Koľajisko Deutsche Bundesbahn v mierke 1:32

4.2.2012 8:00 Ľuboš Straka

Koľajisko Deutsche Bundesbahn v mierke 1:32

Aj keď som sa v minulosti venoval prevažne mierke H0, po vzhliadnutie nádherných špičkových modelov v mierke 1:32 vo veľkosti "1" ma inšpirovalo k tomu, aby som začal šetriť na tieto krásne detailné kovové modely. Postupne si následne vybudoval trať, kde by som si tieto modely nechal prebehnúť pred očami.

Špecializujem sa predovšetkým na III. epochu Deutsche Bundesbahn, preto aj toto moje koľajisko je prispôsobené na "nemecké" pomery. Prípadných záujemcov o túto veľkosť však musím upozorniť, že modelovanie v tejto "kráľovskej" mierke "1" stojí nemalé finančné prostriedky a preto je potrebné hlboko načrieť do kapsy, mať už vopred nasporený určitý finančný základ a mnohých vecí je potrebné sa zriecť. Ceny modelov sa pohybujú cca v tisíckach eur, len za "obyčajný" vozeň od Märklinu zaplatíte zhruba "iba" okolo 400-500,-€! Pred výstavbou som si musel naštudovať veľmi veľa informácii.

Neocenteľným pomocníkom mi bola publikácia Stavba Kolejiště + Stavba krajiny na modelovém kolejišti 3+4 diel vydala Malá Železnice, obsahuje tiež 5 najdôležitejších NEM noriem pre železničného modelára. Obzvlášť som tieto normy ocenil pri svojpomocnej výrobe tunela na regionálnej trati a priepustu v stanici Oberndorf, kde si presne podľa údajov vypočítate a zhotovíte klenbu tunela, priepustu, z tabuliek vyčítate vzdialenosť koľají, prechodový profil a pod. Normy sú uvádzané pre všetky modelové veľkosti od "Z" až po veľkosť "1"

Ďalšou neoceniteľnou pomôckou, sa mi stali modelárske prílohy Železničného magazínu Stavba kolejišť - Podzim 2002 a Stavba krajiny- Léto 2003. Okrem týchto základných pomôcok,mi veľmi pomohlo čerpanie informácií z internetu.

Pred výstavbou je potrebné si vždy ujasniť základný motív koľajiska. Ten si určíme podľa toho,čo je pre nás na železnici najmilšie a najbližšie, a čo vlastne chceme koľajiskom stvárniť, akú výpoveď má budúcim divákom naše koľajisko dať.

pohľad na stanicu Oberndorf
pohľad na stanicu Oberndorf

Budovať koľajisko som začal začiatkom leta 2011. Výstavbe tiež predchádzalo kreslenie náčrtov motívov a plánov. Hlavným motívom je hlavná a vedľajšia regionálna trať "niekde v Bavorsku". Hlavnú trať tvorí "instantný" ovál upravený tak, aby sa mohla simulovať doprava hlavnej a vedľajšej trate. Na hlavnej trati je dopravňa odbočky "Waldau", ktorá je tvorená dvojicou výhybiek a odvratnou koľajou,ukončenou zarážadlom. Táto delí trate na hlavnú (ovál), začiatok a koniec za kopcom v "sekcii A", a vedľajšiu ukončenú (Tunel HL.)

Na trati sa nachádza stanica Oberndorf, ktorá má dve dopravné koľaje tvoriace písmeno "S". Stanica je bez manipulačných koľají. Slúži mi predovšetkým na križovanie a predchodenie, po ukončení jázd aj na deponovanie vozidiel. V priestore za kopcom sa nachádza "sekcia A", ktorá je myslenou "stanicou" začiatku a konca trate. Regionálna trať je ukončená tunelom,ktorý toto ukončenie zároveň maskuje a slúži pre ukrytie sólo motora, alebo krátkej súpravy osobného vlaku.

Jazyky výmen výhybiek na odbočke Waldau, analógovo napájané z jednosmerného zdroja cez prepínače, sú prestavované servami Fulgurex. Výhybky mi na zákazku vyrobil pán Peter Lehmann z Rakúska. Dĺžka dopravne je cca 3m a tiahne sa pozdĺž celej jednej steny izby. Budova dopravnej kancelárie odbočky, je situovaná v rohu panela.

Výmeny v stanici Oberndorf prestavujem ručne a sú z dielne firmy Märklin. Polomer odbočenia v stanici Oberndorf je 1020mm a dĺžka dopravných koľají predstavuje zhruba 3,7m. Koľajnice mám tiež od Märklínu, podobne ako sady výhybkových návestidiel s osvetlením. Celé koľajisko tvoria panelové segmenty,ktorých priečky a bočnice som narezal a zoskrutkoval z OSB dosiek hrúbky 15mm. Nohy tvoria hranoly z druhotriedneho dreva - dá sa navyberať aj z tejto nižšej akosti priame kusy len treba mať pri výbere viac času a trpezlivosti.

Základ tvorí 4mm preglejka vyztužená priečkami z OSB dosiek. Na preglejku som lepil tabule polystyrénu hrúbky 5mm pre tlmenie hluku jazdiacich súprav. Krajina je vytvorená zo stavebnej PUR peny, pre ušetrenie peny, som ako výplň vkladal odrezky polystyrénu. Po nastriekaní peny je potrebné vyčkať aspoň 2 týždne, až potom ju orezávať na potrebný tvar. Ľahko sa vám totiž môže stať, že vo vnútri kopca bude pena nedostatočne vytvrdená a začne vám doslova vytekať.

pohľad na panely jednotlivých segmentov
pohľad na panely jednotlivých segmentov

Po vytvrdení a orezaní peny som potrebné miesta zatrel sádrou a po jej zaschnutí som na povrch takto vytvoreného terénu naliepal vopred, na požadovaný odtieň namiešanou latexovou farbou tenký papier. Toto vlastne tvorilo základ celého povrchu krajiny. Po zaschnutí latexovej farby, prišli na rad posypy. Je dobré používať vždy minimálne 5 až 6 druhov posypov kvôli pestrosti, aby krajina nevytvárala len monotónnu zelenú. "Flokovačkou" od Nocha som "nasadil" rôzne odtiene statickej trávy od Poláka a firiem Noch, či Heki. Taktiež foliáže a štrky boli použité od firmy Polák a Noch.

Výrobu stromčekov som zveril do rúk nemeckej firme Gatra modellbau a jej majiteľovi pánovi Holgerovi Schrammovi. Koľajisko v súčasnej dobe ešte nie je ukončené,časom bude treba osadiť viac stromov, doštrkovať koľajisko na odbočke Waldau a šíru trať. V prípade výroby stromčekov hodlám znova osloviť firmu Gatra, obidve dopravne hodlám osadiť mechanickými návestidlami podľa nemeckých dopravných predpisov. Tie budú od firmy KM1 Modellbau, a sú už momentálne vo výrobe.

Skladačky budov sú od firmy Pola a tieto mi sprostredkoval pán Martin Valter z portálu mašinky.cz. Budovy som zlepil lepidlom Revell Professional a pred zlepením som jednotlivé diely klasickým spôsobom napatinoval. Skladačka je pôvodne určená pre záhradnú železnicu, ale ako je vidieť, mne úplne zapadá do rázu krajiny, ktorý mám vytvorený. A mimochodom ani ten rozdiel nepostrehnete. Celá stavba je v mierke 1:22,5 a vlaky sú 1:32 :-) Skutočne nič nespoznať, že budovy sú na "väčšiu topánku". :-)Kulisa pre dojem väčších diaľok, je od firmy Auhagen.

Pre obidve trate mám vypracovaný aj modelový grafikon a za čas 24 minút sa dá úspešne modelovať modelový "deň" a modelová "noc". Ku grafikonu mám spracované aj obehy rušňov a súprav. Jednotlivé panely sú postavené "okolo stien" v panelákovom byte jeho celkovej rozlohy 34 m2,pričom v priestore vchodových dvier je umiestnená sklopná doska, na ktorej tiež leží časť stanice Oberndorf. Segmenty panelov mám v miestnosti o rozmeroch 4x3m, takže z hľadiska dopravy sa dá aj na tomto malom priestore a v tejto veľkej veľkosti vybudovať zaujímavé koľajisko a osviežiť aj ináč instantný ovál. Veľmi dobré je tiež preštudovať príručku od Malej Železnice "Kam s ním?" Tam sa dozviete rady,ako správne situovať v byte či dome, a umiestniť či odkladať vaše domáce koľajisko.

V súčasnosti môj vozový park tvoria HDV a vozne DB II. a III. epochy a sú to tieto:

  • VT11.5DB štvordielna motorová jednotka TEE "HELVETIA" od firmy KM1 Modellbau -vlajková loď na koľajisku
  • SVT137DR dvojdielna mot.jednotka II.epochy, jazdiaca na spojoch FDt od firmy Märklin
  • Súprava os.vozňov Bay05 pre regionálnu trať od firmy KM1 Modellbau
  • Súprava "wapiek" "Fad" od fa Märklin
  • para BR44 tiež od Märklinu.

pohľad od odvratnej koľaje odbočky Waldau 
pohľad od odvratnej koľaje odbočky Waldau

Koľajisko je ovládané digitálne ústredňou Intellibox II. výstup 3A + pridaný booster Märklin.

Objednanú mám ustredňu s napájaním 160 VA a výstupom 7A od fa KM1 Modellbau pre modely veľkých mierok, podobná Intel. II. nakoľko súčasná Intellibox II. je pri modeloch 1:32 veľmi preťažená.

Na osvetlenie dopravnej kancelárie, stožiarov, výhybkových návestidiel a analógové prestavovanie výmen je určený jednosmerný zdroj prúdu od fa Fleischmann. V budúcnosti po dokončení koľajiska pridám ďalšie zábery a natočím aj nejaké videá.

Profesionálom fotografom sa ospravedlňujem za prípadné chyby pri fotení, som len "fotograf" amatér a ide mi hlavne o oboznámenie kolegov modelárov s tým, že aj na malom priestore panelákového bytu sa dá z hľadiska dopravy postaviť aj za cenu určitých kompromisov prijateľný typ koľajiska, ktorý nie je len nejakým hriskom pre mašinky, ale spĺňa a zobrazuje či rešpektuje určité zákonitosti železničnej dopravy.

Vaše prípadné otázky veľmi rád zodpoviem.

Galéria