Rekonštrukcia M 262.004 pokračuje

10.5.2013 8:00 Miroslav Sekela

Rekonštrukcia M 262.004 pokračuje

Po ukončení minuloročných jázd s M 262.0044 sme si dali za cieľ, že počas zimy a na jar zrekonštruujeme interiér M 262.004. Nikoho ale ani vo sne nenapadlo, že ešte mesiac pred prvou tohtoročnou jazdou, dohodnutou na 1. mája, bude stále snežiť a mrznúť. Tým pádom rekonštrukcia M 262.004 nabrala neplánovaný sklz. Naším pôvodným úmyslom bolo, že na jazdách v roku 2013 sa M 262.004 bude blýskať nielen zvonku, ale aj z vnútra.

 

 

 


Práce na interiéri začali demontážou všetkých sedadiel, nosičov batožiny, rámov okien, obvodových a okrasných líšt.  Počas zimy sa všetky kovové súčasti prebrúsili a nanovo natreli.


Hneď, ako prestalo snežiť a mrznúť, sme strhli staré tapety a vytrhali linoleum na podlahe. Aj keď už vonku nemrzlo, vo vnútri vozňa bola statočná zima, takže ruky nás pri týchto prácach poriadne oziabali. Niektoré časti linolea sme odstraňovali doslova po milimetroch, občas sme s linoleom odstránili aj drevo z podlahy. Za oných čias sa museli teda používať poriadne lepidlá ! Robilo sa milión drobných vecí a aj keď sa termín prvej tohtoročnej jazdy,  extrémne rýchlo približoval, na interiéri veľmi nebolo vidieť, že za pár dní má M 262.004 vyraziť na jazdu s cestujúcimi.


Menší škrt cez rozpočet nám urobila firma, ktorá mala pokladať nové linoleum na podlahu, keď nám deň pred pokladaním oznámila, že našu podlahu omylom uložili niekomu inému. Nikto z nás si to síce nevedel predstaviť, ako sa niečo také vôbec môže stať, ale asi sa predsa len dejú veci medzi nebom a zemou.  Aj sme na chvíľu začali podozrievať chlapcov z „bratislavskej sedmičky“ M 262.007, či sa nerozhodli vymeniť linoleum :-)  Firma svoj omyl napravila, v maďarsku zohnala nové linoleum a s dvojdňovým oneskorením ho nalepila na podlahu v M 262.004.
Ešte pred nalepením linolea na podlahu sme zatmelili a prebrúsili diery v stenách a začali na steny lepiť prvé tapety. Je samozrejmé, že sme začali od najjednoduchších plôch a „piplačky“ okolo oblúkov a dverí sme si nechali na neskôr :-) Pri lepení tapiet ma napadlo, že naposledy som také niečo robil ešte za „socíku“, keď sme na našom byte strhávali tapety, ktoré tam boli od výstavby nášho paneláku. Vyzerá, že niečo z technologického postupu lepenia tapiet v nás ešte ostalo. Na počudovanie, všetky tapety v M 262.004 zatiaľ stále držia :-)


Počas uplynulého obdobia sme sa nevenovali len interiéru, ale pozreli sme sa aj na technické záležitosti ohľadom výfukov, stykača šuntovania, brzdového rozvodu a elektroinštalácie, pod odborným dohľadom Pipa a Joa. Ešte pár rozobratí stykača šuntovania a Pipo môže ísť súťažiť s mechanikmi Formuly 1. 


Ak na M 262.004 pracuje Pipo a Joe, oblasť okolo dverí batožinového oddielu treba obchádzať veľkým oblúkom. Každú chvíľu totiž cez dvere niečo vyletí. Ale aj napriek tomu, je M 262.004 stále pojazdná. Že by opäť veci medzi nebom a zemou ? :-)


Posledný aprílový víkend, pár dní pred prvomájovou jazdou sa niesol v znamení veľkej šturmovačky. Dolepovali sa posledné časti tapiet ( samozrejme tie, s ktorými sa trebalo najviac piplať ), osádzali sa obloženia stien a sedačky.  S mnohými vecami sme mali problém pri ich opätovnom usadení, keďže niektoré sa po vymontovaní roztiahli, ďalšie skrátili. Holt, aj po 60-tich rokoch vozeň stále pracuje. Popri tom všetkom sa doťahovali ďalšie technické detaily. Stále sme odsúvali termín, kedy oznámime definitívne rozhodnutie, či sa jazdy zúčastníme alebo nie. Nakoniec sa demokratickou väčšinou rozhodlo, že na prvého mája do Topoľčianok pôjdeme.
Podľa pôvodného plánu sme mali v nedeľu 28. apríla ráno prepraviť M 262.004 do Bratislavy na Rendez. Aby sme získali pár hodín k dobru, posunuli sme odchod z Topoľčian na obed. V nedeľu sme ešte horúčkovito dorábali niektoré veci. Pomocnú ruku nám prišli podať aj chlapci z "bratislavskej sedmičky" M 262.007, za čo im vrele ďakujeme. Hodinu pred odchodom sme nakladali do M 262.004 všetky súčasti, ktoré sme už nestihli domontovať a osadiť. 


A tak sme o pol jednej vyrazili z topoľčianskeho depa do Bratislavy. Ešte aj počas jazdy sme podoťahovali pár skrutiek, aby všetko dobre držalo. Neskorší odchod z Topoľčian sa nakoniec ukázal ako celkom dobrá vec. Počas jazdy sme zastavili len v Ludaniciach a Zbehoch kvôli križovaniu s osobákmi a potom sme už uháňali bez zastavenia až na Rendez. Počas jazdy sme náš vlak prekrstili na EuroCity Žochar.

 


Po odstavení M 262.004 na Rendezi sme pokračovali v kompletizácii interiéru, až do bezprostredného odchodu z Rendezu na prvomájovú jazdu do Topoľčianok. Aj keď interiér M 262.004 nie je dokončený na 100% a čaká nás ešte kopa pracovných víkendov, oddiely pre cestujúcich sú funkčné a radi Vás vo vlakyneťáckej Fontáne uvítame. Detaily budeme dorábať ešte dlho, napriek tomu veríme, že na zážitku z jazdy to neuberie žiadnemu z cestujúcich.

Radi by sme sa poďakovali nášmu Ferimu, Tonkovi Čamajovi, Marekovi Sabovi, Jánovi Čuzimu, Jožovi Šoltésovi a Jožkovi Majtánovi, bez pomoci ktorých by M 262.004 nevyzerala tak, ako vyzerá v súčasnosti.


V roku 2013 sa s M 262.004 môžete previesť na týchto jazdách :

1.5.2013 Bratislava - Topoľčianky; jazda sa už uskutočnila, reportáž nájdete na stránke o štyri dni
18.5.2013 Noc múzeí a galérií; pendle Bratislava hl.st. - Bratislava východ
1.6.2013 MDD vo Vrútkach; jazda Bratislava - Vrútky
8.6.2013 akcia Klubu Modrý Horizont; jazda Topoľčany - Radošina a späť
15.6 - 16.6.2013 Rendez 2013

M 262.004 sa v roku 2013 možno predstaví aj na iných mimoriadnych jazdách či podujatiach. Vyššie uvedené jazdy absolvuje M 262.004 spolu s motorovým vozňom M 262.007 a prívesným vozňom Bix, patriacim bratislavskému Klubu priateľov histórie železničnej dopravy.

Galéria