Za zubačkou na Tisovec

3.1.2013 8:00 Oliver Dučák

Za zubačkou na Tisovec

Už dlhšiu dobu ma rs_matko cez skype presviedčal aby som dal na jeho radu a riadil sa plánom cesty, ktorý mi poslal. Cesta viedla trasou Košice – Jesenské – Rimavská Sobota – Tisovec – Brezno – Banská Bystrica – Vrútky – Košice. Sám sa so mnou vtedy (28.8.2012) zviezol na úseku Rimavská Sobota – Brezno kde mi počas cesty vlakom ukazoval zaujímavosti na trati, ktorú má toľko prejdenú.

 

 

     Podľa plánu mi R 932 Domica odchádzal z Košíc o 10:02 h, čo bol pre mňa dosť netradičný odchod spoja z Košíc, keďže som zvyknutý na skoršie odchody. Cestou ku vlaku som ešte stretol, tuším pri R 606 Liptov, kamarátku Klaudiu, ktorá ho sprevádzala (týmto Ťa aj pozdravujem Klaudia :) a tak som sa zastavil na kus reči, kým som sa pobral zaujať nejaké miesto. Tentokrát som trať 160 nefotil, keďže za celé prázdniny som si po nej najazdil dosť.

     V Jesenskom som v momente prestupoval na Os 6736, ktorý mal odchod o 11:51 h. Opäť som bol namrzený že som nemohol počas cesty fotiť. Pomaly sme sa blížili do Rimavskej Soboty a tak som sa pripravil na výstup. Maťo ma už čakal na nástupišti. Po krátkom zvítaní sme sa išli pozrieť do centra mesta, keďže v Rimavskej Sobote som bol prvýkrát. Po prechádzke centrom mesta sme sa vrátili na stanicu a využili voľný čas do odchodu vlaku na pozretie krátkeho úseku zrušenej trate 175, z ktorej som nemal dobrý pocit, keď som videl miestami chýbajúce podvaly a prehrdzavené návestidlá. Po bode, keď sa už Maťovi nechcelo ísť ďalej, sme sa pobrali nazad na stanicu a to už rovno do vlaku.

 

     Keď sme sa pohli, Maťo po chvíli spustil menšiu prednášku. Tak som sa podozvedal niečo málo o trati (len mi je stále ľúto, že na "Krabičkách" nejdú otvoriť okná poriadne, keďže to znemožňuje fotenie). Dorazili sme do Tisovca a ja som využil čas do odchodu vlaku do Brezna na fotenie. Tak mi ešte prebleslo hlavou, že čo mi na to povie rodák z týchto končín Dědek, o ktorom viem, že sa vždy poteší fotkám z jeho domoviny :)

     Pomaly sme nastúpili na vlak a keď sme sa pohli, tak som sa nalepil na okno, pre prípad, že by bolo niečo z ozubnice aj vidieť (čo aj trošku bolo). Naraz sme sa ocitli v Chvatimechu a ja som už druhý krát v živote prepásol možnosť odfotiť legendárne križovanie tratí ČHŽ a ŽSR (čo som chcel risknúť napriek sklu). Keď sme dorazili do Brezna, tak som stiahol Maťa na jedno rozlúčkové pivo do miestneho podniku na stanici, keďže sme sa v Brezne s Maťom rozdelili. Ja som pokračoval ďalej do Banskej Bystrice a on išiel na autobus domov do Rimavskej Soboty.

     Ja som po rozdelení teda sadol na vlak a pokračoval do Banskej Bystrice. Okno som si stiahol úplne nadol, keďže som zase cestoval v B-éčku. Pri kontrole lístkov ma zastihol sprievodca s červenou páskou na ramene. Došli sme do Bystrice a neostávalo mi veľa času, takže prechádzku mestom som už nestíhal, preto som sa len flákal po stanici. Po čase prišiel od Zvolena môj vlak.

 

     Našiel som si prázdne kupé a čakal na odchod vlaku. Prisadol si ku mne jeden pán, od ktorého som sa medzi rečou dozvedel že pracuje na stavadle v Hornej Štubni, keďže sme sa začali rozprávať o železnici. Vďaka nemu som sa tiež dozvedel niečo o trati a tiež mi sem-tam poradil stranu, na ktorej mám fotiť a tiež mi bolo oznamované, že kedy bude tunel. Aj sprievodkyňa bola podarený človek. Bola prekvapená keď som jej hovoril o KDHŽ (Košická Detská Historická Železnica). Očividne som bol prvý človek odtiaľ, ktorého tam stretla. Ako sme sa vynárali v Turčianskych Tepliciach, tak som sa už usadil a čakal na príchod do Vrútok, pretože na mňa doľahla únava.

     Vo Vrútkach som bol nútený urýchlene hľadať zdroje jedla, keďže moje zásoby "pošli" niekde v Rimavskej Sobote. Nakoniec som sa ocitol v rýchliku smer Košice. Čas som opäť strávil rozhovorom s cestujúcimi, keďže z okna už po rýchlom zotmení nebolo vidieť nič. V Spišskej Novej Vsi ma pri pomoci s vykládkou batožiny na nástupište zastihla letná búrka. Našťastie sme ju obehli a kým prišla do Košíc, tak ja som už doma v posteli nevnímal okolitý svet.

Snímky autor, 28. 8. 2012

Galéria

Súvisiace odkazy