Zas se vracím do vinic pod Pálavou

23.5.2012 8:00 Radek Hořínek

Zas se vracím do vinic pod Pálavou

„Už se vracím do vinic pod Pálavou, smutek ztrácím, den je malou oslavou…“, tak nějak zpívá Roman Horký ze skupiny Kamelot v písni Pálava. Já jsem se do toho kraje vína a cyklostezek zase vrátil díky Shalomkovi, abychom druhou květnovou sobotu spolu naháněli 475.101 na jejím klasickém výkonu nazvaným Pálavský okruh.

 
 
 
 
 
 
 
Po domluvě, kdy a kde se setkáme, jsem se, nedbaje výstrahy meteorologů, ve sluncem zalitém ránu v sobotu 12. května vydal na hlavní nádraží v Olomouci, abych odtud rychlíkem číslo 802 vyrazil do Břeclavi, kde jsem měl být naložen do Shalomkova gumokola. Z Olomouce vyjel můj vlak dle platného jízdního řádu, leč do mé cílové stanice dorazil se zpožděním. Tam před budovou nádraží mne Milan čekal a mohli jsme vyjet na lov.
 
První plán byl zkusit stihnout odjezd parního vlaku z Brna, ale nakonec jsme se rozhodli podle času, který do odjezdu zůstával, jinak. Stejně jako vloni byly prvním fotografickým místem Rakšice. Počasí se s blížícím průjezdem parního vlaku začalo měnit. Modré nebe halily mraky plné vody, slunce zůstalo za nimi schované a první kapky dopadaly na zem. Se zpožděním dorazil v trochu jiném řazení očekávaný vlak. Vpředu dýmila 475.101 a ze zadu to jistila pěkně brumlající T 478.1001.
 

T 478.1001 v úseku Moravský Krumlov - Rakšice © Radek Hořínek
 
V soupravě byly rybáky a zelené Ds, což byla změna proti loňskému roku, kdy T 478.1001 jela sólo pod dráty do Břeclavi a dál do Bořího lesa, odkud si vzala do Lednice dlouhé balmy. Ty ale letos nebyly. Z Rakšic se po vyfocení jelo dál. Za Novosedly jsme zastavili u železničního přejezdu a odtud spěchali dál směrem k Mikulovu na Moravě. Vlak jel jako s větrem o závod a my také, abychom stíhali udělat nějaké fotky.
 
V Mikulově se nám na poslední chvíli povedlo projet přes přejezd s mechanickými závorami, abychom si dali focení na dvou přejezdech. Na tom druhém už stál modrý bakelitový stroj Lukášův; pro prohození pár slov a vyfocení se pokračovalo na trať do Lednice. Z Bořího lesa vyjela souprava v obráceném řazení díky úvrati. Vpředu si to krásně brumlala berta a vzadu dýmila 475.101.
 
T 478.1001 v úseku Charvátská Nová Ves - Lednice rybníky © Radek Hořínek
 
Nechráněný přejezd mezi Charvátskou Novou Vsí a Lednicí rybníky byl místem, kde se čekalo, až souprava projede. Poté už následoval přesun do Lednice. Tam přišla na řadu klasická stanicovka a úvaha nad naplněním již prázdných žaludků. Do odjezdu páry do Mikulova na Moravě byl ještě čas, tak jsme se vydali do hospody. Po naplnění žaludků jsme se vrátili na stejné místo, kde jsme fotili cestu do Lednice.
 
Shalomek se vyškrábal na posed a moje maličkost zůstala stát nohama na zemi. Pára projela a my jsme měli dostatek času do odjezdu berty z Lednice. Ten jsme hodlali využít trochu jinak, ale o to si nechám do jiného reportíku. S blížícím se odjezdem T 478.1001 jsme se vrátili zpět na lokálku do Lednice. Zvuk šestiválce se nesl krásně krajinou a my se dočkali. Pak zůstával nějaký čas na přesun k Valticím, abychom si vyfotili páru.
 

475.101 v úseku Valtice město - Boří les © Radek Hořínek
 
Milan zvolil místo na mostě kousek od zastávky Valtice město. Tak vznikla poslední fotka bez drátů trakčního vedení. Na tu úplně poslední se jelo k Pouzdřanům na most přes Svratku. Tam naše stíhací jízda skončila a nastal přesun k Břeclavi, abych stihnul poslední rychlík z Brna přes Břeclav do Olomouce, což se povedlo a já mohl vystoupit v 20:52 na hlavním nádraží v Olomouci a přesunout do tepla domova. Snad mne ona sobota poučila, že podceňovat počasí se nemá.
Odkazy:
  1. „Šlechtična“ vyrazí na Pálavský okruh
  2. Železniční trať Břeclav - Lednice - Wikipedie
  3. Chráněná krajinná oblast Pálava - Wikipedie
  4. Kamelot – oficiální web brněnské kapely

Titulní snímek: 475.101 v úseku Lednice rybníky - Charvátská Nová Ves © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy