S M 262.004 do Zvolena na Grand Prix 2012

21.9.2012 8:00 Miroslav Sekela

S M 262.004 do Zvolena na Grand Prix 2012

Po účasti na tohtoročných akciách na Rendezi a v Topoľčanoch dostala naša M 262.004 pozvanie aj na Grand Prix 2012 vo Zvolene, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 8. septembra 2012. S potvrdením účasti sme váhali kvôli technickým problémom, ktoré sa na našom motorovom vozni prejavili po jazdách na predchádzajúcich podujatiach. Nakoniec ale padlo definitívne rozhodnutie, že problémy vyriešime a do Zvolena pôjdeme.

 

Technický problém spočíval v olejovom chladiči, ktorý prepúšťal vodu do olejového okruhu. Neostávalo nič iné, len ho demontovať, rozobrať a pozrieť sa mu zblízka na zúbky, presnejšie na rúrky. Podrobné vyšetrenie ukázalo, že rúrky sú v takom stave, že oprava trvalým riešením asi nebude, ale po provizórnych úpravách minimálne Grand Prix a mimoriadne jazdy s tým spojené, zvládnu. Veľký kus práce odviedol Jozef Joe Ábel, bez ktorého úsilia a odhodlania by sme účasť na podujatí vo Zvolene s najväčšou pravdepodobnosťou museli odmietnuť. Po zaslepení medených rúriek, ktoré prepúšťali vodu do olejového okruhu, a po zaspájkovaní netesností bol olejový chladič pripravený na opätovné osadenie na svoje miesto. Posledný víkend pred Grand Prix sme v topolčianskom depe pristúpili k, na prvý pohľad jednoduchej úlohe - namontovaniu chladiča na svoje miesto, čo sa v priebehu dňa ukázalo ako časovo oveľa náročnejšia aktivita. Týmto ďakujeme za pomoc členom Klubu Modrý horizont :-)


Joe ležiaci pod Fontánkou; RD Topoľčany 1.9.2012 © Miroslav Sekela

V topoľčianskom depe sa stretávame už v štvrtkový podvečer v zostave Mirec a Mayo a púšťame sa do umývania skrine, okien a interiéru, aspoň kým nám naše úsilie neprekazí tma. Potom sa presúvame na naše tradičné miesto, do reštaurácie Pod smrekom, ktorá sa nachádza hneď cez ulicu od depa a dávame si našu tradičnú bojnickú pochúťku. Obsluhuje tradične Miška,  na jednu z dvoch Mišiek tam natrafíme stále. Mišku č. 2 sa nám už takmer podarilo zlomiť aj na to, že pôjde s nami na výlet :-) Prenocujeme v depe a v piatok ráno sa zostava mechanikov od Fontány dopĺňa o ďalších skalných členov.

Keďže chladič bol v poriadku, voda nikde netiekla, mašinka brzdila, svietila a trúbila, mohli sme v piatok ráno vyraziť z topoľčianskeho depa v ústrety peknému víkendu. Po malom manuálnom dohovorení sa trúba, ktorá si počas posunu z depa do stanice svoju poslušnosť rozmyslela, umúdrila a počas celého víkendu už z diaľky spoľahlivo upozorňovala na prejazd nášho vlaku. V ten deň slúžiaci výpravca Pivec nás mohol podľa plánu o 9:40 vypraviť na cestu do Šurian, kde sme sa mali privesiť na konvoj s rakúskou a maďarskou parou, smerujúci do Zvolena. Cestou do Šurian nám spoločnosť robí aj náš kamarát Rado z Prievidze, ktorý túto trať veľmi dobre pozná. Do Šurian prichádzame ako prví. Vlak s rakúskou parou dorazil podľa plánu, horšie to bolo s maďarskou parou, ktorá mala veľké meškanie. Po 3 hodinách pobytu, sme konečne vyrazili na vyhliadkovú jazdu po trati č. 150. Prečo vyhliadková jazda? Kvôli maďarskej pare sme mali stanovenú maximálnu rýchlosť 40 km/h, do odbočky 35 km/h.


M 262.004 na konci konvoja počas pobytu v žst. Kalná nad Hronom; 7.9.2012 © Miroslav Sekela

Do zvolenského depa sme nakoniec dorazili o pol ôsmej večer. 180 kilometrov sme zvládli za úctyhodných necelých 10 hodín. Po odstavení v depe, sme mašinku pripravili na sobotňajšie jazdy. Okrem pôvodne plánovanej popoludňajšej jazdy do Banskej Štiavnice nám na sobotné ráno pribudla aj jazda do Krupiny, čo nás veľmi potešilo. Ani sme si počas našej narodeninovej jazdy zo Zvolena do Šiah nepomysleli, že na túto krásnu trať sa o pár mesiacov vrátime aj s našou M 262.004.


Fontánka počas posunu vo zvolenskom depe; 7.9.2012 © Miroslav Sekela

V sobotu sa naša štvorčlenná posádka mechanikov od Fontány schádza z rôznych smerov v depe - niektorí sme spali v lehátkovom vozni, iní zas priamo v našej mašinke. Mašinka spoľahlivo naštartuje, o 6:30 hod. čakáme na hranici depa, odkiaľ ako posun pokračujeme na osobnú stanicu vo Zvolene a odtiaľ pred siedmou hodinou ako rušňový vlak do Krupiny. Pilota nám robí náš kamarát Rasťo, ktorý bol s nami aj na našej narodeninovej jazde v Šahách. Do Krupiny prichádzame vďaka svižnej jazde našej mašinky s časovým predstihom. Máme tak dosť času aj na rozhovor s pánom výpravcom a na spoločnú fotografiu.


Spoločná fotka v Krupine; 8.9.2012 © Miroslav Sekela

Z Krupiny sa s nami odviezlo cca 30 cestujúcich, ktorí si nenechali ujsť možnosť po dlhej dobe sa previezť touto peknou a upokojujúcou traťou. Cestujúci vystúpili na zvolenskej nákladnej stanici a mohli sa venovať pripravenému programu. Počas dňa bola M 262.004 odstavená na prvej koľaji a prístupná všetkým návštevníkom. Od Joa a Pipa sa mohli dozvedieť rôzne technické zaujímavosti a prezrieť si stanovištia rušňovodičov a spaľovací motor. Všetci sme ale s pobavením sledovali, že suverénne najväčší záujem budila táto miestnôstka:


Každú chvíľu bolo počuť vetu typu „Jéj, aký tu oni majú záchod“.

Na nákladnej stanici podľa programu prebiehali najprv preteky historických motorových vozňov rady M 131.1, po nich nasledoval hlavný bod programu - preteky parných rušňov.

 
Maďarská "kačena" počas zápolenia parných rušňov; 8.9.2012 © Ing. Peter Kálman

Čas sa míľovými krokmi blížil ku 14 hodine a 30 minúte, kedy sme mali s cestujúcimi vyraziť do Banskej Štiavnice. V ten istý čas vyrazila na svoju cestu aj súprava púchovských a košických hurvínkov, ktorá smerovala do Kremnice. V úseku Zvolen nákladná stanica – Hronská Dúbrava absolvovali oba vlaky v duchu hesla „Každý chvíľku ťahá pílku“ súbežnú jazdu. Cestujúci v oboch vlakoch si mávali, podávali ruky, štrngali plechovkami – nálada v oboch vlakoch bola výborná.

 
Súprava Hurvínkov a Fontánka v Hronskej Dúbrave; 8.9.2012 © Jiří Řechka

V Hronskej Dúbrave sme hurvínkom zatrúbili na rozlúčku a vydali sa úvraťou po malebnej horskej trati do Banskej Štiavnice. Po ceste sme sa na chvíľku zastavili v Kozelníku a Banskej Belej. Preplnený motorový vozeň (viacerí cestujúci aj stáli) zvládola stúpanie do Banskej Štiavnice bez najmenších problémov. V Štiavnici sme si na hodinku a pol oddýchli a  popozerali výstavu moderného umenia na stanici. Počas nášho pobytu dorazil do Štiavnice pravidelný osobák v podaní motorového vozňa 812.034. Na príchode z 812-tky vystúpilo zopár cestujúcich, na odchode bola zaplnená cca z dvoch tretín. Mimovoľne  sme s miestnymi obyvateľmi začali debatovať o (ne)vhodnosti zrušenia osobnej dopravy na tejto trati.

 
M 262.004 v Banskej Štiavnici v pozadí s kalváriou; 8.9.2012 © Karel Furiš

Odchod na spiatočnú cestu z Banskej Štiavnice do Hronskej Dúbravy sme mali plánovaný na 17:30 hod. Približne 15 minút pred odchodom štartujeme M 262.004, aby sme nafúkali vzduch a cestujúci, ktorí s nami cestujú aj naspäť do Zvolena sa usádzajú do motorového vozňa. Pri spiatočnej ceste si svoje miesto na sedenie už našiel každý cestujúci. Stúpanie pri spiatočnej ceste je krátke a končí sa v tuneli neďaleko za stanicou. Práve počas stúpania v tuneli sme si mohli vychutnať nádherný zvuk znovuoživeného spaľovacieho motora v našom vozni, ktorého dunenie v útrobách tunela navodilo zimomriavky na koži snáď nielen nám. Bez zastavenia sa spúšťame dole oblúkmi tejto krásnej horskej trate, mimochodom dejiskom našej úplne prvej narodeninovej jazdy :-) S cestujúcimi sme sa rozlúčili na osobnej stanici vo Zvolene a my sme s mašinkou pokračovali do depa. Po nočnom dozbrojení a odstavení motorového vozňa sme si vychutnávali pocit pohody, po nádhernom odjazdenom dni na krásnych tratiach, pocit posedenia s príjemnými ľuďmi v oddychujúcej Fontánke, jemne osvetlenej žiarou lámp. Pocit, o ktorom sme počas oživovania M 262.004 dlho snívali.


Nocovanie s púchovskými Hurvínkami; RD Zvolen 8.9.2012 © Miroslav Sekela

V nedeľu ráno sme sa narýchlo rozlúčili so Zvolenčanmi, ktorí odchádzali na preteky do Budapešti. A potom nastalo v depe veľké šibovanie, aby sa zostavil konvoj smer Horná Štubňa a Prievidza/Vrútky, s ktorým sme sa domov mali vrátiť aj my. Trvalo to dlhšiu dobu, ale o to bol konvoj zaujímavejší. V čele konvoja bol somár 736, za ním vrútockí modelári, ďalší somár 736, prievidžania s Ušatou 464.001, M 262.004 a na jeho konci púchovčania s M 131.1443 a prívešákom. Pred desiatou hodinou konvoj vyrazil po jednej z našich najkrajších železničných tratí, cez Kremnicu do Hornej Štubne.


Konvoj po príchode do Hornej Štubne; 9.9.2012 © Miroslav Sekela

Na Hornej Štubni sme sa rozlúčili s vrútočanmi a púchovčanmi a spolu s prievidžanmi pokračovali už s menším konvojom do Prievidze. V Prievidzi sme naštartovali našu M 262.004 a vlastnou silou sa vydali na posledný úsek našej cesty do Topoľčian. Muzeálnu trať zvláda naša mašinka opäť bez problémov a okolo 17-tej hodiny vchádzame do železničnej stanice v Topoľčanoch. Odtiaľ smerujeme ako posun do priestorov bývalého depa v Topoľčanoch, domova pre našu mašinku na minimálne ďalších pár mesiacov.


Po troch dňoch sme opäť v Topoľčanoch! 9.9.2012 © Miroslav Sekela

Aj keď už je M 262.004 dáma v rokoch, všetky víkendové jazdy zvládla bez problémov. Na pamiatku si zo Zvolena doniesla niekoľko ulomených okenných kľučiek a jedno vytrhnuté okenné madlo. Máme to mocných ľudí na tom našom Slovensku!

Grand Prix vo Zvolene bola pre M 262.004 poslednou akciou v tomto roku. Počas zimy prejde Fontána ozdravnou kúrou, počas ktorej budeme musieť okrem iného vyrobiť a osadiť nový olejový chladič, chceme taktiež popracovať na interiéri, aby na budúcoročných akciách Fontána žiarila nielen zvonku, ale aj zvnútra.

Na záver sa chceme poďakovať organizátorom podujatia Grand Prix Zvolen 2012 - Klubu historickej techniky pri RD Zvolen. Bolo pre nás potešením zúčastniť sa tohto zaujímavého podujatia a veľmi sme vďační za každý vlak, ktorý sme v rámci tohto podujatia mohli odviezť na tratiach, kde to M 262.004 veľmi sluší.


M 262.004 a jej mechanici sa na Vás všetkých tešia na jazdách v roku 2013!

Výsledky pretekov Grand Prix Zvolen 2012:

Motorové vozne:

  1. miesto: M 131.1125 - KHKV Haniska pri Košiciach
  2. miesto: M 131.1053 - KHT Zvolen
  3. miesto: M 131.1443 - SPD Púchov

Parné rušne:

  1. miesto: parný rušeň 27 MÁV
  2. miesto: parný rušeň ÖBB - Strasshoff
  3. miesto: parný rušeň 464.001 - PPS Prievidza
  4. miesto: parný rušeň 422.0108 - KHT Zvolen

Blahoželáme!

 
Preteky parných rušňov GP Zvolen 2021; 8.9.2012 © Ing. Peter Kálman

Galéria

Súvisiace trate