Kterak se po roce dva důchodci u kolejí setkali

8.8.2013 8:00 Jiří Řechka

Kterak se po roce dva důchodci u kolejí setkali

Když v roce 2012 můj kamarád Michal odcházel do důchodu, netušil jsem, že to bude trvat něco málo přes rok, než se opět sejdeme na nějakém focení. A když jsem posledního června letošního roku uzavřel svůj profesní život a také já se odebral na zasloužený odpočinek, jak se říká, mohli jsme konečně něco vymyslet.

A protože mne už dlouhou dobu lákalo podívat se do Kladna-Dubí, kde je možnost spatřit lokomotivy společnosti AWT, bylo domluveno, že se tam podíváme.

 

 

Musím uvést, že Michal se před nějakým rokem přestěhoval z Prahy na Kladno, a tak moje cesta v pátek 19. července tohoto roku vedla nejprve na Masarykovo nádraží a odtud rychlíkem do jeho sídla. Měl jsem trochu štěstí, o den dříve byla výluka mezi Hostivicí a Kladnem, a tak byla zavedena náhradní autobusová doprava. V pátek výluka pokračovala z Kladna na Rakovník. Kladenské nádraží se stalo místem našeho setkání a trochu smůly jsme hned na začátku měli, při příjezdu jsem oknem jen zahlédl dvojici brejlovců společnosti AWT.


750.706 na R 1286 ve stanici Kladno © Jiří Řechka

Michal přijel autem a během cesty do Kladna-Dubí jsme dohodli plán focení pro tento den. Ale na zastávce Kladno-Dubí na nás čekal jen Cargo brejlovec řady 753.7 a jinak prázdné kolejiště. Protože jsem však den předem pomocí serveru Mapy.cz, zejména jeho letecké mapy, nastudoval místo, kde bychom mohli objevit lokomotivy zajímavější, nebyl problém tím směrem vyrazit. A skutečně po dvou, třech minutách jsme byli na místě. Byli tam zaměstnanci společnosti AWT, na něž jsme vznesli dotaz ohledně fotografování a po jejich vstřícné odpovědi nám již v této činnosti nic nebránilo.


740.306 a 740.323 ve stanici Kladno-Dubí © Jiří Řechka

Našli jsme tam několik lokomotiv řady 740 různých provedení a také zjistili, že v Kladně na nádraží spatřená dvojice brejlovců vyjela na svůj výkon odtud. Snad někdy příště budeme úspěšnější. Po skončení fotografování bylo rozhodnuto, že je čas na oběd. A při obědě jsme upřesňovali plán, jak dál. Říkal jsem Michalovi, že v Hostivici stojí dva bizoni Severočeských dolů, a dohodli jsme se, že poté zajedeme do Kralup nad Vltavou, a protože mě nabídl odvoz domů, poslední zastávka mohla být také v Kralupech, ale u chemiků. Tedy v bývalém Kaučku Kralupy, nyní Synthos Kralupy a.s., na jejich předávacím kolejišti.


Výpravní budova stanice Kladno-Dubí z „automobilní“ strany © Jiří Řechka

Po obědě jsme se přesunuli do Hostivice a v prvním okamžiku jsem si myslel, že bizoni jsou již pryč. Ale ukázalo se, že byli připraveni k odjezdu na „vápencích“ a k našemu překvapení na postrku byla dvojice 741.703 a 704 Viamontu. Za pár dní měla mít tato dvojice nehodu a z Hostivice teď jezdí druhá dvojice Viamontu. Pak přijel rakovnický rychlík, který měl končit na Kladně, a pendl mezi Hostivicí a pražským Smíchovem. Zjistili jsme informace o odjezdu „vápenců“, a protože jeho přesný čas nebyl jistý, nasedli jsme do auta a zamířili do Kralup nad Vltavou.


„Bizoni“ 753.602 a 753.603 s „vápencí“ čekají na odjezd z Hostivice © Jiří Řechka

V Kralupech na nádraží jsme pořídili další fotky, měli jsme štěstí na projíždějící vlak Unipetrolu, a protože Michala začal trochu tlačit čas, tamní pobyt jsme ukončili a vydali se k předávacímu kolejišti Synthosu Kralupy a.s., kde jsme zastihli při posunu kocoura Unipetrolu. Ze stavědla vyšel jeden z pracovníků, k němuž jsme vznesli dotaz na případnou přítomnost dalších lokomotiv a po negativní odpovědi jsme tento pro nás po dlouhých měsících společný den ukončili. Michal mne odvezl domů a při loučení jsme si slíbili, že se zase sejdeme na nějaké akci.

Úvodní snímek: Dvojice 740.422 + 740.424 posunuje v Kadně-Dubí © Jiří Řechka

Galéria