Koľko je sily v Ester?

31.12.2013 8:00 Bc. Jozef Gulík

Koľko je sily v Ester?

Dobré ránko všetkým, ktorí zapli svoje počítače, otvorili "červenú" stránku a možno sa popritom pustili aj do chutných raňajok. Ale pozor. Otázka znie: aké sú najlepšie raňajky? No predsa také, ktoré vedia vykúzliť úsmev na tvári, podobne ako tento náhodný pekársky výtvor. Veríme, že keď kliknete ďalej, úsmev z tváre a dobrá nálada nezmiznú, ale vydržia po celý ďalší rok. Tak sa teda pozrime, akú silu má ten dnešný Ester :)

 

 

 

 

Nasledujúca silvestrovská fotogaléria je tu pre vás. Aby pobavila, informovala, poučila, kládla nepoložené otázky a zároveň si na ne sama aj odpovedala. Tým hlavným posolstvom je však dobrá nálada, aká by už tradične nemala chýbať v posledný deň roka. Po celý rok nasledujúci myslite, prosím, pozitívne. Dávajte si na seba pozor, nevykláňajte sa, nevystupujte na kapotu, neodrážajte a ani nespúšťajte... a hlavne, nech vás železnica stále baví.

Prvá fotografia v poradí je tu na počesť vládcu všetkých výhybiek, koľajníc a podvalov, ktorý z času na čas obchádza svoje obrovské kráľovstvo. Nie síce žeby mu záležalo na kontrole, ale skôr preto, aby sa predviedol pred svojimi poddanými. Prosíme ticho, nerušiť! Jeho veličenstvo prichádza na prvú koľaj...

 

Pravda, čo si budeme nahovárať a zakrývať oči pred skutočnosťou. Akého máme kráľa, také je potom aj samotné kráľovstvo. Všetci vieme, že to na mnohých miestach škrípe a súčasnosť je takpovediac, ehm, neradostná. Ale žeby až natoľko?!

  

Nebudeme sa škriepiť, v niečom má výstavka pravdu a viaceré oblasti sú toho dôkazom. Vezmime si trebárs problematiku hnacích vozidiel. Aj napriek dodávkam nových vozidiel, zakúpených za pomoci európskych fondov, je technický stav niektorých starších rušňov nedostatočný. Závada sa však v depe neprejavila...

 

Za priaznivých okolností je ale porucha odhalená raz-dva a odstráni si ju jednoducho každý sám, napríklad počas pobytu v obratovej stanici. Pre tento účel je však žiadúce mať so sebou doplnkovú výbavu - gumičky, lepiace pásky, celofán, igelit... Prax a kreativita sú vítané!

 

Kvalita medzištátnej dopravy tiež pokrivkáva a rozhodne je čo zlepšovať. Osobných vlakov premávajúcich cez štátnu hranicu zostalo už len máličko, ako šafranu. A ten zvyšok, ktorý predstavujú takzvané vlaky vyššej kvality... no čo vám budeme hovoriť...

 

Ale nie je ešte koniec všetkým nádejám, že sa raz dočkáme zlepšenia, po ktorom už roky volajú predovšetkým tzv. miestne trate, ináč povedané lokálky. Práve ich existencia je najviac ohrozená vysokými prevádzkovými nákladmi a nízkou frekvenciou cestujúcich. A riešenie je pritom tak jednoduché.

 

Väčšiu pozornosť by mali prevádzkovatelia verejnej dopravy v roku 2014 venovať aj včasnej a riadnej informovanosti cestujúcich. Prosím pekne, ako k tomu príde turista, ktorý v Budapešti vysadne na autobus do Šanghaja a on, potvora, po celý deň maďarskú metropolu neopustí. 

 

Ako vidno, na svetelné displeje a podobné vymoženosti techniky sa nehodno spoliehať, a preto sa vždy radšej presvedčte, či nastupujete na správny spoj. A keď potom vystúpite...

 

... vždy si skontrolujte, či ste docestovali na správne miesto.

 

Skrátka, na staré problémy platia staré dobré riešenia. Moderná doba však prináša nové problémy, s ktorými sa dá len ťažko vysporiadať, pretože nie sme na ne pripravení. Vezmime si napríklad také geneticky modifikované potraviny a ďalšie genetické mutácie, ktoré prenikajú dokonca už aj na naše trate. Majte sa aj vy na pozore pred zmutovaným krížencom traktora a lokomotívy!

Samozrejme, milí vlakyneťáci, pozor si treba dávať aj pri akomkoľvek vstupe do koľajiska, kde stačí malá nepozornosť a bez použitia reflexnej vesty hrozia vážne úrazy!

 

A akoby nebezpečenstvá, číhajúce na každom kroku nestačili, budeme mať situáciu stále ťažšiu a ťažšiu, nakoľko priestory železnice sú čoraz nehostinnejšie.

Napriek všetkým prekážkam si spoločne zaželajme, aby nám v nadchádzajúcom roku radosť z fotografovania vlakov a železnice nič nekazilo. Fotiť treba vždy, všade a v každom veku. Ak sa naskytne možnosť, dôležité je začať už od útleho detstva...

 

... aby sme nadobudnuté skúsenosti mohli neskôr profesionálne zúročiť. 

 

Ale taká fotografia, poviem vám, to je hotové kúzlo. Neveríte? Stačí, aby Mr. X zaimprovizoval, spraví čáry-máry a v priebehu pár sekúnd sa premení na dennú tlač.

 

 

Zbaľme teda "náčinie" a poďme radšej fotografovať tam, kde majú pre nás väčšie pochopenie. Napríklad za pôvabnými modelkami v priliehavých kožušinách, ktoré módne mólo vymenili za koľajnicový pás.

 

A čo dodať na záver? Odzneli vyjadrenia negatívne aj pozitívne. Nejako bolo, a nejako aj bude. A keď bude najhoršie, verte, že železnica sa v dopravnom systéme nestratí, a nájde si celkom nové možnosti svojho využitia.

Tak kde je už to prádlo, nech tu zbytočne nestojíme...?!

 

 

Súvisiace odkazy