Výlet na Kysuce

29.8.2013 8:00 Ľuboš Chmatil

Výlet na Kysuce

Už od malička, keď som cestoval údolím rieky Bystrica, môj zrak neprestajne sledoval breh rieky a hľadal zvyšky Kysucko-oravskej lesnej železnice. Pri mojej minuloročnej ceste týmto údolím som si ale všimol namiesto zarasteného násypu niečo nezvyčajné, a to vrstvu asfaltu, upravené okolie, priepusty a tak ďalej. Síce som sa pri tom bližšie nezastavil a ani to neskúmal, vyzeralo to ako cesta pre cyklistov.

Rozhodol som sa, že niekedy sa po nej musím previezť. Poslednú dobu ma to taktiež dosť lákalo aj na Veľkú Raču, nakoľko som na vrchole tohto kopca ešte nebol (iba lyžoval v stredisku).

 


Čakal som teda iba na pekné počasie a nejaký voľný deň, keď budem doma a bez povinností. Tento deň nastal 4. Augusta, v posledný deň mojej letnej dovolenky. Plán bol nasledovný: ranným vlakom 601 z Trenčianskej Teplej do Žiliny, a zo Žiliny na bajku cez Oščadnicu a Veľkú Raču do Novej Bystrice. Ak bude vychádzať čas, tak aj nakuknúť na HLÚŽ do Vychylovky, a potom po novej ceste pre cyklistov do Krásna nad Kysucou na vlak a vlakom domov. Cieľom tejto reportáže nie je ani tak opísať samotnú cestu a jej fotografickú dokumentáciu, ako skôr zdokumentovať novú cestu pre cyklistov vedenú v telese bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice.

Ráno cesta začala bez problémov, v Trenčianskej Teplej mala 601tka len 5 minútové meškanie. Komplikácia ale prišla v Púchove, kde 350-017 odmietla poslušnosť. Neviem, či to bolo teplom, alebo prechodom na jednosmernú sústavu. Moc som po tom nepátral. Vlaková čata zahlásila poruchu na mašine, a že ju budú meniť – povolajú nejakú inú zo Žiliny. Tak som radšej z vlaku vystúpil a prestúpil do osobáku do Žiliny. Bol vedený poschodovou jednotkou. A veru, dobre som spravil. Tento osobák prišiel do Žiliny tiež zmeškaný, tak som pozmenil plány. V Žiline teda prestupujem na osobák smer Čadca – taktiež vedený poschodovou jednotkou.

Zo Žiliny odchádzame 15 minút zmeškaní, myslím že sme čakali na rýchlik od Košíc. 601 z Bratislavy dovtedy stále do Žiliny nedorazila. Vlaková čata v Púchove pôvodne hlásila rýchliku očakávané meškanie 30 minút, čo mi ale prišlo nereálne nízke, v Žiline na informačnom paneli svietilo už 80 minút. 601tka si nakoniec do Košíc priniesla skoro 150 minútové meškanie. V osobáku zo Žiliny som cestoval spolu s partiou 3 žilinčanov s bajkami, ktorí mali ako som sa dopočul v úmysle sa previezť tiež po novej kysuckej cykloceste.

V Oščadnici na železničnej zastávke vystupujem ako jediný a začínam šlapať do pedálov smerom do dediny, v centre točím na Dedovku. Po žltej a zelenej značke sa presne na poludnie dostávam na vrchol Veľkej Rače – najvyšší vrch Kysuckých Beskýd. Je tu krásne, celkom slušný výhľad a primerané množstvo ľudí, niektorí tiež na bajkoch. Rastú tu aj hojne čučoriedky. Ako vrcholový bonus dostávam defekt. Po krátkej pauze a oprave zjazdujem po zelenej značke smer sedlo Pod Orlom a poľskej hranici dole až sa napojím na značenú cyklotrasu po peknej zvážnici. Po nej zas len dolu a za chvíľu som v Novej Bystrici.

Žiaľ, meškanie vlaku a následné zdržanie ma zas prinútilo zmeniť plány, pozrieť na Vychylovku už nestíham (chcel som stihnúť osobák 14:48 z Krásna nad Kysucou). Pri vodárenskej nádrži Nová Bystrica sa otáčam. Na križovatke prechádzam mostom cez Bystricu, na pravej strane sa snažím vyhľadať zrakom pozostatky po moste KOLŽ. V týchto miestach cyklistická cesta ešte nie je, iba nejaká miestna komunikácia, ktorej stav za po pár metroch zhoršuje. Nejde ani v trase železnice, násyp vidno naľavo pod horou. Po pár sto metroch ale cyklistická cesta začína – naproti centru obce.


Začiatok cyklomagistrály © Ľuboš Chmatil

Sú tu informačné tabule s popisom cesty, krátky text aj o železničke a samozrejme informácie o tom, že cesta bola spravená vďake eurofondom. Na prvý pohľad to vyzerá celkom dobre. Vstupujem na most a začíname, do Krásna nad Kysucou ma čaká cca 21 kilometrov (podľa údaju z tabule). Cesta je vedená v príjemnom prostredí, z jednej strany rieka Bystrica, z druhej väčšinou les a hora. Občas ide pomedzi domy alebo po lúke.


Miestna komunikácia pri Starej Bystrici © Ľuboš Chmatil

Keď je cesta vedená v tesnej blízkosti rieky, má po strane zábradlie, z druhej strany je zase spevnený svah (zárez). Každú chvíľu sú priepusty, keď si to situácia vyžaduje, tak aj mosty. Mosty sú nové, asi aj s opornými múrmi? Priepusty vyzerajú byť nové tiež. Nejaké iné pozostatky po železničke som nenašiel. Keby neviem, že tadeto viedla niekedy železnica, ani by som si nič nevšimol. Predsa len, od zrušenia je vyše 40 rokov a zub času zanechal svoje stopy. A stavebné úpravy na ceste sú natoľko značné, že normálny človek bežným okom ani neidentifikuje, že cesta vedie v trase bývalej lesnej železnice – po jej násype. Cesta ale nevedie v celom úseku v trase železnice. Odklonenie nastáva tam, kde je bývalá trať zastavaná, oplotená alebo v zosuve. Najväčšia preložka je pri obci Klubina.

Pred touto dedinou prechádzam mostom na druhý breh preč od trate. Tu taktiež ešte pár kilometrov cesty chýba, je to rozostavané a len ťažko zjazdné (vyžaduje si to brodenie cez potoky a rieku). Možno na budúci rok to bude už hotové a kompletne prejazdné. V Klubine si dávam v miestnej krčme pauzu a kofolu, silné slnko ma už dosť vyšťavilo. Stretám tu tiež aj partiu z ranného osobáku do Čadce, tiež dopĺňajú tekutiny. Do Krásna potom už ideme spolu zase na rovnaký vlak. Naspäť na správnu stranu Bystrice sa dostávam na dolnom konci dediny, pred ihriskom a kameňolomom, tu ale ešte cesta trať nekopíruje. Počítam že sa na ňu napája za kameňolomom. Prechádzam pomedzi domy.


Pod horou pri Zborove nad Bystricou © Ľuboš Chmatil

A potom už pravdepodobne stále v trase železnice až skoro do Krásna, kde pred mostom popod cestu prvej triedy zrazu cesta klesne. Doprava do húštiny počítam že zatáčala železnica a mostom prekonala Bystricu. Je to ale tak zarastené, že po moste nepátram radšej. V Krásne si dávame zmrzlinu, a presne stíhame osobák 14:48 do Žiliny. Je vedený klasickou súpravou, bicykle si odkladáme do priestoru na to určeného. Tento vagón je síce starý, ale v porovnaní s novými rekonštrukciami je v ňom kopu miesta, zmestí sa sem odhadom aj 20-30 bicyklov alebo veľa kočíkov. V Žiline už len prestup na rýchlik 608.

Je mierne zmeškaný – 15 minút. Cestu domov som strávil dopĺňaním tekutín v reštauračnom vozni – dávam si nealkoholické pivo. V tomto rýchliku – podobne ako aj ráno, je radený ale rekonštruovaný vozeň, s malým oddielom na prepravu bicyklov. Samozrejme, je víkend, leto, prázdniny a dovolenky, tak je oddiel plný bicyklov a kočiarov, naložiť a vyložiť svoju vec vyžaduje veľké vypätie síl a nervov. Toto mi dosť vadí, keď chce človek ísť vlakom s bicyklom, je problém s miestom, hlavne v lete.

Áno, dá sa miesto aj rezervovať, ale častokrát človek ani nevie ktorým vlakom pôjde – či je to kvôli defektu, poruche bicykla, pádu, alebo aj meškaniam iných vlakov ako som zažil ráno. Osobne si myslím, že by mohol byť v rýchlikoch ak nie radený vagón s väčším oddielom pre batožinu, tak nejaký ďalší vagón tiež s miestom pre bicykle, kočíky a podobne. Napríklad namiesto 1-2 kupé spraviť priestor s držiakmi a sklopnými sedačkami. Toto miesto by určite neslúžilo len na vozenie bicyklov v sezóne a mimo sezóny na vozenie vzduchu, ale taktiež aj cestujúci s rozmernejšou batožinou by sa neprepchávali cez uličku alebo iným spôsobom zavadzali.

Cestu som sa snažil nafotiť – aby som Vám ju a súčasný stav priblížil a mohli ste aj vy zhodnotiť premenu pozostatkov trate na cyklocestu. Fotky cyklistickej cesty sú vo fotogalérii, snažil som sa fotiť každých pár sto metrov. Fotil som za jazdy, preto prosím za ospravedlnenie nižšej kvality fotiek. A moje zhodnotenie cyklistickej cesty? Bol som prekvapený množstvom ľudí na nej – každú chvíľu som stretal jednotlivcov a aj skupiny cyklistov, rodiny, alebo aj korčuliarov. Cesta vedie v príjemnom prostredí, ani v lete v horúčavách tam nie je nepríjemne, rieka a tieň príjemne chladí a osviežuje. Cesta je spravená pomerne kvalitne, ale na cestný bicykel by som to neodporúčal, jedine ak na pomalšiu jazdu.

Treba si dať pozor na zábrany pre autá, ktoré sú pomerne časté a úzke. Proti prúdu rieky je to mierne do kopca, naspäť zase mierne z kopca, ide sa pomerne ľahko. Po ceste je aj pár bufetov a miest na občerstvenie a oddych vo forme lavičiek, altánkov a podobne. Osobne som ale čakal viditeľnejšie stopy po železnici, viac informačných tabulí o trati a fotiek. Ak sa chce ale niekto len tak zľahka previezť, tak túto cestu odporúčam. Cesta je dobre značená, ak by niekto chcel mám ju aj nahratú v GPX formáte. A na chvíľu si cestou zavrieť oči, trocha popustiť uzdu fantázii a predstaviť si, že sedím nie na bajku, ale veziem sa na Gontkulákovi s dlhou súpravou naložených oplenov. Namiesto asfaltu ma vedú koľajnice a vo vzduchu cítiť vôňu napustených podvalov.

Text o Bystrickej cyklomagistrále na informačnej tabuli:

Rekonštrukcia existujúcej úvraťovej železničky pre účely vytvorenia cyklotrasy

K výstavbe cyklotrasy pristúpil mikroregión Bystrická dolina v auguste 2011. Trasa je situovaná po telese bývalej lesnej úvraťovej železničky, ktorá premávala od prvej polovice minulého storočia z Novej Bystrice až po Oščadnicu. Stavba „Rekonštrukcia existujúcej úvraťovej železničky pre účely vytvorenia cyklotrasy“ sa realizovala prostredníctvom cezhraničného projektu „Zlepšenie dopravnej dostupnosti na poľsko-slovenskom pohraničí“ z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013. Výstavba diela bola ukončená v októbri 2012. V rámci realizácie došlo i k osadeniu drobnej architektúry, ktorá pozostáva z informačných tabúľ, lavičiek, stojanov na bicykle a košov na odpadky. Súčasťou cyklotrasy je aj zvislé a vodorovné dopravné a turistické značenie.

Vybudovaním tohto diela vznikla v regióne Bystrickej doliny jedinečná atrakcia pre šport a oddych, ktorá je z väčšej časti vedená po svojom vlastnom telese mimo štátnych ciest, využívajúc málo frekventované miestne komunikácie. To výrazne prispieva k zvyšovaniu bezpečnosti chodcov, cyklistov a cestnej premávky v celom regióne. Cyklotrasa ponúka celoročné využitie. Okrem športov na asfaltovom povrchu v letných mesiacoch poskytuje úpravou bielej stopy ideálne podmienky aj pre bežky.

Predmetom projektu je skvalitnenie dopravnej infraštruktúry so zameraním sa na alternatívne druhy dopravy – cyklistika, kolieskové korčule, bežky v zimnom období. Cieľom je zvýšiť záujem o aktívny oddych, zatraktívniť región Bystrickej doliny, pospájať jednotlivé obce, zvýšiť bezpečnosť dopravy, dostupnosť a podporiť tak ich rozvoj. Značenými turistickými a cyklistickými trasami je možný prechod až do gminy Rajcza v Poľskej republike.

Úvodná snímka: Začiatok cyklomagistrály © Ľuboš Chmatil

Galéria