NDŽ Brno 2012 – Víkend plný kouře a vlaků I.

6.10.2012 8:00 Milan Vojtek

NDŽ Brno 2012 – Víkend plný kouře a vlaků I.

Celkem dlouho to trvalo, než se na internetu objevily konkrétní informace k programu Národního dne železnice, pro který pořadatelé letos jako centrum vybrali Brno. Když se tak stalo, bylo jasné, že tahle akce bude náročná. Já jsem se ji pokusil zmapovat. Částečně zmapovat, protože na to, abych se dostal do epicentra dění na brněnské hlavní nádraží či DKV Brno, mi prostě nezbyl čas.

Takže Shalomkovo leporelo, do kterého jste se právě pustili, bude jen a pouze malým ohlédnutím za nostalgickými vlaky, které při této příležitosti vyjely. A nečekejte prosím ani zmapování všech jízd, které sobota a neděle nabízely. Stihnout se to opravdu nedalo, takže jediné, co nabízím, je alespoň dokumentace vozidel, které akce na nostalgických vlacích nabídla. Snad jako malou kompenzaci přidám dva další vlaky, které jely mimo program akce, nicméně byly neméně nostalgické.

Když jsem se pustil do tvorby tohoto příspěvku, měl jsem v plánu vytvořit jeden reportík, v němž bych stručně shrnul program víkendu. Stačilo ale proletět pořízené snímky a rozhodnutí jsem změnil. Celostátní drážní mejdan v Brně bude mít více než jen jedno ohlednutí. Toto patří sobotě, viděné mým objektivem. Podobný prostor si zaslouží i neděle, a pokud oslovení přátelé dodrží slovo, pak se dostane i na snímky z dalších míst, případně mám i příslib snímků z dění v epicentru oslav v Brně. Nu což, uvidíme. Prozatím je jistota dvou kusů obrazových materiálů a tak bez dlouhých řečí vzhůru do prvního.

 První zastávka byla v sobotu ráno u Střelic a první z historických vozidel se kolem překutálelo paradoxně mimo program oslav. singrovka na soukromé akci měla namířeno z Brna do Hevlína a Lednice. Chvíli po ní produněl kolem protokolární vlak z Jihlavy a pak už to mohlo vypuknout.  

Když se na obzoru objevil sloup kouře a uši bezpečně registrovaly parní píšťalu, zastavil pod přítomnými vlak do Brna. A sakra.... problém. Naštěstí stačil odjet tak, že nezastínil zcela šlechtičnu v čele "parního pantografu" s dvojicí strojů 475.1. Ovšem historický ráz snímku zásluhou řídícího vozu se už jaksi vytratil.

 Časový harmonogram mi pak velel provětrat auto a nasměrovat se do Vranovic. Tam chvátal vlak do Pohořelic a navíc, blížil se čas průjezdu dalšího vlaku s hostující rakouskou párou 310.23. KOřistí se mi stala na oblíbeném mostě přes Svratku kousek od Pouzdřan.

 Mezitím se ve Vranovicích napojila vodou od hasičů 423.009 a připravila se na cestu do Pohořelic.

Jak je vidět, na dokumentaci parního vlaku se dá vyrazit opravdu jakýmkoliv dopravním prostředkem. Třeba na koni.  

 Příjezd do Pohořelic doprovodilo mohutné odfouknutí pojišťovacích ventilů.

A to už je start cesty zpět. Průmyslová zóna sice není nejlepší kulisou pro historickou akci, ale budiž.  

 

To kousek za zastávkou Velký Dvůr už pára klape podzimní přírodou 

V polích u Přibic vznikl tento snímek. Na zastavení ovšem nebyl čas, takže se fotilo otevřeným oknem a naslepo namířeným fotoaparátem 

 Tradiční místo na focení, nadjezd u Vranovic. Souprava se kutálí k vjezdu do stanice.

 Na krají zářezu, v oblouku u přejezdu před Moravskými Bránicemi jsem se opět dostal k parnímu pantografu s šlechtičnami. Vzniklo zde snímků několik. Jeden má své místo v projektu topovém, takže tady nabízím jiný pohled.  

Z Moravských Bránic jsem mířil znovu do Střelic dvě berty v čele a pomeranč na postrku fotovlaku za to přeci stály.   

Chtěl jsem vyfotit i návrat rakouské páry z Břeclavi. Zvolené místo? Nadjezd mezi Rajhradem a Vojkovicemi. Jenže... člověk míní, osud mění. Chyběly mi asi tři minuty. Tak jsem se vrátil zpět do Brna a protože mi v kolekci na akci využitých parních lokomotiv ještě něco chybělo, čekal jsem na skaličáka 433.001.  

K Brnu patří panorama Petrova. Vytvořilo kulisu pro snímek dalšího nostalgického vlaku, s domácím motorovým vozem M 262.018 a hostujícím M 274.004 

 

Na stejném místě jsem čekal i na návrat nákladního fotovlaku.  

Tak to byla malá foto ochutnávka z prvního dne akce na jihu Moravy. I když Národní den železnice měl oficiálně jednodenní program v sobotu, i následující den byla šance se svézt či vyfotit historický vlak. Ale o tom příště. Teď už jen stručné doplnění, sobota byla v režii hvězdicových jízd kolem Brna. Na jednom vlaku, vyjíždějícím z Brna na okolní tratě, dominovala dvojice lokomotiv 475.1 Další si rozebraly menší stroje, 423.009 a jeho mladší, modernější a rychlejší příbuzná 433.001. Spoj z Brna do Břeclavi odvezlo nejstarší vozidlo, 101 let starý hrboun 310.23 OeBB (u ČSD řada 375.0). Nákladního fotovlaku se ujala T 478.1008 a T 478.1001 s pomerančem T 678.0012. Motorový vlak si rozebraly dva vozy, M 262.018 a M 274.004.   

Súvisiace odkazy