Spomienka na netradičnú návštevu

1.5.2012 8:00 Marek Rychnavský

Spomienka na netradičnú návštevu

1.máj, pre niektorých sviatok práce, pre iných deň voľna a pre nás železničných priaznivcov znamená tento deň takmer vždy nejakú zaujímavú akciu, či už nostalgickú jazdu, alebo nejakú výstavu a pod. Keďže mnohé akcie sa vo svojej podstate opakujú, snažím sa obzrieť vždy po nejakej inej akcii nech mám pestrejšie spomienky, ako aj album fotiek. Tak, ako aj pred piatimi rokmi, v roku 2007.

 


    

     Vtedy som sa na poslednú chvíľu dozvedel o jazde konvoja zahraničných parných lokomotív, z Poľska do Maďarska krížom cez stredné Slovensko. Nápad bol teda jasný, sadli sme s kamarátom do auta a vydali sme sa v ústrety dolín medzi Hornou Štubňou a Kremnickými Baňami s cieľom vidieť niečo nové a odfotiť netradičné stroje na netradičnom výlete.

     Cesta ubiehala rýchlo a pokojne a my sme za necelé tri hodiny stáli s autom pred žst. Horná Štubňa a očakávali sme príchod konvoja. Čakanie sme si spríjemnili fotkou novučičkej Bagetky v smere od Prievidze a onedlho sme začuli húkanie parných mašín, ktoré vchádzali do stanice.

     V čele konvoja bol na moje prekvapenie sergej T 679.1168 patriaci MDC-ŽSR, za ním nasledovali doprovodné vagóny a dve parné krasavice, jedna poľka a za ňou zlatý klinec programu - anglická parná lokomotíva Great Western so salónnymi vozňami pre zahraničných turistov, ktorí si celú akciu objednali.

 

     V tej dobe nebolo ešte veľmi zvykom naháňanie podobnej akcie autami a preto sme boli len asi piati, ktorí celý konvoj prenasledovali predbiehaním a následným zvečňovaním do svojich fotoaparátov. Šťastie sa na nás usmialo v podobe miestnych nadšených detí z jednej železničiarskej rodinky, ktoré nám poradili najlepšiu cestu k exkluzívnemu fotofleku pri hradle Kremenisko, ako aj dve šikovné skratky cez dedinu, kde by zablúdil hádam každý turista.

 

     Cieľom bolo spraviť čo najlepšie fotky, hoci v tej dobe som ešte posledný rok fotil výhradne na kinofilmy, prípadne na náhradný pseudofoťák v mobile. Výsledok však nebol až taký špatný ako som sa domnieval, a tak Vám po digitalizácii ponúkam dvojhodinovú foto-poľovačku spolu s pripojenými snímkami z mobilu.

Snímky autor, 1. 5. 2007.

Galéria