Poslední jízda R 1484/1485 a jiné úlovky

5.7.2013 8:00 Radek Hořínek

Poslední jízda R 1484/1485 a jiné úlovky

Poslední červnový víkend byl ve znamení závěrečné jízdy posilového rychlíku 1484/1485, kterému kvůli úsporám Ministerstva dopravy ČR zazvonila hrana. Já si tu nepříliš radostnou událost chtěl zdokumentovat jak v pátek cestou do Třince, tak i v neděli cestou zpět do Prahy. A když už jsem zamířil ke kolejím, nezůstalo pochopitelně jen u těch zmíněných dvou objektů.

 

 

 

 

Páteční podvečer se dá využít ke spoustě věcí. Já jsem sedl na svůj bicykl a vydal se k trati mezi olomoucké hlavní nádraží a Grygov, abych si počkal na slona na R 1485. Využít jsem chtěl místo, které jsem našel vloni. Když jsem tam ale dorazil, zjistil jsem, že fotit z něj letos nedá. Tak jsem jsi udělal fotku 163.250 na osobáku směřujícím k Přerovu. Poté jsem se raději posunul blíž k trati, abych čekal na svoji oběť. Čas, který mi zbýval do jejího průjezdu, jsem využil focením provozu na koridoru. Před objektivem mi zapózovala plejáda lokomotiv v různých nátěrech a různých dopravců nebo přepravců.


151.019 na Ex 122 „Fatra“ mezi Grygovem a Olomoucí © Radek Hořínek

Jenom slon pořád nic. Nakonec jsem se ale dočkal. Podle všeho jednotka řady 471 v roli R 1485 čekala u třetího nebo čtvrtého nástupiště, až odjede všechno, co mělo vyšší prioritu, aby se zpožděním pokračovala do svého cíle. Já si udělal ještě tři fotky a na kole se vydal zpět domů. Díky konaným stavebním pracím jsem to měl tam i zpět o něco delší. To mne přimělo ještě k jedné zastávce u trati z Olomouce do Nezamyslic. Našel jsem si místečko a počkal na pantera v pozadí s kostelem v místní části Nové Sady a čističkou odpadních vod. Panter projel směr Nezamyslice a já opět šlápnul do pedálů pro změnu směr domů.


„RegioPanter“ jako Os 3834 v úseku Olomouc-Nové Sady - Nemilany © Radek Hořínek

V neděli mne čekali sloni hned dva a s nimi i jiné místo na focení. Nejprve bylo ale potřeba doplnit vzduch do obou pneumatik mého přibližovadla. Přece jenom se mi díky tomu lépe jelo a vítr mi vál do zad, takže jsem na místo činu dorazil dřív, než jsem zamýšlel. To ničemu nevadilo. V klidu jsem si je mohl obhlédnout a čekat na své oběti. A že jich bylo dostatek. Provoz na koridoru, který jsem mohl zaznamenat byl zpočátku výhradně ve znamení dopravy osobní. Výjimkou byla mandelinka dráteníků. Ale ani tak jsem si nemohl na malou pestrost projíždějících objektů stěžovat, dokonce byl mezi nimi i jeden nestátní.


162.117 v čele IC 1009 „RegioJet“ mezi Olomoucí a Grygovem © Radek Hořínek

První slon měl prosvištět kolem mého stanoviště před čtvrtou hodinou odpolední ze Vsetína na R 1420. Byla to jednotka s inventárním číslem 053 a vezla si nějakou tu minutu k dobru. Chvíli po ní mi radost udělal retro banán na Ex 120 Košičan. Na první náklad jsem si musel počkat víc jako hodinu, abych si mohl vyfotit dvě spřažená esa s kontejnerovým vlakem mířícím na Přerov. Přesný cíl jejich cesty nevím. Dočkal jsem se taky nákladu od Přerova s hrbatou. Po jeho průjezdu zkontroloval dění u trati zvědavý ušák a když nic zvláštního neobjevil, tak někam odhopkal za svými dalšími tajemnými úkoly.


Zajíc kontrolující provoz mezi Grygovem a Olomoucí © Radek Hořínek

Místo něj ale dorazila dvojice brejlovců 753.7 AWT. Provoz plynule pokračoval a já si vesele fotil a čekal na hřeb onoho odpoledne. Ještě před jeho průjezdem jsem měl štěstí, stejně jako v pátek, na jedinou otabulkovanou lokomotivu řady 162 společnosti RegioJet. 162.112 projela a můj zrak se otočil směrem ke Grygovu, kde se měl každou chvíli objevit slon. Podle internetové informace o poloze vlaku si to valil podle jízdního řádu. V pravou chvíli jsem se tedy dočkal a 471.019 si to kolem prosvištěla na R 1484 směr Praha, coby už zřejmě poslední zástupkyně své řady na takovém výkonu.


471.019 v roli R 1484 uhání k Olomouci © Radek Hořínek

Já jsem si spokojen poté připsal ještě další dva zářezy na pažbě, tedy spíš záznamy na kartě. Po více jak dvou hodinách, během nichž to chvílemi vypadalo na nějaké ty dešťové kapky, jsem opět šlápnul do pedálů a vydal se na zpáteční cestu k domovu. Tentokrát jsem kolem trati z Olomouce do Nezamyslic jenom projel. Do průjezdu pantera bylo totiž ještě příliš mnoho času a mne hnal domů pocit prázdného žaludku. Docela rád jsem pak po boji s větrem u domu sesednul z kola. V tu chvíli jsem ani moc nepřemýšlel o ministerském rušení rychlíků, které ty dva výlety iniciovalo.

Úvodní snímek: 471.019 jako R 1485 v úseku Olomouc hl.n. - Grygov © Radek Hořínek

Galéria