Proč Shalomek na Rendezu chyběl

3.11.2012 8:00 Milan Vojtek

Proč Shalomek na Rendezu chyběl

Rendez, tradiční akce železniční nostalgie. A lákadlo, ne tak kvůli focení, protože parní stroje jsou tam prioritně pro potěchu diváků, především těch malých. Ale lákadlo, protože tam člověk potká své známé, pofotí přírůstky pro shalomkovskou peoplemánii a třeba přeci jen i nějaké to historické vozidlo. A přesto jsem tam letos chyběl.

Zvláštní, navíc pokud přihlédneme k tomu, že z Břeclavi jsem směrem k Bratislavě vyjel. Jenže na sedadle vedle mě se povalovaly notičky pro akci, která byla pro mě tentokrát hlavním programem dne. Byla to výprava lokomotivy 749.248 na tratě, které již před časem více, či méně osiřely.
Ale postupně. Celé to začalo dokonce o den dříve. A ne v Bratislavě, ale doslova a do písmene za humny, o tom také byla předchozí reportáž. Zvláštní vlak který projel od Hevlína a Hrušovan nad Jevišovkou přes Břeclav, Hodonín, Holíč a Kúty do Bratislavy byl totiž předzvěstí dalších toulek po osiřelých tratích. I já jsem se proto objevil v Záhorské Vsi a na dalších místech. 

 

 

Berta odjíždí ze Záhorské Vsi 

Po pár kilometrech pózovala se sakrálním objektem. 

 Souprava ze Záhorské Vsi a Zohoru následně vyrazila do Rohožníku a Plaveckého Podhradia. Takto vypadala u vjezdového návěstidla stanice Rohožník

 A takto zase z druhé strany.

Plavecké Podhradie  

 A už ze zpáteční cesty do Zohoru je snímek z nadjezdu před Rohožníkem.

Cestou tam jsem fotil z nadjezdu, i když jsem se původně díval na toto místo u zahrádek před Rohožníkem. Využil jsem to při odjezdu do Zohoru.  

Pod dráty - Šaštín-Stráže. 

 

Další nevyužitá trať, Jablonica - Brezová pod Bradlom, snímky z koncové stanice  

 Návrat po vzoru jiných, třeba chodící encyklopedie Leoše Tomančáka, jsem si dopřál z nadjezdu s panoramatem mohyly a solárním "zpestřením". 

 

Poslední dva snímky jsou před Jablonicou.