Ferdinandka přijde o svou výjimečnost

20.7.2012 8:00 Karel Furiš

Ferdinandka přijde o svou výjimečnost

Některá média už pomalu informují veřejnost o změně, která nás čeká na trati mezi Břeclaví a Bohumínem. Jak už většina z nás ví, z někdejší Severní dráhy císaře Ferdinanda zmizí její historická zvláštnost. S příchodem nového grafikonu vlakové dopravy se o půlnoci z 8. na 9. prosince 2012 po 140 letech změní její dosavadní levostranný provoz na pravostranný.

 

 



Jedná se zřejmě o největší jednorázovou změnu v historii železnice u nás. Podobný, avšak o něco dřívější přelom nastane i v sousedním Rakousku, což se projeví i na našem území. Vlaky z Břeclavi do Vídně budou odjíždět a v opačné trase zase přijíždět po pravé (ve směru svého pohybu) koleji již od příštího měsíce.


EC 104 „Sobieski“ Wien Westbahnhof - Warszawa Wschodnia přijel dne 21.8.2010 do Břeclavi
po levé koleji a stejně tak bude pokračovat až do Bohumína © PhDr. Zbyněk Zlinský

Celá trať číslo 330 a příslušný úsek tratě číslo 270, jichž se převedení provozu na pravou stranu dotkne, jsou modernizovány tak, že po technické stránce nenastane žádný problém. Na menších stanicích a zastávkách to ovšem bude chvilku trvat, než si cestující zvyknou na změnu směru a nebudou si plést nástupiště. Sice je na to upozorní nové směrové tabule, které bude třeba zřídit, ale zvyk může být železná košile. Na větších nádražích, kde je instalován elektronický informační systém, to bude bez problému. Nakonec i dnes se občas stává, že vlaky jedou po nesprávné koleji, ať už z důvodu vzájemného předjíždění či jiného.


Nákladních vlaků se nastávající změna dotkne ještě méně (Studénka, 2.5.2012) © Karel Furiš

Uplyne pět měsíců a na těchto tratích se bude i jinak fotografovat. Proto se poslední dobou zaměřuji na fotografování a filmování Ferdinandky v její stávající podobě. Pak už budou jen vzpomínky a ze začátku i jakýsi nezvyk, že cestujeme po jiné straně. Do konce roku bych chtěl ještě nafilmovat části z Přerova do Bohumína. Pří jízdě na stanovišti směrem z Bohumína do Břeclavi se jede většinou proti světlu a filmování je horší. Při fotografování je zase lepší zachytit vlaky ve směru opačném. Takže kdo zde ještě nefotografoval, má ještě pár měsíců na to, aby pořídil pár snímků na památku. 


„SC Penodlino“ se zanedlouho bude prohánět po „správné“ koleji v celé své trase
(Studénka, 2.5.2012) © Karel Furiš

Veškeré připojené fotografie dokumentují levostranný provoz na Ferdinandce a nebyly pořízeny ani k bodování, ani na výstavu. Jsou určeny právě jen jako dokumentace k tomuto drobnému článku pro VLAKY.NET. Stejně jako následujíc video Děkuji za pochopení.


Levostranný provoz na trati SŽDC číslo 330 v pohybu © Karel Furiš

Odkazy:
  1. Severní dráha císaře Ferdinanda - Wikipedie
  2. Železniční trať Přerov - Břeclav - Wikipedie
  3. Železniční trať Česká Třebová - Přerov - Bohumín - Wikipedie
  4. Vlaky z Břeclavi do Bohumína čeká změna. Po 140 letech pojedou vpravo - iDNES.cz
  5. Správa železniční dopravní cesty, s.o.

Úvodní snímek: 151.016-3 uhání dne 22.10.2008 po levé straně kolem Hladkých Životic © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy