Zveme vás na Pohořelický parní víkend

19.5.2012 8:00 Michal Jaroš a Marek Tomek Zdroj: Klub přátel lokálek, o.s.

Zveme vás na Pohořelický parní víkend

Jihomoravská železniční trať číslo 253 mezi Vranovicemi a Pohořelicemi je již několik let bez pravidelného provozu a pouze výjimečně na ni zavítají cestující. Naposledy to bylo při Mikulášské jízdě v prosinci loňského roku. Nyní chystáme pro cestující další akce, tentokrát ve větším měřítku, rovnou s dvěma parními lokomotivami. Akce, s názvem Pohořelický parní víkend, proběhne ve dnech 16. a 17. června.

Zatímco první den bude ve znamení jízd po pohořelické lokálce, v neděli pojede přímý parní vlak již z Brna.

 

Do akce budou nasazeny lokomotivy 213.901 Klubu přátel kolejových vozidel Brno, v neděli pak pojede parní lokomotiva Českých drah 433.001 skaličák. Pestré bude i složení vozů přípojných. V sobotu pojedou dva lehké přípojné vozy řady BDlm, v neděli pak robustnější souprava s pěty tzv. rybáky a bufetovým vozem.

Je zajištěn rovněž bohatý program, v Pohořelicích se budou konat Slavnosti města s bohatým kulturním programem a i pro železniční fanoušky a fotografy nebude o program nouze, protože v případě zájmu bude zaveden rovněž nákladní parní vlak pro fotografy, který pojede ve volném čase mezi Vranovicemi a Pohořelicemi.

Akci pořádá břeclavské občanské sdružení Klub přátel lokálek (KPL) za přispění firmy Hulman kovošrot. Tarifní informace a jízdní řád jsou k dispozici na webových stránkách akce a na tomto letáku:

V současné době tato lokálka dále čelí tlakům Správy železniční dopravní cesty o její převedení do kategorie vlečka. Zatímco její první pokus skončil krachem a Ministersvo dopravy návrh zamítlo, nyní Drážní úřad podle našich informací zatím nepravomocně rozhodl ve prospěch SŽDC.

Existují však obavy, že SŽDC, s.o. chce převod do kategorie vlečka využít pouze ke zrušení dráhy, jelikož vlečku může vlastník zrušit, aniž by musel strpět ve správním řízení účast občanské společnosti. Proto se jak KPL, o.s., tak dopravci KŽC Doprava, s.r.o. a MBM Rail, s.r.o. snaží tomuto zabránit a věc proto pravděpodobně bude mít další právní dohru.

Odkazy:

  1. Město Pohořelice - oficiální stránky

Súvisiace odkazy