Odovzdanie obnoveného historického vozňa na detskej železnici v Košiciach

25.8.2012 8:00Zdroj: Košická detská historická železnica

Odovzdanie obnoveného historického vozňa na detskej železnici v Košiciach

Známa atrakcia Košíc – Košická detská historická železnica (KDHŽ) sa na svojej náročnej ceste záchrany a obnovy môže pochváliť ďalším etapovým víťazstvom. Po takmer desaťročí je ním návrat vzácneho úzkorozchodného služobného vozňa D/u 841 na koľajnice v Čermeľskom údolí.

Po jeho rekonštrukciu sa podpísali dobrovoľníci a členovia občianskeho združenia Detská železnica Košice (OZ DŽK). Projekt „Detská železnička pre všetkých“ významne podporilo mesto Košice s finančnou podporou Fondu zdravia mesta Košice vo výške 1500 EUR.

 

Vagón do prevádzky slávnostným rozviazaním a prestrihnutím pásky uviedli primátor Košíc Richard Raši, námestníčka primátora Renáta Lenártová a riaditeľ Košickej detskej historickej železničky Ľubomír Lehotský. „Veľmi sa páči vozeň, ktorý sa zrekonštruoval aj vďaka Fondu zdravia mesta Košice, železnička sa tak otvára aj hendikepovaným ľuďom, rodinám s kočíkmi či cyklistom, čo vnímam veľmi pozitívne. Vďaka Košickej detskej historickej železnici sa nám darí dostať ľudí zo šedi miest a nákupných centier a obchodných centier do prírody,“ povedal pri odovzdaní vozňa prvý muž mesta Raši.

 
Primátor mesta Košice Richard Raši pri "strihaní pásky"

Vozeň vyrobila budapeštianska továreň GANZ v roku 1886 za účelom prepravy batožín pre niekdajšiu úzkorozchodnú železnicu do Smolníckej Huty. „Má neuveriteľných 126 rokov a jeho zvláštnosťou je, že pravdepodobne ide o najstarší železničný vagón na Slovensku, ktorý slúži svojmu pôvodnému účelu,“ pripomína predseda OZ DŽK a riaditeľ KDHŽ Ľubomír Lehotský. „Tento unikát niekoľko rokov nehybne odolával neľútostným poveternostným vplyvom, ba istý čas v ňom prespávali bezdomovci, čoho následkom bol čiastočne obhorený interiér. Našťastie vozeň je tu a opäť slúži cestujúcim: prevážame v ňom detské kočiare, invalidné vozíky, či bicykle. Do budúcej sezóny by sme radi zrekonštruovali aj ďalšie dva vozne železničky.“

 
Zrekonštruovaný vozeň bude slúžiť na prepravu bicyklov a kočiarov

Členovia OZ DŽK a dobrovoľníci na vozni odpracovali viac ako 450 brigádnických hodín. Vozidlo najskôr čiastočne rozobrali, vymenili zhnitú výdrevu, vybrúsili poškodené časti a postupne ich natreli tak, aby bola zachovaná jeho historickosť. „Vek vozňa ma fascinuje,“ hovorí Igor Holéczy, jeden z členov OZ DŽK. „Je pre mňa veľkým zážitkom, že som sa na jeho obnove mohol podieľať. Určite som nič staršie ešte neopravoval.“ Podobne ako 128-ročná parná lokomotíva Katka, ikona Košickej detskej historickej železnice, aj obnovený služobný vozeň D/u 841 je zapísaný v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok SR a dotvára železničný kolorit Čermeľského údolia v Košiciach.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy