Z letních toulek podél kolejí

28.9.2013 8:00 Jiří Řechka

Z letních toulek podél kolejí

Fotografie vznikly jako reakce na několik podnětů, které jsem zaznamenal v uplynulém období. V rámci kolotoče výměny brejlovců to byl příchod čtyřkových brněnských strojů do Prahy a jejich nasazení do provozu, zejména 754.044-6. Předposledního té řady, který nebyl v mé fotogalerii. Pak také třeba návštěva vrútecké šlechtičny a její jízda do Lužné u Rakovníka.

A hlavně nemohu pominout různé zvěsti o ukončení provozu zamračených, což se potvrzuje, takže jsem chtěl si udělat pár snímků těchto legend někde na trati Posázavského Pacifiku. V srpnu jsem hodně „cestoval“, a dostal jsem se také do Jindřichova Hradce na místní úzké dráhy.

 

To cestování jsem dal do uvozovek záměrně, protože všechny fotografie v této galerii vznikly v Praze nebo v jejím nejbližším okolí. Samozřejmě kromě těch jindřichohradeckých. Když jsem zjistil, že se brejlovci objevují na rychlících do Tanvaldu, začalo jejich nahánění. V sobotu 3. srpna ráno jsem vyjel do Prahy-Kbel. Na místo, které jsem si předem vytipoval, ale ukázalo se, že to není dobrá volba, a tak jsem rychle hledal nové. Blížil se čas příjezdu rychlíku a doufal jsem, že bude nasazen brejlovec 044. Rychlík projel a já jsem byl spokojený, protože jsem se kýženého stroje dočkal.


754.044 v čele R 1138 na přejezdu v Praze-Kbelích © Jiří Řechka

Po příjezdu domů jsem si zjistil, kdy se bude vracet, a tak v podvečer jsem vyjel na jedno z mých oblíbených míst v Praze-Třeboradicích. A přijel. V neděli 4. srpna po poledni jsem odjel na odbočku Praha-Skály. Zde se trať na Turnov odděluje od tratě na Hradec Králové. A byl jsem opět spokojený, na odpoledním rychlíku do Tanvaldu jel opět brejlovec 044. V sobotu 10. srpna odjížděl z nádraží Praha-Braník nostalgický vlak směr Beroun, Křivoklát a muzeum ČD v Lužné u Rakovníka. V tomto vlaku byl také řazen poštovní vůz jako připomínka vlakové pošty. V čele soupravy byla vrútecká šlechtična 475.196.


475.196 pro Sp 7701 do Lužné u Rakovníka v žst. Praha-Braník © Jiří Řechka

Před odjezdem tohoto vlaku ještě projely na svých linkách Posázavský motoráček společnosti KŽC Doprava a na Posázavském Pacifiku zamračená 749.107-9. Pak následoval přesun autem mého kamaráda, s nímž jsem podnikl tuto dopolední akci na předem vybrané místo v Praze-Malé Chuchli. Zde jsme si počkali na šlechtičnu. Po projetí vlaku jsme odjeli na Zlíchov, kde jsem se s kamarádem rozloučil a moje další cesta vedla na Žvahov. Přes Pražský Semmering byly v důsledku nepřetržité výluky mezi Masarykovým nádražím a Hostivicemi vedeny mimořádně vlaky, které zde normálně nejezdí. Regionovy, rychlíky do Rakovníka...


750.708-0 s odkloněným rychlíkem na Pražském Semmeringu © Jiří Řechka

A mezi těmito spoji pravidelný víkendový Pražský motoráček. Zde se do mého programu vloudila chybička, bylo krásně a já jsem jaksi zapomněl na chladivý mok. Ale přežil jsem. V neděli 11. srpna jsem použil kolo a moje cesta na další focení vedla do Měšic. Přes týden jsem relaxoval a v sobotu 17. srpna jsem se vypravil na Posázavský Pacifik. Předcházelo tomu hledání místa, kde jsem chtěl fotit. Nakonec jsem se rozhodl pro zastávku Jarov. Vystoupil jsem, ale na zastávce Praha-Zbraslav a na zastávku Jarov jsem došel po svých. Mezi těmito zastávkami jsou místa, kde mohou vzniknout hezké záběry.


749.107-9 v čele Os 9055 u zastávky Jarov © Jiří Řechka

Na zastávce Jarov jsem nebyl sám, čekali zde rakouští šotouši. Provoz byl opravdu pestrý, velký hektor KŽC Doprava, vršovický čtyřkolák a už potřetí brejlovec 044, tentokrát na Pacifiku, zamračené, Regionovy. A opět pěšky zpět na Zbraslav, protože jsem chtěl před touto zastávkou udělat ještě nějaký snímek. Den ještě nekončil a já jsem skončil tentokrát v Praze-Třeboradicích. V neděli 18. srpna jsem opět udělal něco pro svoje zdraví a na kole jsem vyjel opět do Měšic, kde jsem měl štěstí na druhého čtyřkového brejlovce v Praze, tedy 008. V úterý 20. srpna jsem podnikl mojí první cestu na Moldavu v Krušných horách, o níž bude samostatná reportáž.


Moldava v Krušných horách © Jiří Řechka

Téhož dne večer jsem se domluvil s rodinou na odpočinkovém výletě do Chýnovské jeskyně a Jindřichova Hradce. A nevyužijte možnosti, když jste v Jindřichově Hradci. Takže 21. srpna po návštěvě podzemí a příjezdu do Jindřichova Hradce se rodina vydala na prohlídku města a já na místní železniční stanici. Byl jsem tam ve správný okamžik, dojel parní vláček. Na sobotu 24. srpna jsem se opět domluvil s kamarádem Michalem, že půjdeme fotit Posázavský Pacifik, tentokráte na zastávku Praha-Modřany. Počasí nám přálo, jako ostatně všechny dny v srpnu, a dokonce jsme měli štěstí na kolesový parník Vyšehrad.


Kolesový parník „Vyšehrad“ © Jiří Řechka

Ale to byl jen takový bonus z oboru dopravy sice parní, ale nikoliv kolejové, která stála v centru naší pozornosti. Na kolejích jsme pak mimo jiné zachytili zamračenou 749.121-0, která, jak jsem zjistil, byla pro akci v Lužné u Rakovníka poněkud přemalovaná. A nebyl to konec všem mým aktivitám v tomto měsíci. Ale o tom dalším snad zase někdy příště, pokud najdu síly k tomu, abych ke svým úlovkům napsal také aspoň pár vět a dal jim tak podobu reportáže.

Úvodní snímek: 814.201-0 na Os 9056 u zastávky Jarov (17.8.2013) © Jiří Řechka

Galéria