Pripomeňte si 140 rokov od začatia parnej prevádzky na trati Bratislava - Trnava (1873 – 2013)

21.4.2013 18:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Pripomeňte si 140 rokov od začatia parnej prevádzky na trati Bratislava - Trnava (1873 – 2013)

1. mája 1873 sa slávnostne odovzdala do užívania železničná trať Bratislava – Trnava. Aj keď už z Bratislavy do Trnavy jazdili vlaky oveľa skôr (od roku 1846), boli to ešte kone, ktoré ťahali železničné vagóny na prvej verejnej konskej železnici v Uhorsku z Bratislavy do Trnavy a Serede.

 

 

 

 


Až spomenutého 1. mája 1873 vystriedali kone na rekonštruovanej trati parné rušne. Začala sa tak nová éra železníc v Trnave a okolí, ktorá povzniesla hospodársky rozvoj na ďalšie desaťročia. Nasledovala výstavba ďalších tratí s parostrojnou prevádzkou, a tak sa dnes môžeme odviezť vlakom z Trnavy nielen na Bratislavu, ale aj na Sereď, Leopoldov a Smolenice.


Kone v Trnave vystriedala v roku 1873 para; zdroj: zbierka Kornel Mahr,
archív Ing. Roman Remenár

Para ťahala vlaky ďalších 107 rokov! V roku 1980 sa práve na trati Bratislava – Trnava – Leopoldov uskutočnila jazda parného vlaku, ktorou sa slávnostne ukončila pravidelná parná prevádzka rušňov na verejných železniciach v celom vtedajšom Československu.

1. mája 2013 si tak pripomenieme 140 rokov od príchodu prvého parného vlaku do Trnavy. Klub priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT) pri tejto príležitosti pripravil aspoň skromnú výstavku, keďže priestory staničnej budovy prechádzajú rozsiahlou rekonštrukciou. Výstavka fotografií bude inštalovaná v priestore haly staničnej budovy na ohradení rekonštruovaného schodiska. Slávnostné otvorenie výstavky by sa malo uskutočniť za účasti predsedu a členov KPŽT v sobotu 27. apríla 2013 ráno krátko po 7:30.

Výstavka by mala zostať v hale staničnej budovy približne do polovice mája (presný termín bude závisieť od rekonštrukčných prác pri schodisku). Bude prístupná bezplatne. Srdečne pozývajú organizátori.

Klub priateľov železníc Trnavy a okolia

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy