Čarodějnický vlak a dvě muzea jedním vrzem

12.4.2014 8:00 Mixmouses

Čarodějnický vlak a dvě muzea jedním vrzem

Psal se rok 2008 a jaro překypovalo nabídkami různých železničních akcí. Po delším přemýšlení jsme se se Lwicí a Michalem rozhodli, že ve dnech 26. a 27. dubna spácháme velkou víkendovou akci, při níž se pokusíme navštívit vše, co nám připadalo přitažlivě a dalo se bez větších obtíží zvládnout takříkajíc na jedné štrece.

 

 

 

 


Sobota se nesla ve znamení jízdy Čarodějnického vlaku ze Zadní Třebaně do Lochovic s docela zajímavým programem. V čele zvláštního vlaku byla krásná zelená průmyslovka 213.902 Výtopny Zlíchov. Vlak byl doslova nabitý zájemci o svezení, počasí celkem přálo a tak si ve vlaku pomalu nebylo kde sednout. Měl jsem to štěstí, že mi bylo umožněno cestovat v hytláku, odkud jsem měl možnost fotit z představku.


Krásný zářez kdesi na trati © Mixmouses

V Lochovicích proběhlo čarodějnické odpoledne, malá pouť a ke všemu tomu veselení vyhrávala výborná skupina Třehusk. Celá akce byla zpestřena zbrojením parní lokomotivy, uhlím dokonce stylově ze staré Pragy S5T. Na zpáteční cestě už bylo ve vlaku o něco méně lidí, takže jsem přesedlal do „velkoprostoru“ v hytláku. V Zadní Třebani jsme se s osádkou vlaku rozloučili a IGK pokračovali do autokempu na Karlštejnu. Procházka v podvečer kol nejznámějšího hradu byla příjemná.


Parní siesta v Lochovicích © Mixmouses

Ráno po snídani náš inspekční gumokol nabral směr Lužná u Rakovníka, kde jsme navštívili známé železniční muzeum. Krom úžasné repliky dymokurského řepného vagonku nás čekala i místní úzkorozchodná drážka s dvěma parními a dvěma dieselovými mašinkami. Nasbírali jsme něco inspirace a po důkladném prolezení celého muzea nás čekal výborný oběd v Krušovicích.


„Kladenka“ v luženském muzeu © Mixmouses

Na nejvyšším bodu mezi Lužnou a Krušovicemi jsem u trosek kasáren nostalgicky zavzpomínal na vojenskou základní službu ve zdejších lesích. Posledním zastavením tohoto víkendu bylo Železniční muzeum Zlonice, tehdy ještě s expozicí v místní topírně a na nádraží. Šéf muzea Ing. Tomáš Čech nás všude provedl, zodpověděl naše všetečné dotazy a také s námi probral budování kolínské řepařky. Nakonec nás vzal i do expozice zabezpečovací techniky.


Zlonická topírna © Mixmouses

Z venkovních exponátů nás nejvíce zaujal vrak motorového vozu M 234.001, předchůdce modrých šípů a samozřejmě úzká parní mašinka BS 80. Vydrželi bychom tam být až do setmění, ale daleká cesta nám velela opustit železniční ráj a vyrazit k domovu. Odváželi jsme si nejen nemálo příjemných zážitků, nových poznatků, ale také něco fotografií, které najdete v připojené galerii.


Malá náladovka © Mixmouses

Odkazy:

  1. Výtopna Zlíchov - ZABABA s. r. o.
  2. Třehusk, poberounská hudební skupina
  3. ČD Muzeum Lužná u Rakovníka
  4. Železniční muzeum Zlonice

Úvodní snímek: Parní lokomotiva 213.902 a její obdivovatelé v Zadní Třebani © Mixmouses

Galéria

Súvisiace odkazy