Srpnová neděle

28.8.2013 8:00 Radek Hořínek

Srpnová neděle

Tropická horka skončila a já se konečně mohl vydat po delší době na nějaký ten výlet. Přece jenom jsem dlouho lenošil a hlavně jsem si potřeboval vyčistit hlavu od stěhování v práci. Kromě toho mi ve sbírce chyběla traťovka EP09 nebo „taura“ v barvách PKP (či tedy spíše „husara“) na EC 110 „Praha“.

 

 

 

 

 

Neděle 11.8.2013 byla ideálním dnem. Počasí přálo, teplo bylo a na obzoru žádný déšť. Tak jsem se vydal na hlavní nádraží v Olomouci, abych se přesunul do cíle své cesty. Nejprve z Olomouce do Přerova a posléze z Přerova do Oseku nad Bečvou mne vezly dva osobáky. Docela podle jízdního řádu jsem se dopravil tam, kam jsem měl v plánu, abych si zdokumentoval něco málo z dění na Ferdinandce.


Zastávka Osek nad Bečvou s projíždějícím nákladním vlakem © Radek Hořínek

Když jsem vystoupil z vlaku, zamířil jsem kousek od zastávky směr Prosenice, abych si počkal na 362 ZSSK na EC 130 Varsovia, který měl projet chvíli po mém osobáku. Ale nikde nic. Už jsem pojímal obavu, že nejede. Až s hodinovým zpožděním se pak kolem mne prohnala 362.011 pěkně modrá a valila si to směr Bohumín. Ještě před jejím průjezdem se mi před objektiv připletlo dostatek vláčků.


162.117-6 v čele IC 1107 „Regiojet“ © Radek Hořínek

Pak mne čekalo překvapení. Tajně jsem doufal, že z Polska pošlou svého taura, ale nebylo tomu tak. Na sudém EC Praha se přihnala EP09. Chvíli před ní na lichém EC Praha 380.004, na sudém Ex Detvan dokonce 162.020 a radost udělal i retro banán na lichém Ex Detvan. Pomalu jsem začal přemýšlet, že bych se mohl přesunout jinam. Sice jsem se od zastávky Osek nad Bečvou vzdálil o několik desítek či možná stovek metrů od vzniku prvních fotek, ale zůstat na jednom místě se mi nechtělo.


EC 110 „Praha“ vedl stroj EP09-021 © Radek Hořínek

Tak jsem se vydal směrem opačným, na Lipník nad Bečvou. Sotva jsem našel plac, trochu jsem se rozkoukal a něco málo jedoucího od Lipníka vyfotil, tak jsem zaregistroval pěkný zvuk něčeho dieselového. K mému potěšení to byl vlak tažený velkým hektorem a druhý to jistil ze zadu. Stále něco jezdilo, ale čas pro mé se začal krátit. Pozvolna jsem se začal posouvat zpět k zastávce.


721.545-2 patří „drátenické“ společnosti Tramo Rail Olomouc © Radek Hořínek

Čekal jsem už jenom na slona ze Vsetína, 362.011 na lichém EC Varsovia a 362 na R Bohumín – Brno, když se tlampače na zastávce ozvalo hlášení o zpoždění. Dal jsem si jedna a jedna dohromady a pochopil, že můj osobák do Přerova bude mít zpoždění. Tehdy jsem ještě nevěděl, že zpoždění bylo způsobeno nebožtíkem někde u Suchdola nad Odrou. To jsem zjistil dodatečně až doma.


Jedenapadesátý „CityElefant“ jako R 1420 © Radek Hořínek

Vyfoceno jsem měl, tak jsem se usadil na lavečce na zastávce, abych si počkal na svůj vlak. Dlouho jsem tam neseděl. Po chvíli se ozvalo z tlampače, že osobní vlak z Bohumína přijede. Tak jsem nastoupil, abych po příjezdu do Přerova zjistil, že vlak směřující na Olomouc byl pryč. Nezbylo mi nic jiného, než se potulovat po nádraží v Přerově a čekat na R 811. Ten taky nejel podle jízdního řádu a přijel snad s 15 minutami zpoždění.


Dieselové zátiší přerovské © Radek Hořínek

Usadil jsem se do sysla 009 a docela se bavil nad divnou funkčností dveří na záchod, které docela reagovaly nějak netypicky. Kousek od nich seděl pán, který vychytal postup, jak jim při zavření pomoci, a některým zmateným cestujícím pomáhal. Do Olomouce jsme přijeli skoro až v době odjezdu téže soupravy zpět do Brna přes Břeclav. Díky nadrženým cestujícím jsem měl dokonce problém vystoupit z vlaku.


Pod svícnem bývá tma všude, v Olomouci i pod kamerou © Radek Hořínek

Cestu z nádraží jsem zvolil po svých. Chtěl jsem podívat, zda se dostanu pěšky nebo na kole na určitá místa k trati SŽDC 301, kde byl díky budování protipovodňových opatření pohyb komplikovaný. Nedalo mi to, abych si nepočkal na pantera směřujícího z Olomouce do Nezamyslic. Nezbylo než zkonstatovat, že na jedno z mých míst se dá dostat, což mi udělalo radost a spokojeně jsem došel domů.


„RegioPanter“ jako Os 3824 směřuje od hlavního nádraží k Novým Sadům © Radek Hořínek

Dovětek editorský:

Vzhledem k tomu, že autor dodal svůj příspěvek bez titulku, bylo jeho vytvoření na mně. Bohužel mne básnická múza ne a ne políbit, až jsem vymýšlení nějaké originality vzdal a vykradl básníka skutečného. Ten se naštěstí už nemůže bránit, protože se už poměrně dávno odebral do poetického nebe. Ale snad by mi to ve své laskavosti stejně prominul. A navíc beze všeho odsouhlasil také bonus pro vás všechny: Kdo reportáž dočetl až sem a v diskusi jako první odhalí identitu onoho okradeného básníka, vyhrává volnou vstupenku na nástupiště zastávky Osek nad Bečvou.

(-zz-)

Úvodní snímek: Blíže neurčená jednotka řady 480 jako LE 1357 „LEO Epress“ © Radek Hořínek

Galéria