu od Banskej Bystrice dve škatule. Odhadujem, že je to Os7717. Nádejam sa, že už by sme mohli ísť, keď je to zjazdné. Možno ešte počkáme na Ex531... Ale nič. Okolo pol deviatej opäť prichádza sprievodca. Vraj minimálne ešte 100 minút. Pilčíci sa vraj snažia, ale znovu im to padá na hlavy. Podarí sa mi deti presvedčiť aby si ľahli a zaspali. Notebook už mám vybitý (zásuvky samozrejme nefungujú), knihu som dočítal... Pomaly sa pripravujem na noc vo vlaku a nechávam sa unášať driemotami. Snáď nám vydrží nafta, aby sme nepomrzli. O jedenástej opäť prichádza sprievodca. Máme si vystúpiť, pred stanicou čakajú autobusy. Budím deti - napodiv bez problémov - balíme a vyrážame do snehu. Samozrejme pred stanicou nič. Teda okrem asi šesťdesiatich cestujúcich v rôznom stave mysle, nálade a rozpoložení. Stále sneží. Deti o sneh nejavia záujem. To je divné, v Galante by sa išli pretrhnúť. Prichádza zopár áut a tí šťastnejší sa dostávajú do cieľa cesty skôr ako sa tak uráči urobiť ZSSK. Už aj vlakvedúci je nervózny. Konečne o 23.45 prichádzajú dva autobusy. Ešte sme ale nevyhrali! Pri otáčaní sa za stanicou totiž jeden z nich zapadne do snehu :-)) Keď sa darí, tak sa darí. Ešteže má ZSSK obetavých a silných cestujúcich, ktorí sa za každú cenu chcú dostať tam, kam si zaplatili. Spoločnými silami ho teda vytlačia naspäť na cestu. Päť minút pred polnocou vyrážame. Cesta je zjazdná tým lepšie, čím bližšie sme ku krajskému mestu. Pred pol jednou vystupujeme do brečky s názvom sneh pred stanicou v Banskej Bystrici. Náhradná súprava v zložení 242.xxx + 2xB??? + lôžko (nie som schopný zistiť presné údaje, keďže mi na každej ruke visia po dve tašky a po jednom DDT) odchádza tesne po pol jednej. Nastavujem si budík na štvrť na štyri a zatváram oči. Myslím, že už vo Zvolene tie biele sračky neboli. Pred pol štvrtou vystupujeme v Galante. Celkové skóre +328 minút.
Na poslednom úseku cesty využívame domáce gumokoleso, ktoré nikde nezapadlo (do čoho by aj, keď u nás po snehu doteraz nie je ani pamiatky), ani sa nepokazilo, takže cesta domov a do postele je už záležitosťou pár minút.
Už sa teším, čím ma prekvapí ZSSK a ŽSR nabudúce.

Perličkou je, že cestujúcimi v R810 boli aj najznámejší železničný zapisovateľ na Slovensku a jeho mamička. Asi ale boli dosť unavení (aká akcia na východe ušla mojej pozornosti?), pretože ich komunikácia nedosahovala intenzity známej z iných podujatí.

A na záver niekoľko informácii priamo od zdroja, čo sa to tam vlastne dialo:
17.30 Podbrezová - Brezno - prerušená doprava vplyvom počasia, stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Os 7358+58´uviazol, následok R 810+29´
18.30 Dubová - Podbrezová - prerušená doprava vplyvom počasia, stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Os 7717+183´, následne zmeškaný aj Ex 531+90´
20.00 Slovenská Ľupča - Medzibrod - prerušená doprava vplyvom počasia, stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Os 7735+66´ uviazol.
21.35 Dubová - Podbrezová - prerušená doprava vplyvom počasia, popadané stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Ex 531 uviazol a vrátil sa späť z trate o 00:57h. Bola uskutočňovaná NAD v úseku B. Bystrica – Brezno a späť od 22.00h. Odrieknuté vlaky: Ex531- (Dubová - Brezno), R810+310´ (Podbrezová - B.Bystrica bola NAD z B.Bystrice náhradná Sv), Os 7735 (Medzibrod – Brezno bola NAD), Os 7718, 7720, 7725, 7721, 7351 (B.Bystrica – Brezno a späť bez NAD ), Os 7722, 7723, 7700, 7701 (B.Bystrica – Brezno bola NAD).
21.40 Podbrezová - Brezno - prerušená doprava vplyvom počasia, stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Os 7717+142´uviazol.
03.23 Brezno - Podbrezová - prerušená doprava vplyvom počasia, popadané stromy zasahujúce do priechodného prierezu. Doprava nahradená NAD v úseku B. Bystrica – Brezno.

Titulná snímka: Zasnežená stanica Dobšinská Ľadová Jaskyňa dňa 14.2.2009 © Marek Guspan

S úctou Váš neodraditeľný cestovateľ