Babí léto na Zahradní železnici Zásmucka 2013

24.10.2013 8:00 Mixmouses

Babí léto na Zahradní železnici Zásmucka 2013

Protože letos zde bylo ode mne málo aktuálních příspěvků z úzkého rozchodu, rozhodl jsem se zavést vás po asi roce a půl od zveřejnění předchozí reportáže na rozchod ještě užší - pouhých 300 mm na Zahradní železnici Zásmucka (ZŽZ) v Horních Chvatlinách.

 

 

 

 

 


Kolegové z Posázavského Pacifiku mne již několikrát zvali, abych se zúčastnil některého z Provozních dnů, ale čas mi vyšel až na ten poslední – Babí léto na ZŽZ. I tentokrát jsem byl překvapen novinkami, které členové tohoto sdružení vybudovali. Jednak bylo rozšířeno kolejiště o pár desítek metrů, k úplnému dokončení zbývá dopojit kolejovou smyčku, nově je provoz na části trati před a za tunelem řízen trpasličími světelnými návěstidly (jediní trpaslíci, kteří by mi nevadili na zahradě) a některé zahrady prošly zajímavými úpravami.


Přibyla světelná návěstidla © Mixmouses

Dále se na kolejích ZŽZ prohání čtyřnápravová motorová lokomotiva (momentálně byla odvezena na výměnu trakčních motorů) s pohonnou jednotkou z vozu Škoda Favorit, svézt se můžete na cyklodrezíně a za depem jsem vyčenichal dva sněhové pluhy. Zajímavé jsou i plány do budoucna – zásmučtí chtějí elektrifikovat část trati (viz plánek) bezpečným napětím a provozovat zde s největší pravděpodobností elektrický motorový vůz. Takže pokud dobře dopadne i parní vůz, bude toto asi první zahradní železnička tohoto rozchodu, na které budou zastoupeny všechny trakce.
 

Čtyřosá lokomotiva, to je unikát © Mixmouses
 
Myslím, že slov již není více třeba a raději se pokochejte přiloženou fotogalerií. Další informace ostatně najdete na stránkách železničky a nahlédnout můžete i na web její „nadřízené organizace“, Posázavského Pacifiku.
 
Další odkazy:
  1. Zahradní železnice - specializované stránky

Úvodní snímek: Vláček na nové trati © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy