Česko – nemecká dovolenka, alebo z každého rožku trošku

5.12.2012 8:00 Ľudmila Konkušová

Česko – nemecká dovolenka, alebo z každého rožku trošku

Po predchádzajúcich návštevách v europských dopravných múzeách Utrecht a Freilassing sme sa rozhodli navštíviť ďalšie. Naše kroky mali smerovať do Holandska ale pre nedostatok času sme skončili v Nemecku, konkrétne Dráždany a Norimberg. Tak ako minulý rok, tak aj tento rok návšteva múzea pripadla na mesiac september. Nezháňam darčeky na narodeniny...

Pôvodný plán „septembrovej dovolenky“ bol úlne iný – plánovaná cesta bola opäť do Holandska. Na budúci rok to bude Kinderdijk. Plán cesty sa skrátil a ostali sme skoro „doma“. Objednať ubytovanie za rozumnú cenu a moje podmienky je v Dráždanoch prakticky nemožné. Padlo rozhodnutie, bývať budeme v Čechách a využijeme aspoň FIP-ky. Po niekoľkých odmietnutiach pre obsadenosť sme pochopili čo je pojem predĺžený víkend a sviatok sv. Václava. Nevyšiel nám Dečín ale v Ústi nad Labem už problém nebol, pohodlné ubytovanie v penzióne u Kováře milo prekvapilo a ponúklo zároveň 3 v 1, spanie, jedenie a krčmu. Voľné chvíle sme si vyplnili stretnutím s kamarátmi ku ktorým to máme predsa len ďalej ako na skok.

 
26.09. - 27.09.2012

Nočná cesta vlakom R 476 „METROPOL“ v lôžkovom vozni (priama relácia Banská Bystrica - Cheb) prebehla bez komplikácii. V Ústi nad Labem vystupujeme odpočinutí a hladní. Prvé kroky smerujú k bankomatu a potom do voňavej pekárne na raňajky. Našou ďalšou úlohou bolo nájsť v meste turistické centrum – úspešne – kde sme získali mapu mesta. Po zorientovaní sa vyberáme uličkami a hlavnými ulicami dospať noc. Cesta peši, nemá konca kraja a zrazu v pozadí na križovatke vidíme náš penzión.

Prihlásili sme sa u pána domáceho, ktorý nás privítal a ubytoval na izbe. Sprcha, spánok a deň sa mohol začať aj keď o pol druhej poobede. Poznávacia trolejbusová prechádzka mestom – do ZOO a lanovkou síce v správe dopravného podniku ÚnL ale celodenný lístok nie je platný na Větruši zámoček s vyhliadkou. Cestou k penziónu sme sa zastavili v ázijskej reštaurácii na večeru a vo večierke na malý nákup základných raňajok pred prvým výletom.

28.09.2012

V piatok sa vlakom EC 176 „Johannes Brahms“ vyberáme za hranice do Nemecka, kde cieľom našej cesty je mesto Drážďany, v centre ktorého sa nachádza dopravné múzeum, botanická záhrada, múzeum hygieny ale aj sklenená manufaktúra VW – DRESDEN. V parku vedľa Glasserne manufaktur premáva podľa mňa neskutočne dobrá parková železnica, obsluhovaná deťmi s malou pomocou dospelých.

 
Verkehrs Museum/Dopravné múzeum Dresden

Citát z webu: „Máte rádi kouzlo starých časů, když se ještě jezdilo se starými kočáry a později také s lokomotivami? Milujete staré auto veterány? Pak si při svých toulkách Drážďanami nezapomeňte prohlédnout zdejší Dopravní muzeum. Najdete ho uprostřed starého města v tzv. Johanneu. Je to budova, kde byly v minulosti situovány kurfiřtské stáje a kočárovny. Právě zde parkovaly tyto novověké dopravní prostředky. Muzeum Dopravy v Drážďanech bylo založeno v roce 1952, avšak první sběratelé začali pro budoucí muzeum kompletovat sbírky již v roce 1877. Dnes zde najdete jednu z nejstarších a nejvýznamnějších sbírek v celém Německu. Exponáty pochází převážně ze Saska a východního Německa.“

Hlavná budova sa nachádza v srdci mesta – na Neumarktu oproti kostolu Panny Marie Frauenkirche. Tu v Johanneu je múzeum doma od roku 1956. Návštevníka čaká na 5000 m² výstavnej plochy, pôsobivá rozmanitosť exponátov s jedinečnými originálmi, fascinujúcimi modelmi a vystavenými vozidlami – raritami - PHAETON, ktoré umožňujú zažiť históriu dopravy na vlastnej koži. Pritom sa zvláštna pozornosť venuje východonemeckému vývoju dopravy a zvlášť saskému.

Múzeum sa skladá z týchto piatich trvalých expozícií:

1. mestská

Nejstarší dochovaný vůz Drážďanské koňské dráhy (1886), proslulá „Velká štika“ (1930), Drážďanské horské dráhy a nejstarší muzejní exponát, nosítka (kolem roku 1705) představují rozvoj veřejné městské dopravy, zejména v Drážďanech a v Sasku. – t.č. v rekonštrukcií

Najstarší zachovaný vozeň Drážďanskej konskej železnice (1886), 29.09.2012 - DRESDEN, © Radoslav Macháček 
Najstarší zachovaný vozeň Drážďanskej konskej železnice (1886), © Radoslav Macháček

2. železničná

Mezi vynikajícími velkými exponáty bohaté sbírky kolejových vozidel se nachází nejstarší původní zachovaná německá parní lokomotiva „Muldenthal“ (1861) a tehdy nejsilnější drážní motor na světě (torzo elektrické lokomotivy E 50 42, 1924).

Verkehrs Museum Dresden, parný rušeň "MULDENTHAL", 28.09.2012 © Radoslav Macháček  
Verkehrs Museum Dresden, parný rušeň "MULDENTHAL", 28.09.2012 © Radoslav Macháček

Verkehrs Museum Dresden, podvozok z el. Rušňa E 50.42, 28.09.2012 © Radoslav Macháček 
Verkehrs Museum Dresden, podvozok z el. Rušňa E 50.42, 28.09.2012 © Radoslav Macháček

3. cestná

Výstava Silniční doprava prezentuje převážně automobily ze Saska a Durynska, zobrazuje vývoj užitkových vozidel ve východním Německu a východní Evropě, provází nás 190 lety historie jízdních kol a ukazuje klasiky a rarity z historie motocyklů. Zvláštní pozornost si zaslouží první německý vzduchem chlazený nákladní automobil „4 RL“ (1927), tříkolka „Phänomobil“ (1924) nebo třísedadlový motocykl „Čechie“ (1927).

Verkehrs Museum Dresden, historické bicykle a motorky, 28.09.2012 © Radoslav Macháček 
Verkehrs Museum Dresden, historické bicykle a motorky, 28.09.2012 © Radoslav Macháček

4. lodná

Malá, ale zajímavá kapitola v 1000-leté historii labské plavby je málo známá řetězová lodní doprava, která je zde podrobně popsána. Replika trupu lodi z doby velkých zámořských objevů v 15. století a pokladnice s nádhernými modely lodí, drahými glóby a cennými navigačními přístroji očekávají návštěvníky v expozici.

Verkehrs Museum Dresden, história a vývoj lodnej dopravy, 28.09.2012 © Radoslav Macháček 
Verkehrs Museum Dresden, história a vývoj lodnej dopravy, 28.09.2012 © Radoslav Macháček

5. letecká

Výstava ukazuje přehled balonové a letecké vzduchoplavby a 100 let motorového létání. Zvláštnímu zájmu se těší stěžejní letecký průmysl NDR z let 1955 – 1961, kdy bylo v Drážďanech vyvinuto a postaveno první německé turbínové tryskové dopravní letadlo „152“.

Verkehrs Museum Dresden, letecká časť múzea, 28.09.2012 © Radoslav Macháček 
Verkehrs Museum Dresden, letecká časť múzea, 28.09.2012 © Radoslav Macháček

6. modelová železnica

Zvláštní atrakcí je provoz na modelové železnici s nulovým rozchodem, ktera s 325 m² patří k největším a nejvýznamnějším svého druhu v Evropě. Je otevřena každou sobotu, neděli a středu, v prosinci a o zimních prázdninách v Sasku od úterý do neděle. V oddělení pro děti dvě modelové železnice LGB, staveniště LEGO a malovací koutek poskytují dětem radost ze hry a rozmanitost.

 
29.09.2012 

V sobotu sme si dali do plánu návštevu expozitúry dopravného múzea Dresden: „Eisenbahnmuseum Dresden – IG BV Dresden-Altstadt e.V.“, z ktorej bude samostatná reportáž.

Pri spiatočnej ceste domov sa v Děčíne stretávame s dobrým kamarátom, priaznivcom rušňa 475.179 a rušňovodičom z ČHŽ – Milanom Šulcom, ktorý nám dal na nedeľu vynikajúci tip na výlet... Ďakujeme.

 
30.09.2012

Nemčiny už bolo dosť a tak sme krásne počasie a čas do odchodu EC 177 využili na prehliadku mesta Dečín. Zámok ponúka niekoľko prehliadkových okruhov, využili sme Renesančné skvosty a ružovú záhradu. Aj po rokoch je vidieť devastačný vplyv ruskej armády...

Na protiľahlej strane Labe sa vypína výhliadková veža Pastířska stěna s reštauráciou. Do výšin sa dostanete prechádzkou cez les alebo výšlapom po ceste. Zvolili sme lesnú cestu, záver ktorej Vám poskytne takmer panoramatický výhľad na mesto a železnicu pod nohami. Pivečko a ide sa ďalej, tento krát dolu kopcom s malou zastávkou v jedinej ZOO v Čechách kde chovajú medvede Grizly. Na stanici pred odchodom vlaku stíhame obed a čaká nás cesta domov.

Takže ak budete chcieť dať železničnému fanúšikovi narodeninový darček, stavte na návštevu „Verkehrsmuseum Dresden“ a mesto s desiatkami múzeí a obnovenou architektúrou poskytne zážitok každému. Pragerstrasse je ulica stvorená pre nežnejšie polovičky, keď chlapi obkukujú „mašinky“.

Záverom ďalšieho voľného pokračovania „návštevy v múzeách“ Vám prajeme príjemný pobyt a zážitok v dopravnom múzeu „Museum DRESDEN“. 

Dresden - Dresdner Parkeisenbahn, 28.09.2012, © Ľudmila Konkušová 
Dresden - Dresdner Parkeisenbahn, 28.09.2012, © Ľudmila Konkušová

ODKAZY:

Galéria

Súvisiace odkazy