O lokálce, co mění dopravce jako ponožky

14.9.2012 8:00 Karel Furiš

O lokálce, co mění dopravce jako ponožky

Tedy alespoň podle názvů, jež ony společnosti nesou, což je samozřejmě cestujícím, kteří využívají jejich služeb, celkem jedno. Jsou rádi, že na trati, kdysi akutně ohrožené zánikem, vůbec nějaká osobní doprava dodnes existuje a dostanou se tak bez problémů, jež zvláště v zimním období mohou být v tom podhorském kraji nemalé, všude tam, kam potřebují. Ale na věc je možno pohlížet i jinak – jak učinil autor této vzpomínky.

 
 
 
 
 
Někteří z vás vědí, že pocházím z Vrbna pod Pradědem a občas tam navštěvuji rodiče. Po nějaké době jsem se do míst svého mládí vydal znovu minulé úterý, pochopitelně vlakem. Relativně nedávno před tím jsem se dozvěděl, že na trati číslo 313 se změnil dopravce. Místo Viamontu tam dnes provoz zajišťuje společnost s písmeny GW ve znaku. To mi přivodilo asociaci, že jsem něco takového už kdysi viděl.
 

Písmena GW se objevila i ve Vrbně pod Pradědem (11.9.2012) © Karel Furiš
 
Bylo to také v mládí, ale ne ve skutečnosti, nýbrž ve filmu. V prvním dílu Vinnetoua hraje významnou roli železnice s názvem Great Western a značkou GW na vozidlech. I když asi nejde zrovna o stejnojmennou skutečnou železniční společnost britskou, která ale má trochu delší název i zkratku. A tak je tomu vlastně i u toho nového dopravce na trati do Vrbna, který vlastně ani nový není, jak se můžeme dočíst ve Wikipedii.
 
Motorák v Miloticích na Opavou čekává stejný, jen logo se mění (11.9.2012) © Karel Furiš 
 
GW Train Regio, a.s. má pro provoz na trati Milotice - Vrbno pod Pradědem v pronájmu od Českých drah motorový vůz 810.192-5, stejně jako její nestátní předchůdci. Když se vrátím o pár let zpět, tak zde od nepaměti jezdily motorové vlaky pod značkou ČSD, od roku 1993 pak ČD. V roce 1997 byla trať zničena velkou povodní a tehdejší ministr dopravy Martin Říman ji odepsal, což mělo znamenat její konec.
 

Jiný konec než tento lokálka do Vrbna zatím naštěstí nezažila (11.9.2012) © Karel Furiš 
 
Nicméně někdo měl názor jiný, akciová společnost OKD Doprava se chopila nezbytných oprav a trať nejen zprovoznila, ale také se stala jejím provozovatelem. Činí tak dodnes, i když pod jiným názvem, díky změně vlastníka „světovým“ názvem. Dnešní Advanced World Transport, a.s. do roku 2010 byla také dopravcem na této trati, a to jak v osobní, tak i v nákladní dopravě.
 
Ve Vrbně působila i 740.707-5 OKD-D (24.4.2006) © Karel Furiš
 
Od roku 2010 ji v dopravě nákladní vystřídal náš národní dopravce, tedy ČD Cargo, a.s., a v dopravě osobní už zmíněný subjekt soukromý – Viamont, a.s. Ten byl 20. prosince 2011 v důsledku změny vlastnických vztahů přejmenován na GW Train Regio, a.s., ať už ta první písmena znamenají cokoliv. V oné „nestátní“ době se dopravci měnili, ale státní motorový vůz zůstává stále stejný. Kdysi to bylo pestřejší.
 

Za časů ČSD ve Vrbně končil i takovýto vlak (5.10.1986) © Karel Furiš
 
Na jiných tratích GW Train Regio, a.s. provozuje vozidla vlastní, i když původně byla také pronajatá - ale od slovenské firmy ŽOS Zvolen, a.s., která je odkoupila od slovenského národního železničního dopravce. Jeho korporátní barvy také nesou, jak jsme ukázali třeba v reportáži z tratě mezi Kořenovem a Harrachovem, která zde byla zveřejněna počátkem roku, nebo v nedávné zprávě, dotýkající se tratě Trutnov - Svoboda nad Úpou. 
 

Na trutnovském hlavním nádraží odstavený vůz 810.499-4 GWTR (9.9.2012)
© PhDr. Zbyněk Zlinský
 
Lze si také povšimnout, že za éry ČSD se zde jezdilo o něco pomaleji a na tu dvaceti kilometrovou trať osobní vlaky potřebovaly o deset minut více, než je tomu dnes, i když v oblasti vozidel žádný pokrok nenastal. Na sám závěr ještě malá poznámka k fotogalerii: Měla ukázat dopravu na trati od minulosti až po dnešek, ale fotografie z let 1993 – 1997, tedy ještě z doby provozu ČD, jsem bohužel nenašel.
 
Upravil a kurzívou psanými odstavci i odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy